Κορυφαία στελέχη της γερμανικής κυβέρνησης τονίζουν μεν πως άπαντες γνωρίζουν ότι ο επόμενος ένοικος του Λευκού Οίκου είναι απρόβλεπτος και ως εκ τούτου ένας μεγάλος άγνωστος Χ, προσθέτουν όμως ότι ανεξάρτητα από τις όποιες πομπώδεις δηλώσεις και προαναγγελίες, θα πρέπει να περιμένει κανείς τα πρώτα ουσιαστικά δείγματα γραφής.

Διότι πολλά από αυτά που σήμερα διατείνεται ότι θα κάνει ο Τραμπ, όπως λένε, δεν μπορούν να εφαρμοστούν στην πράξη. Αυτό ισχύει, για παράδειγμα, για την επιβολή δασμών 35% σε γερμανικά αυτοκίνητα και συγκεκριμένα στην BMW, στην οποία αναφέρθηκε ειδικώς ο επόμενος αμερικανός πρόεδρος.

Β. Σόιμπλε: Ο προστατευτισμός τροχοπέδη για την ανάπτυξη

Στη συζήτηση παρενέβη χθες το βράδυ και ο ίδιος ο γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, ο οποίος μιλώντας στη γερμανική δημόσια τηλεόραση παραδέχθηκε καταρχήν ότι η Γερμανία και η Ευρώπη εν γένει βρίσκονται αντιμέτωπες με τεράστιες προκλήσεις, τις οποίες και θα πρέπει να αντιμετωπίσουν. Ο κ. Σόιμπλε δεν φάνηκε πάντως να προσδίδει ιδιαίτερη σημασία στις απειλές Τραμπ για επιβολή δασμών σε γερμανικά προϊόντα.

«Όποιος ποντάρει στην οικονομική ανάπτυξη, πρέπει να επενδύσει στο ελεύθερο εμπόριο και όχι στον προστατευτισμό», είπε χαρακτηριστικά μιλώντας στο «heute-journal» του ZDF, προσθέτοντας ότι στο παγκόσμιο εμπόριο υπάρχουν διεθνείς κανόνες και συμφωνίες, οι οποίες δεν αμφισβητούνται «(…) ούτε από μια νέα αμερικανική κυβέρνηση». Νωρίτερα χθες και ο εκπρόσωπος της καγκελαρίου Άγκελα Μέρκελ τόνιζε ότι το Βερολίνο περιμένει καταρχήν την ορκωμοσία του Τραμπ και στη συνέχεια θα επιδιώξει να συνεργαστεί μαζί του στενά.

Υπενθυμίζεται ότι χθες Δευτέρα και σε συνέντευξή του προς τους Times του Λονδίνου και τη γερμανική Bild ο επόμενος πρόεδρος των ΗΠΑ απείλησε με την επιβολή υψηλότατων δασμών σε εισαγόμενα γερμανικά αυτοκίνητα ενώ επέρριψε στην Α. Μέρκελ «καταστροφικά λάθη» στη διαχείριση του προσφυγικού. Παράλληλα προέβλεψε ότι και άλλες χώρες θα ακολουθήσουν το βρετανικό παράδειγμα εξόδου από την ΕΕ και χαρακτήρισε το ΝΑΤΟ «παρωχημένο».

Facebook Comments