Έναν καθημερινό σύμβουλο για τη διαχείριση της νόσου τους έχουν πλέον στη διάθεσή τους τα άτομα με διαβήτη. Πρόκειται για το πρωτοποριακό application “Κατappολεμώ το Διαβήτη!”, το οπoίο δημιουργήθηκε από την Ελληνική Διαβητολογική Εταιρεία με την υποστήριξη της ELPEN και το οποίο είναι πλέον διαθέσιμο μέσω smarthphones ή tablets. 
 
Μέσα από τους 8 θεματικούς άξονες που περιλαμβάνονται στην εφαρμογή, οι ενδιαφερόμενοι έχουν τη δυνατότητα να ενημερωθούν γύρω από όλες τις πολύπλευρες συνιστώσες του σακχαρώδους διαβήτη, μεταξύ των οποίων είναι τα θέματα διατροφής, ιατρικής παρέμβασης, αποφυγής επιπλοκών της νόσου, αλλά και οι τρόποι βοήθειας- υποστήριξης των πασχόντων. Αποκτούν επίσης ένα ηλεκτρονικό, ημερήσιο ημερολόγιο για τον αυτοέλεγχο και την προώθηση των στόχων της ρύθμισης, και την τροποποίηση των παραγόντων κινδύνου. 
 
Το επιστημονικό σκέλος της εφαρμογής, την επιμέλεια της οποίας είχε ο Παθολόγος – Διαβητολόγος, Δρ Ιωάννης Ντούπης, εγκαθίσταται εύκολα, γρήγορα και δωρεάν σε περιβάλλον android και iOS. Στόχος της, δε, είναι σε μία εποχή που η νόσος λαμβάνει διαστάσεις επιδημίας να αποτελέσει ένα πολύτιμο όπλο που θα μπορούσε να βοηθήσει τους πάσχοντες ακόμα και να αποτρέψουν σημαντικές επιπλοκές για την υγεία τους. 
 
Ποιές είναι αυτές οι επιπλοκές; Αφορούν κυρίως τα αγγεία και σε αυτές περιλαμβάνονται τόσο το αγγειακό εγκεφαλικό επεισόδιο, το έμφραγμα, η διαταραχή της κυκλοφορίας στα πόδια και βλάβη των νεφρών και των περιφερικών νεύρων, όσο και οι βλάβες στα μάτια (πχ αμφιβληστροειδοπάθεια ή ακόμη και τύλφωση).
 
“Με την κατάλληλη ρύθμιση μπορούμε να αποφύγουμε ή να μειώσουμε τις χρόνιες επιπλοκές, να μειώσουμε τις μέρες νοσηλείας και να αποτρέψουμε την πρόωρη απώλεια ζωής” τόνισε ο Πρόεδρο της Ε.Δ.Ε. κ. Νικόλαος Παπάνας κατά την διάρκεια εκδήλωσης για την παρουσίαση της νέας εφαρμογής. 
 
Ο κ. Παπάνας αναφέρθηκε και στις επιπτώσεις της οικονομικής κρίσης, της ανεργίας και της συρρίκνωσης των εισοδημάτων που έχουν ως συνέπεια τα άτομα με Διαβήτη να δυσκολεύονται να  αντεπεξέλθουν στη συμμετοχή του κόστους της θεραπείας, παρά τη μείωση, σε ορισμένες περιπτώσεις, του ποσοστού συμμετοχής στο κόστος ορισμένων φαρμάκων. Ανέφερε, δε, πως η ευρύτερη απαισιοδοξία και ανασφάλεια δεν ευνοεί τη συμμόρφωση με τις απαιτήσεις μιας χρόνιας θεραπείας και έτσι γίνεται πιο δύσκολο το έργο της ιατρικής όσο και η δυνατότητα των ατόμων με Διαβήτη τύπου 2 να πετύχουν τους θεραπευτικούς στόχους.
 
Ειδικότερα σε ό,τι αφορά τα νέα φάρμακα που έχουν στη διάθεσή τους σήμερα οι ασθενείς ο κ. Παπάνας σημείωσε ότι “μεταξύ αυτών, τα χάπια χαρακτηρίζονται από απουσία υπογλυκαιμιών και αύξησης σωματικού βάρους, ενώ σε μερικές περιπτώσεις βοηθούν στη μείωση του βάρους και της αρτηριακής πίεσης και στην αποτροπή καρδιαγγειακών επεισοδίων. Μεταξύ των ινσουλινών, οι νεότερες είναι ακόμη φιλικότερες προς το χρήστη και χαρακτηρίζονται από ακόμη λιγότερες υπογλυκαιμίες”.
 
Από την πλευρά του, ο Επ. Καθηγητής Διαβητολογίας στο Cardiff University Medical School, κ. Ντούπης αναφερόμενος στην ψηφιακή εφαρμογή «Κατappολεμώ το Διαβήτη», τόνισε ότι “ήρθε για να καλύψει μια ανεκπλήρωτη ανάγκη της εποχής μας, που αφορά την εκπαίδευση των ασθενών σε θέματα που αφορούν την καθημερινότητα με το Διαβήτη όπως τη διατροφή και την άσκηση, τις θεραπείες, τις επιπλοκές, τον τρόπο φροντίδας των ποδιών και των δοντιών, τη σημασία της επίτευξης των στόχων θεραπείας, την αξία του αυτοελέγχου και της αποφυγής του καπνίσματος”. 
 

 

Facebook Comments