Το Νοέμβριο του 2016, το ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών παρουσίασε έλλειμμα 1,2 δισ. ευρώ, περίπου στο ίδιο επίπεδο με εκείνο του ίδιου μήνα του 2015.

Όπως ανακοίνωσε η Τράπεζα της Ελλάδος, σε σχέση με το Νοέμβριο του 2015, οι συνολικές εξαγωγές αγαθών και υπηρεσιών αυξήθηκαν ταχύτερα (9,7%) από τις αντίστοιχες εισαγωγές (6,7%) και το συνολικό ισοζύγιο αγαθών και υπηρεσιών δεν μεταβλήθηκε σημαντικά. Τα ισοζύγια πρωτογενών και δευτερογενών εισοδημάτων επίσης δεν σημείωσαν αξιόλογες μεταβολές.

Το έλλειμμα του ισοζυγίου αγαθών παρουσίασε μικρή αύξηση, καθώς η βελτίωση του ισοζυγίου αγαθών χωρίς καύσιμα υπεραντισταθμίστηκε από τις αυξημένες καθαρές εισαγωγές καυσίμων. Οι εξαγωγές αγαθών χωρίς καύσιμα παρουσίασαν άνοδο σε σύγκριση με τον ίδιο μήνα του 2015 κατά 14,4% και 14,8% σε τρέχουσες και σταθερές τιμές αντίστοιχα. Αύξηση σημείωσαν και οι εισαγωγές αγαθών χωρίς καύσιμα κατά 3,3% και 3,5% σε τρέχουσες και σταθερές τιμές αντίστοιχα.

Το πλεόνασμα του ισοζυγίου υπηρεσιών παρουσίασε άνοδο κατά 61 εκατ. ευρώ σε σχέση με το Νοέμβριο του 2015, λόγω της ανόδου των καθαρών εισπράξεων από μεταφορές και λοιπές υπηρεσίες. Αντίθετα, οι καθαρές εισπράξεις από ταξιδιωτικές υπηρεσίες περιορίστηκαν. Ειδικότερα, το Νοέμβριο οι αφίξεις μη κατοίκων ταξιδιωτών αυξήθηκαν κατά 11,7%, αλλά οι σχετικές εισπράξεις μειώθηκαν κατά 13,8%.

Το Νοέμβριο του 2016, το ισοζύγιο πρωτογενών εισοδημάτων παρουσίασε πλεόνασμα 77 εκατ. ευρώ, κατά 26 εκατ. ευρώ μεγαλύτερο από εκείνο του ίδιου μήνα του 2015. Η βελτίωση αυτή οφείλεται στην άνοδο των καθαρών εισπράξεων στην κατηγορία των λοιπών πρωτογενών εισοδημάτων, τα οποία περιλαμβάνουν φόρους και επιδοτήσεις επί των προϊόντων και της παραγωγής. Αντίθετα, το ισοζύγιο δευτερογενών εισοδημάτων παρουσίασε έλλειμμα 89 εκατ. ευρώ, κατά 64 εκατ. ευρώ μεγαλύτερο από το αντίστοιχο του 2015, λόγω της αύξησης των καθαρών πληρωμών του τομέα της γενικής κυβέρνησης.

Την περίοδο Ιανουαρίου-Νοεμβρίου 2016, το ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών παρουσίασε μικρό έλλειμμα 171 εκατ. ευρώ, έναντι πλεονάσματος 990 εκατ. ευρώ την ίδια περίοδο του 2015. Η εξέλιξη αυτή οφείλεται κυρίως στην επιδείνωση του ισοζυγίου υπηρεσιών. Ειδικότερα, η μείωση του ελλείμματος του ισοζυγίου αγαθών δεν αντιστάθμισε την πτώση του πλεονάσματος του ισοζυγίου υπηρεσιών, με αποτέλεσμα το συνολικό ισοζύγιο αγαθών και υπηρεσιών να επιδεινωθεί. Το ισοζύγιο πρωτογενών εισοδημάτων επίσης επιδεινώθηκε, ενώ βελτιώθηκε το ισοζύγιο δευτερογενών εισοδημάτων. 

