Σημαντική πτώση που υπερβαίνει το 1 δισεκατομμύριο ευρώ καταγράφηκε στα έσοδα από τον τουρισμό το πρώτο εννεάμηνο του 2016, που περιλαμβάνει την «καυτή» θερινή περίοδο, παρά το γεγονός ότι οι αφίξεις αυξήθηκαν κατά σχεδόν ενάμισι εκατομμύριο επισκέπτες.

Σύμφωνα με τα νεότερα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος, η ταξιδιωτική κίνηση στη χώρα μας ανάμεσα στον Ιανουάριο και τον Σεπτέμβριο του περασμένου έτους έφτασε τα 23,98 εκατομμύρια επισκέπτες, αυξημένη κατά 6,1% σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα του 2015.

Ωστόσο, οι εισπράξεις κατρακύλησαν κατά 7,9%, πέφτοντας στα 11,78 δισεκ. ευρώ. Η πτώση στα έσοδα οφείλεται στο γεγονός ότι ο μέσος τουρίστας περιόρισε τόσο τις δαπάνες του όσο και τη διάρκεια παραμονής στη χώρα μας.

Συγκεκριμένα, η μέση ημερήσια δαπάνη υποχώρησε κατά 8,8%, ήτοι στα 69 ευρώ, έναντι 75 ευρώ που ήταν το πρόπερσι. Οι μεγαλύτερες μειώσεις παρατηρήθηκαν από επισκέπτες εκτός Ευρωπαϊκής Ένωσης, οι οποίοι «ψαλίδισαν» τα έξοδά τους κατά 15,4%, όμως και οι ευρωπαίοι τουρίστες περιόρισαν τα έξοδά τους κατά περισσότερο από πέντε τοις εκατό.

Την ίδια στιγμή, η μέση διάρκεια παραμονής διαμορφώθηκε στις 7,2 διανυκτερεύσεις, 4,9% κάτω σε σχέση με το αντίστοιχο εννεάμηνο του 2015.

Αυτό συνέβη μολονότι ο αυξημένος όγκος της τουριστικής κίνησης ώθησε το σύνολο των διανυκτερεύσεων στα 171,75 εκατομμύρια, δηλαδή 1,7 εκατ. καλύτερα σε σχέση με πέρυσι.

Τέλος, σχετικά σταθερή εικόνα δίνει ο τομέας της κρουαζιέρας, με τον αριθμό των εξόδων σε ελληνικά λιμάνια να αυξάνεται οριακά, κατά 44 χιλιάδες άτομα, παρά το γεγονός ότι «έδεσαν» στη χώρα μας 144 λιγότερα κρουαζιερόπλοια.

Facebook Comments