Η ανάληψη των καθηκόντων του Ντόναλντ Τραμπ ως 45ου προέδρου των ΗΠΑ, περιλαμβάνει σειρά εκδηλώσεων και τελετών επί πολλές ημέρες στην Ουάσιγκτον, πέρα από την ορκωμοσία.

Το πρόγραμμα ξεκίνησε από την Πέμπτη, με τις πρώτες συναυλίες στο Μνημείο Λίνκολν, ενώ ο κ. Τραμπ δείπνησε με τους Ρεπουμπλικανούς προέδρους της Γερουσίας και της Βουλής των Αντιπροσώπων.

Ο εκλεγμένος πρόεδρος και ο αντιπρόεδρος Μάικ Πενς παραβρέθηκαν σε τελετή στο εθνικό κοιμητήριο του Άρλινγκτον για να τιμήσουν τους βετεράνους. Στη συνέχεια παρακολούθησαν μια δεύτερη σειρά συναυλιών στο Μνημείο Λίνκολν.

Σύμφωνα με την παράδοση, ο Τραμπ θα κοιμηθεί στην επίσημη κατοικία Μπλερ Χάουζ, απέναντι από τον Λευκό Οίκο, όπου φιλοξενούνται οι προσκεκλημένοι του προέδρου των ΗΠΑ.

Αναλυτικά το πρόγραμμα 

Παρασκευή

15.30 (ώρα Ελλάδας, 08.30 ώρα Ουάσιγκτον): Ο κ. Τραμπ, ο κ. Πενς και οι οικογένειές τους παρακολουθούν τη λειτουργία στην επισκοπική εκκλησία του Αγ. Ιωάννη, κοντά στον Λευκό Οίκο.

16.30: Ο πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα και η σύζυγός του Μισέλ υποδέχονται στον Ντόναλντ και τη Μελάνια Τραμπ στον Λευκό Οίκο για τσάι.

18.30: Τα δύο ζευγάρια πηγαίνουν μαζί, με την ίδια αυτοκινητοπομπή, στο Καπιτώλιο, όπου στεγάζεται το Κογκρέσο των ΗΠΑ.

Από τις 16.30 θα ξεκινήσει έξω από το Καπιτώλιο, στη δυτική πρόσοψή του, η τελετή της ορκωμοσίας, με τραγούδια και μουσική. Μεταξύ των προσκεκλημένων είναι οι βουλευτές και οι γερουσιαστές, οι δικαστές του Ανώτατου Δικαστηρίου, διπλωμάτες και πρώην πρόεδροι.

18.30: Εναρκτήριες ομιλίες. Ακολουθεί η ορκωμοσία του αντιπροέδρου Μάικ Πενς στα νέα καθήκοντά του από τον δικαστή του Ανώτατου Δικαστηρίου Κλάρενς Τόμας.

19.00 (ώρα Ελλάδας, 12.00 ακριβώς ώρα Ουάσιγκτον): Ορκίζεται ο Ντόναλντ Τραμπ από τον δικαστή του Ανώτατου Δικαστηρίου Τζον Ρόμπερτς. Ο κ. Τραμπ θα χρησιμοποιήσει δύο Βίβλους: εκείνη στην οποία ορκίστηκε ο πρόεδρος Αβραάμ Λίνκολν και μία που του δώρισε η μητέρα του το 1955. Κατόπιν θα εκφωνήσει την πρώτη ομιλία του μετά την ανάληψη των καθηκόντων του.
Η 16χρονη σοπράνο Τζάκι Ιβάντσο, θα ψάλλει τον εθνικό ύμνο.

19.30: Λήξη της τελετής. Τηρώντας την παράδοση, ο κ. Τραμπ και ο κ. Πενς θα γευματίσουν στο Κογκρέσο.

21.30: Ο νέος πρόεδρος και ο αντιπρόεδρός του θα παρακολουθήσουν στρατιωτική παρέλαση μπροστά στο Καπιτώλιο.

22.00 – 24.00: Ο Ντόναλντ Τραμπ και ο Μάικ Πενς διασχίζουν τα 2,4 χιλιόμετρα της Λεωφόρου Πενσιλβάνια που συνδέει το Καπιτώλιο με τον Λευκό Οίκο, ακολουθούμενοι από 8.000 ανθρώπους: εκπροσώπους των διαφόρων σωμάτων του στρατού, λυκείων και πανεπιστημίων, των υπηρεσιών ασφαλείας, βετεράνων, ακόμη και μια ομάδα τρακτέρ.

Σάββατο, 21 Ιανουαρίου

Από τις 02.00 μέχρι τις 6.00 του Σαββάτου (ώρα Ελλάδας) ο πρόεδρος, ο αντιπρόεδρος και οι σύζυγοί τους θα παραστούν σε τρεις επίσημους χορούς, δύο στο Συνεδριακό Κέντρο Γουόλτερ Ι. Ουάσιγκτον και ο τρίτος στο Μουσείο Αρχιτεκτονικής. Σε όλη την πρωτεύουσα θα οργανωθούν επίσης και άλλοι χοροί, περισσότερο ή λιγότερο επίσημοι.

17.00 – 18.00 (ώρα Ελλάδας): Ο πρόεδρος Τραμπ και ο αντιπρόεδρος Πενς θα παραστούν στην Τελετή της Οικουμενικής Προσευχής, στον καθεδρικό ναό της Ουάσιγκτον.

Facebook Comments