Μήνυμα πως προτίθεται να επιμείνει για μεγάλο χρονικό διάστημα στην υπερ-χαλαρή νομισματική πολιτική που ακολουθεί σήμερα έστειλε πριν από λίγη ώρα η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, ουσιαστικά απαντώντας στις πολιτικές πιέσεις που δέχεται για αναθεώρηση της στρατηγικής της.

Σε ανακοίνωση που εξέδωσε μετά την πρώτη συνεδρίασή για το 2017, το Διοικητικό Συμβούλιο όχι μόνο διατήρησε αμετάβλητα τα τρία βασικά επιτόκια που τηρεί, αλλά παράλληλα κατέστησε σαφές πως τα επιτόκια θα διατηρηθούν στα ιστορικά χαμηλά επίπεδα όπου βρίσκονται σήμερα για «παρατεταμένο χρονικό διάστημα», ή θα μειωθούν περαιτέρω.

Μάλιστα, η ΕΚΤ αποσαφήνισε πως τα επιτόκια θα παραμείνουν σε χαμηλά επίπεδα ακόμα και μετά το τέλος της ποσοτικής χαλάρωσης, που κανονικά είναι προγραμματισμένο να λήξει στο τέλος του έτους.

Στην ανακοίνωσή της, η Ευρωτράπεζα επαναβεβαιώνει ότι θα μειώσει τη δύναμη πυρός της ποσοτικής χαλάρωσης στα 60 δισεκ. ανά μήνα από τον Απρίλιο, από 80 δισεκ. που είναι σήμερα, όμως επαναλαμβάνει τη δέσμευσή της να ενισχύσει ή και να παρατείνει εκ νέου το πρόγραμμα εάν κριθεί απαραίτητο.
 

Facebook Comments