Στον κλάδο της βιοτεχνικής αρτοποιίας και ζαχαροπλαστικής, δραστηριοποιείται μεγάλος αριθμός επιχειρήσεων διάσπαρτων σε ολόκληρη τη χώρα. Πολλές από αυτές ασχολούνται και με τις δύο δραστηριότητες. Η ζήτηση των προϊόντων του κλάδου επηρεάζεται από τις διατροφικές συνήθειες, το διαθέσιμο εισόδημα των καταναλωτών σε συνδυασμό με τις τιμές των προϊόντων. Οι τελευταίες μεταβολές και εξελίξεις που παρουσιάζει ο κλάδος της Βιοτεχνικής Αρτοποιίας και Ζαχαροπλαστικής καταγράφονται στη μελέτη που εκπόνησε πρόσφατα η Διεύθυνση Οικονομικών Μελετών της ICAP Group ΑΕ.

Αναφερόμενη στην εξέλιξη και διάρθρωση της αγοράς βιοτεχνικής αρτοποιίας και ζαχαροπλαστικής, η Διευθύντρια Οικονομικών – Κλαδικών Μελετών της ICAP Group, κ. Σταματίνα Παντελαίου, επισημαίνει τα εξής: «Τα τελευταία τρία χρόνια οι πωλήσεις τόσο των βιοτεχνικών αρτοποιείων όσο και των εργαστηρίων ζαχαροπλαστικής κινήθηκαν πτωτικά.

Συγκεκριμένα, ο συνολικός κύκλος εργασιών των βιοτεχνικών αρτοποιείων μειώθηκε κατά 4% περίπου το 2012 σε σχέση με το 2011, ενώ μείωση της τάξης του 3% σημειώθηκε την περίοδο 2011/10. Αντίστοιχα, η αξία της εγχώριας αγοράς των εργαστηρίων ζαχαροπλαστικής μειώθηκε κατά 6% περίπου την περίοδο 2012/2011 και κατά 4,6% το 2011 σε σχέση με το 2010. Σύμφωνα με τις ισχύουσες συνθήκες και τάσεις της αγοράς, η πτωτική πορεία των πωλήσεων του κλάδου θα συνεχισθεί και το 2013 και αναμένεται να είναι ελαφρώς μεγαλύτερη για τον κλάδο των ζαχαροπλαστείων σε σχέση με τον κλάδο της βιοτεχνικής αρτοποιίας».

Στα πλαίσια της μελέτης πραγματοποιήθηκε μεταξύ άλλων, εκτεταμένη χρηματοοικονομική ανάλυση των επιχειρήσεων του κλάδου βάσει 20 επιλεγμένων αριθμοδεικτών. Επίσης, συνετάχθη ο ομαδοποιημένος ισολογισμός βάσει δείγματος 38 επιχειρήσεων βιοτεχνικής αρτοποιίας και 54 επιχειρήσεων βιοτεχνικής ζαχαροπλαστικής, για τις οποίες υπήρχαν διαθέσιμα στοιχεία ισολογισμών των χρήσεων 2010 και 2011.

Από την επεξεργασία των ισολογισμών προκύπτουν τα εξής: το σύνολο του ενεργητικού των 38 επιχειρήσεων του δείγματος της βιοτεχνικής αρτοποιίας παρουσίασε αύξηση 4,2% το 2011 έναντι του 2010, ενώ τα ίδια κεφάλαια σημείωσαν αύξηση 3,3%. Οι συνολικές πωλήσεις μειώθηκαν κατά 2,6%, ενώ μείωση κατά 30,1% παρουσίασαν τα καθαρά κέρδη (προ φόρου) το 2011/2010.

Αντίστοιχα, το σύνολο του ενεργητικού του δείγματος των 54 επιχειρήσεων ζαχαροπλαστικής παρουσίασε μείωση 3% το 2011 σε σχέση με το 2010, ενώ μεγαλύτερη ήταν η μείωση για τα ίδια κεφάλαια (-6,8%). Οι συνολικές πωλήσεις των εταιρειών του δείγματος μειώθηκαν κατά 7,1% το 2011 έναντι του προηγούμενου έτους, ενώ σημαντική μείωση κατά 50% παρουσίασαν τα καθαρά (προ φόρου) κέρδη την ίδια περίοδο.

Facebook Comments