Το ισοζύγιο αγαθών στο ενδεκάμηνο παρουσίασε βελτίωση κατά 684 εκατ. ευρώ, η οποία αντανακλά τον περιορισμό του ελλείμματος του ισοζυγίου καυσίμων και τον περιορισμό των καθαρών πληρωμών για αγορές πλοίων σε σύγκριση με την αντίστοιχη περίοδο του 2015. Αντίθετα, το έλλειμμα του ισοζυγίου αγαθών χωρίς καύσιμα και πλοία αυξήθηκε, κυρίως λόγω της αύξησης της αξίας των εισαγωγών (4,3%), ενώ η αξία των αντίστοιχων εξαγωγών παρουσίασε μικρή άνοδο (1,7%). Σημειώνεται ότι την περίοδο Ιανουαρίου-Νοεμβρίου 2016, σε σταθερές τιμές, οι συνολικές εξαγωγές αγαθών παρουσίασαν άνοδο κατά 6,9%, η οποία αντανακλά κυρίως την άνοδο του όγκου των εξαγωγών καυσίμων, ενώ και οι εξαγωγές αγαθών χωρίς καύσιμα αυξήθηκαν κατά 4,1%.

Το πλεόνασμα του ισοζυγίου υπηρεσιών παρουσίασε πτώση κατά 1,9 δισεκ. ευρώ σε σύγκριση με την ίδια περίοδο του 2015, κυρίως λόγω της σημαντικής μείωσης των καθαρών εισπράξεων από μεταφορές, η οποία οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στους περιορισμούς στην κίνηση κεφαλαίων. Επιπλέον, μειώθηκαν και οι καθαρές εισπράξεις από ταξιδιωτικές υπηρεσίες. Οι συνολικές αφίξεις μη κατοίκων ταξιδιωτών αυξήθηκαν κατά 4,9%, ενώ οι αντίστοιχες εισπράξεις περιορίστηκαν κατά 6,6%. Οι εξελίξεις αυτές αντισταθμίστηκαν σε μικρό βαθμό από τη βελτίωση του ισοζυγίου λοιπών υπηρεσιών.

Το ισοζύγιο πρωτογενών εισοδημάτων παρουσίασε πλεόνασμα ύψους 618 εκατ. ευρώ την περίοδο Ιανουαρίου-Νοεμβρίου 2016, κατά 62 εκατ. ευρώ μικρότερο από εκείνο της ίδιας περιόδου του 2015. Η επιδείνωση αυτή οφείλεται στην αύξηση των καθαρών πληρωμών για τόκους, μερίσματα και κέρδη και στην πτώση των καθαρών εισπράξεων στην κατηγορία των λοιπών πρωτογενών εισοδημάτων. Τέλος, το έλλειμμα του ισοζυγίου δευτερογενών εισοδημάτων περιορίστηκε κατά 65 εκατ. ευρώ, λόγω της ανόδου των καθαρών εισπράξεων των λοιπών τομέων, η οποία αντιστάθμισε την αύξηση των καθαρών πληρωμών του τομέα της γενικής κυβέρνησης. 

Ισοζύγιο Κεφαλαίων

Το Νοέμβριο του 2016, το ισοζύγιο κεφαλαίων παρουσίασε πλεόνασμα 117 εκατ. ευρώ, κατά 73 εκατ. ευρώ μικρότερο από εκείνο του ίδιου μήνα του 2015, ενώ την περίοδο Ιανουαρίου-Νοεμβρίου 2016 εμφάνισε πλεόνασμα 756 εκατ. ευρώ, μικρότερο κατά 1,1 δισεκ. ευρώ από εκείνο του αντίστοιχου διαστήματος του 2015.

Συνολικό Ισοζύγιο Τρεχουσών Συναλλαγών και Κεφαλαίων

Το Νοέμβριο του 2016, το συνολικό ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών και κεφαλαίων (το οποίο αντιστοιχεί στις ανάγκες της οικονομίας για χρηματοδότηση από το εξωτερικό) εμφάνισε έλλειμμα 1,1 δισεκ. ευρώ, κατά 95 εκατ. ευρώ μεγαλύτερο από εκείνο του ίδιου μήνα του 2015. Την περίοδο Ιανουαρίου-Νοεμβρίου 2016 εμφανίστηκε πλεόνασμα ύψους 586 εκατ. ευρώ, μικρότερο κατά 2,3 δισεκ. ευρώ σε σχέση με εκείνο της ίδιας περιόδου του 2015.

Ισοζύγιο Χρηματοοικονομικών Συναλλαγών

Το Νοέμβριο του 2016 στην κατηγορία των άμεσων επενδύσεων, οι απαιτήσεις των κατοίκων έναντι του εξωτερικού και οι αντίστοιχες υποχρεώσεις τους σημείωσαν άνοδο κατά 131 εκατ. ευρώ και 156 εκατ. ευρώ αντίστοιχα, χωρίς αξιοσημείωτες συναλλαγές.

