Σε συμφωνία για στήριξη της υποψηφιότητας του Αντόνιο Ταγιάνι κατέληξαν το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα και οι Φιλελεύθεροι, εν όψει της ανάδειξης του νέου προέδρου του Ευρωκοινοβουλίου.

Manfred Weber  @ManfredWeber

.@EPPGroup agreed w/ @ALDEgroup on partnership to support @Antonio_Tajani. We are open to other pro-European forces… https://t.co/JYluiNbdaQ

Guy Verhofstadt  @GuyVerhofstadt

ALDE and EPP have laid the foundation of a new coalition to move Europe forward. The agreement is open to all other… https://t.co/cuHZmApYzM

Οι επικεφαλής των δύο ομάδων στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο Μάνφρεντ Βέμπερ και Γκι Φέρχοφσταντ ανακοίνωσαν τη δημιουργία ενός φιλοευρωπαϊκού συνασπισμού για την αναμόρφωση της Ευρώπης. 

«Ως μέρος της πολιτικής συμφωνίας και οι δύο ομάδες θα στηρίξουν τον Αντόνιο Ταγιάνι για πρόεδρο του Ευρωκοινοβουλίου», είπε ο Φέρχοφσταντ, ο οποίος είχε αρχικά θέσει επίσης υποψηφιότητα για την προεδρία, αλλά τελικά την απέσυρε.

Ακόμη ανέφερε ότι πρόκειται «για το πρώτο βήμα για τη δημιουργία ενός φιλοευρωπαϊκού συνασπισμού που θα μεταρρυθμίσει και θα ενισχύσει την Ε.Ε., κάτι που είναι απολύτως απαραίτητο». «Με τον Τραμπ, τον Πούτιν και με πολλές άλλες προκλήσεις που αντιμετωπίζει η Ευρώπη, το κλειδί είναι να συνεργαστούμε για να μεταρρυθμίσουμε την Ένωσή μας», πρόσθεσε. 

«Θέλουμε να δράσουμε μαζί, να φέρουμε αποτελέσματα για τους Ευρωπαίους πολίτες και για να εγγυηθούμε την σταθερότητα της Ευρώπης», είπε από την πλευρά του ο Βέμπερ. 

Μετά την απόσυρση της υποψηφιότητας Φέρχοφσταντ οι υποψήφιοι είναι έξι και ο Ταγιάνι έχει πλέον προβάδισμα. 

Η ψηφοφορία για την εκλογή προέδρου για πρώτη φορά δεν έχει τυπικό χαρακτήρα, αφού μέχρι «το πάρα πέντε» τα φιλοευρωπαϊκά κόμματα δεν είχαν συμφωνήσει σε έναν κοινό υποψήφιο για να συγκροτήσουν μέτωπο κατά των ευρωφοβικών πολιτικών δυνάμεων.

Αρχικά, το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα υπολόγιζε στους Σοσιαλδημοκράτες για να στηρίξουν τον υποψήφιό του. Αλλωστε η ομάδα της δεξιάς είχε στηρίξει κατά την ψηφοφορία του 2014 τον υποψήφιο των Σοσιαλδημοκρατών Μάρτιν Σουλτς για δεύτερη θητεία με αντάλλαγμα την υποστήριξή τους στον δικό της υποψήφιο το 2017.

Ωστόσο, η εγκάρδια συνεννόηση μεταξύ των δύο μεγαλύτερων ομάδων διαλύθηκε, αφού οι Σοσιαλιστές έκριναν ότι δικαιούνται να έχουν εκπροσώπηση στην προεδρία του Ε.Κ. ξανά, δεδομένου ότι στα τιμόνια Κομισιόν και Ευρωπαϊκού Συμβουλίου βρίσκονται πρόσωπα από τους κόλπου του ΕΛΚ.

«Κλειδί» για το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας θεωρούνται οι 100 ψήφοι των ευρωσκεπτικιστών και της άκρας δεξιάς.

Οι υποψήφιοι

Οι υποψήφιος του ΕΛΚ -που απολαμβάνει και τη στήριξη των Φιλελευθέρων- Αντόνιο Ταγιάνι, είναι ιδρυτικό μέλος της Forza Italia και πρώην εκπρόσωπος του Σίλβιο Μπερλουσκόνι. Επικρίνεται όχι μόνο ως άνθρωπος του Καβαλιέρε, αλλά και για την αδράνειά του ως ευρωπαίου επιτρόπου στο Dieselgate, το σκάνδαλο για την παραποίηση των μετρήσεων εκπομπών ρύπων στους ελέγχους της Volkswagen.

Ο υποψήφιος των Σοσιαλιστών είναι ο Τζιάνι Πιτέλα, γιατρός που είναι ευρωβουλευτής την τελευταία 20ετία. Πρόκειται για έναν άνθρωπο χωρίς ιδιαίτερο χάρισμα και με περιορισμένη γνώση της αγγλικής.

Οι λαϊκιστές της ομάδας «Ευρώπη των Εθνών και των Ελευθεριών» της Μαρίν Λεπέν έχουν ρίξει στην κούρσα τον Ρουμάνο Λαουρέντιου Ρεμπέγκα. Οι ευρωσκεπτικιστές του UKIP του Νάιτζελ Φάρατζ και οι σύμμαχοί του στην «Ευρώπη της Ελευθερίας και την Αμεσης Δημοκρατίας» δεν έχουν κατεβάσει υποψηφίο.

Υποψήφιοι είναι επίσης η Βελγίδα Χέλγκα Στίβενς, της ομάδας των Ευρωπαίων Συντηρητικών και Μεταρρυθμιστών, όπου συμμετέχουν οι βρετανοί Τόρις, η Ιταλίδα Ελεονόρα Φορέντσα της ριζοσπαστικής Αριστεράς και η Πράσινη Βρετανίδα Ζαν Λάμπερτ.

Facebook Comments