Η οικονομία της Ευρωζώνης σταθεροποιήθηκε τον Ιούλιο, σύμφωνα με τα προσωρινά αποτελέσματα έρευνας της βρετανικής εταιρείας Markit.

Ο σύνθετος δείκτης PMI, που καταγράφει τη δραστηριότητα στους τομείς της μεταποίησης και των υπηρεσιών, αυξήθηκε τον Ιούλιο πάνω από το όριο των 50 μονάδων για πρώτη φορά από τον Ιανουάριο του 2012, σημειώνοντας υψηλό 18 μηνών (κάθε τιμή του δείκτη πάνω από τις 50 μονάδες υποδηλώνει αύξηση της δραστηριότητας).

Ο σύνθετος δείκτης αυξήθηκε για τέταρτο συνεχόμενο μήνα στις 50,4 μονάδες από 48,7 μονάδες τον Ιούνιο. Οι μεταποιητικές επιχειρήσεις σημείωσαν τη μεγαλύτερη μηνιαία αύξηση παραγωγής από τον Ιούνιο του 2011 (υψηλό 25 μηνών), με το σχετικό δείκτη να διαμορφώνεται στις 52,3 μονάδες από 49,8 τον Ιούνιο. Η δραστηριότητα στον τομέα των υπηρεσιών μειώθηκε οριακά τον Ιούλιο, καταγράφοντας τη μικρότερη μείωση σε μία περίοδο 18 μηνών και δείχνοντας σημάδια σταθεροποίησης μετά τους μεγάλους ρυθμούς μείωσης νωρίτερα στο έτος (ο αντίστοιχος δείκτης διαμορφώθηκε στις 49,6 μονάδες από 48,3 τον προηγούμενο μήνα).

Η μεταποιητική παραγωγή αυξήθηκε με τον ταχύτερο ρυθμό πέντε μηνών στη Γερμανία, όπου ο σχετικός δείκτης ανήλθε στις 53,4 μονάδες και ο σύνθετος δείκτης στις 52,8 μονάδες. Αύξηση σημειώθηκε και στον τομέα υπηρεσιών της Γερμανίας, με τον δείκτη να φθάνει σε υψηλό πέντε μηνών. Στη Γαλλία, ο ρυθμός μείωσης της συνολικής δραστηριότητας επιβραδύνθηκε στο χαμηλότερο επίπεδο από τον Μάρτιο του 2012 και ο σύνθετος δείκτης ανήλθε στις 48,8 μονάδες. Η μεταποίηση επέστρεψε σε ανοδική τροχιά. Η παραγωγή στις άλλες χώρες της Ευρωζώνης μειώθηκε οριακά μόνο (σημειώθηκε η μικρότερη μείωση από τον Ιούνιο του 2011). Οι θέσεις απασχόλησης στην περιφέρεια μειώθηκαν τον Ιούλιο, αλλά με το χαμηλότερο ρυθμό από τον Σεπτέμβριο του 2011.

Ο επικεφαλής οικονομολόγος της Markit Κρις Γουίλιαμσον δήλωσε: «Η καλύτερη επίδοση του PMI τα τελευταία ενάμισι χρόνια παρέχει ενθαρρυντικές ενδείξεις ότι η Ευρωζώνη θα μπορούσε – μετά από πολύ καιρό – να βγει από την ύφεση στο τρίτο τρίμηνο. Την αναζωογόνηση καθοδηγεί η μεταποίηση, καθώς καταγράφηκε αύξηση της παραγωγής στη Γερμανία, τη Γαλλία και στην υπόλοιπη Ευρωζώνη ως σύνολο…

Τα στοιχεία της έρευνας θα προσφέρουν στήριξη στους πολιτικούς, ιδιαίτερα ως προς το ότι υπάρχει φως στο τέλος του τούνελ των χωρών της περιφέρειας που έχουν πληγεί από τη λιτότητα και όπου οι πολιτικές και κοινωνικές εντάσεις έχουν αυξηθεί».

Facebook Comments