Το ιδανικό και το εφικτό αναζητεί η κυβέρνηση στο μέτωπο της διαπραγμάτευσης. Στο πρωθυπουργικό επιτελείο βάζουν κάτω το ημερολόγιο και εξετάζουν διαφορετικά σενάρια, τα οποία εκκινούν από τον χρόνο ολοκλήρωσης της δεύτερης αξιολόγησης.

Επισήμως, συνεργάτες του κ. Αλέξη Τσίπρα δηλώνουν ότι η κυβέρνηση δεν έχει εγκαταλείψει ως στόχο να επιτευχθεί στο Eurogroup της 27ης Ιανουαρίου μια τόσο γενναία πρόοδος από τη στασιμότητα που κυριαρχεί, ώστε να καταστεί ζήτημα λίγων ημερών η ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης. Ωστόσο, το σενάριο αυτό, που για την κυβέρνηση θα ήταν το ιδανικότερο υπό τις συνθήκες που έχουν διαμορφωθεί, συγκεντρώνει πολύ μικρές πιθανότητες επιτυχίας, κάτι που παραδέχονται στο πρωθυπουργικό επιτελείο.

Σε κάθε περίπτωση, στην κυβερνητική ηγεσία αξιολογούν ως ένα θετικό πρώτο βήμα μια συναντίληψη, που εκτιμούν ότι έχει διαμορφωθεί σε όλα τα εμπλεκόμενα μέρη, ότι δεν μπορεί να προκύψει πρόοδος από το τέλμα που έχει διαμορφωθεί σε επίπεδο τεχνικών κλιμακίων και ότι θα απαιτηθεί μια απόφαση σε επίπεδο επικεφαλής των θεσμών για να ξεμπλοκάρει η ολοκλήρωση της αξιολόγησης. Μάλιστα, υπογραμμίζουν ότι η συγκεκριμένη διαπίστωση επισημάνθηκε και στο EuroWorking Group την περασμένη Πέμπτη.

Με το πρωθυπουργικό επιτελείο να παραδέχεται ότι είναι πολύ στενά τα περιθώρια για επίτευξη προόδου μέχρι τις 27 Ιανουαρίου, η προσοχή επικεντρώνεται στο διάστημα μέχρι το τέλος Φεβρουαρίου, οπότε και τοποθετούνται οι περισσότερες πιθανότητες επίτευξης λύσης. Το ενδεχόμενο να παραταθεί περαιτέρω η διαπραγμάτευση, αναγνωρίζεται ότι δημιουργεί προβλήματα. Εάν μέχρι τις αρχές Μαρτίου δεν εξασφαλιστεί η ένταξη της Ελλάδας στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ τίθεται σε σοβαρή αμφισβήτηση η επάρκεια χρόνου για να ολοκληρωθούν οι απαραίτητες ενέργειες ομαλής εξόδου της χώρας από τα μνημόνια κατά την ολοκλήρωση του τρέχοντος, τρίτου μνημονίου τον Αύγουστο του 2018.

Στο πρωθυπουργικό επιτελείο έχουν αρχίσει να ανησυχούν και για τις επιπτώσεις που θα έχει η καθυστέρηση ολοκλήρωσης της αξιολόγησης στην ομαλή πορεία της οικονομίας. Εκτιμούν ότι μια παράταση της ολοκλήρωσης της αξιολόγησης για μετά τον Μάρτιο, θα αποτελέσει σοβαρή απειλή για την επίτευξη του στόχου για πρωτογενές πλεόνασμα 1,75% για το τρέχον έτος, ενώ θα επαναφέρει το κλίμα αβεβαιότητας και ανησυχίας.

Το ΔΝΤ

Ολα αυτά, βεβαίως, στο περιθώριο της συζήτησης που έχει ανοίξει για την πιθανότητα αποχώρησης του ΔΝΤ από το ελληνικό πρόγραμμα. Στην κυβέρνηση εξακολουθούν να θεωρούν ότι μια τέτοια απόφαση θα αποτελέσει θετική εξέλιξη, ενώ πιστεύουν ότι η ανάγκη μια τέτοια αλλαγή να επικυρωθεί εκ νέου από τα κοινοβούλια ευρωπαϊκών χωρών, δεν θα αποτελέσει εμπόδιο.

Ειδικότερα, απαντώντας στην ανησυχία ότι, για παράδειγμα, η Ολλανδία δεν πρόκειται να μπει σε μια τέτοια διαδικασία πριν από τις εκλογές της περί τα μέσα Μαρτίου, στελέχη του Μαξίμου παραπέμπουν σε μια διαδικασία αντίστοιχη με εκείνη που επέτρεψε την ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης: να κλείσει σύντομα η δεύτερη αξιολόγηση και οι όποιες αποφάσεις για τη συμμετοχή ή όχι του Ταμείου να ανακοινωθούν μετά τον Μάιο. Μια τέτοια συμφωνία θα επιτρέψει την άρση της αβεβαιότητας, που απειλεί να εγκλωβίσει σε έναν νέο ατέρμονο κύκλο τη χώρα και την οικονομία και, ταυτόχρονα, να μη δημιουργήσει πολιτικό πρόβλημα στις χώρες εκείνες των οποίων τα κοινοβούλια θα πρέπει να επικυρώσουν μια συμφωνία σε πρόγραμμα χωρίς τη συμμετοχή ΔΝΤ, εφόσον το Ταμείο αποφασίσει την αποχώρησή του.

Facebook Comments