Αισθητή είναι η προσπάθεια της καγκελαρίου Άγκελα Μέρκελ να μη δώσει συνέχεια στις αιχμηρές δηλώσεις του νέου αμερικανού Ντόναλντ Τραμπ. «Με ενδιαφέρον διάβασε η καγκελάριος τη συνέντευξή του» δήλωσε στο σημερινό μπρίφινγκ ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέφεν Ζάιμπερτ. Η στάση της σε ό,τι αφορά το προσφυγικό, την ΕΕ και το ΝΑΤΟ είναι γνωστές. «Περιμένουμε τώρα την ορκωμοσία του προέδρου Τραμπ,» πρόσθεσε ο κ. Ζάιμπερτ, «και μετά θα επιδιώξουμε να συνεργαστούμε στενά» με τη νέα κυβέρνηση.

Ανάλογες δηλώσεις έκανε και ο αντικαγκελάριος και προέδρος των σοσιαλδημοκρατών Ζίγκμαρ Γκάμπριελ. Ενώ «συνέστησε» σε όλους ηρεμία και να αποφεύγουν «βιαστικές» αντιδράσεις,  ο κ. Γκάμπριελ τόνισε ότι η Γερμανία «δεν είναι αδύναμη και υποδεέστερη». Αναφορικά με την προειδοποίηση Τραμπ για δασμολογικές ποινές σε γερμανικές αυτοκινητοβιομηχανίες σε περίπτωση που θα ενδύουν στο Μεξικό αντί στις ΗΠΑ, ο Ζίγκμαρ Γκάμπριελ, επισήμανε ότι κατά αυτό τον τρόπο η αμερικανική αυτοκινητοβιομηχανία δεν πρόκειται να γίνει ισχυρότερη.

Κριτική Στάινμαιερ

Λιγότερα διπλωματικά αντέδρασε ο υπουργός Εξωτερικών Φρανκ-Βάλτερ Στάινμαϊερ. Όπως τόνισε μετά τη συνάντηση του με τον ΓΓ του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ, στις Βρυξέλλες, οι δηλώσεις Τραμπ για την ΕΕ και το ΝΑΤΟ προκάλεσαν «έκπληξη και ταραχή». Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του υπουργείου Εξωτερικών, Μάρτιν Σέφερ, για τη Γερμανία η ΕΕ δεν είναι αυτοσκοπός όπως της καταλογίζει ο κ. Τραμπ, αλλά μια «κοινότητα με κοινό πεπρωμένο» προπαντός ενόψει των κινδύνων σε ό,τι αφορά την ασφάλεια, την ελευθερία, την ευημερία.

Ο κ. Σέφερ επισήμανε ακόμη, ότι οι δηλώσεις Τραμπ δεν συμπίπτουν με αυτές που έχουν κάνει οι υποψήφιοι υπουργοί Εξωτερικών και Άμυνας της νέας κυβέρνησης. Πάντως, θα πρέπει τώρα να περιμένει κανείς έως ότου αναλάβει η νέα κυβέρνηση, είπε ο εκπρόσωπος του ΥΠΕΞ, και να δει στη συνέχεια ποια πράγματι θα είναι οι πολιτική της.

 

Facebook Comments