Στις επενδύσεις χαρτοφυλακίου, η άνοδος των απαιτήσεων των κατοίκων έναντι του εξωτερικού κατά 581 εκατ. ευρώ οφείλεται κυρίως στην άνοδο των τοποθετήσεων κατοίκων σε ομόλογα και έντοκα γραμμάτια εξωτερικού, η οποία αντισταθμίστηκε μερικώς από τη μείωση των τοποθετήσεών τους σε μετοχές αλλοδαπών επιχειρήσεων. Η μείωση των υποχρεώσεων κατά 85 εκατ. ευρώ αντανακλά κυρίως τη μείωση των τοποθετήσεων μη κατοίκων σε ομόλογα και έντοκα γραμμάτια του Ελληνικού Δημοσίου.

Στην κατηγορία των λοιπών επενδύσεων, η μείωση των απαιτήσεων των κατοίκων κατά 1,1 δισεκ. ευρώ αντανακλά κυρίως τη στατιστική προσαρμογή που συνδέεται με τη διακράτηση τραπεζογραμματίων (μείωση 895 εκατ. ευρώ) και τη μείωση των τοποθετήσεων κατοίκων (πιστωτικών ιδρυμάτων και θεσμικών επενδυτών) σε καταθέσεις και repos στο εξωτερικό (κατά 355 εκατ. ευρώ). Στην ίδια κατηγορία, οι υποχρεώσεις παρουσίασαν αύξηση κατά 92 εκατ. ευρώ, η οποία αντανακλά άνοδο κατά 944 εκατ. ευρώ των καταθέσεων και repos των μη κατοίκων στην Ελλάδα (συμπεριλαμβάνεται και ο λογαριασμός ΤARGET), μείωση κατά 872 εκατ. ευρώ λόγω της στατιστικής προσαρμογής που συνδέεται με τη διακράτηση τραπεζογραμματίων και αύξηση κατά 20 εκατ. ευρώ των δανειακών υποχρεώσεων του δημόσιου και ιδιωτικού τομέα προς μη κατοίκους. 

Την περίοδο Ιανουαρίου-Νοεμβρίου 2016, οι απαιτήσεις των κατοίκων από άμεσες επενδύσεις στο εξωτερικό μειώθηκαν κατά 758 εκατ. ευρώ, ενώ οι αντίστοιχες υποχρεώσεις, οι οποίες αντιπροσωπεύουν άμεσες επενδύσεις μη κατοίκων στην Ελλάδα, παρουσίασαν άνοδο κατά 2,5 δισεκ. ευρώ, έναντι ανόδου 771 εκατ. ευρώ την ίδια περίοδο του 2015.

Στην κατηγορία των επενδύσεων χαρτοφυλακίου, οι απαιτήσεις των κατοίκων έναντι του εξωτερικού σημείωσαν αύξηση κατά 6,7 δισεκ. ευρώ, οφειλόμενη κυρίως στην άνοδο κατά 9,1 δισεκ. ευρώ των τοποθετήσεων σε ομόλογα και έντοκα γραμμάτια έκδοσης μη κατοίκων, η οποία αντισταθμίστηκε εν μέρει από τη μείωση κατά 2,5 δισεκ. ευρώ των τοποθετήσεων κατοίκων σε μετοχές επιχειρήσεων του εξωτερικού. Οι υποχρεώσεις των κατοίκων έναντι του εξωτερικού μειώθηκαν κατά 2,3 δισεκ. ευρώ, κυρίως λόγω της μείωσης των τοποθετήσεων μη κατοίκων σε ομόλογα και έντοκα γραμμάτια του Ελληνικού Δημοσίου.

Στην κατηγορία των λοιπών επενδύσεων, η μείωση των απαιτήσεων των κατοίκων έναντι του εξωτερικού κατά 13,8 δισεκ. ευρώ αντανακλά σε μεγάλο βαθμό τη μείωση κατά 8,4 δισεκ. ευρώ των τοποθετήσεων των εγχώριων πιστωτικών ιδρυμάτων και θεσμικών επενδυτών σε καταθέσεις και repos στο εξωτερικό και τη μείωση λόγω της στατιστικής προσαρμογής που συνδέεται με τη διακράτηση τραπεζογραμματίων (κατά 5,4 δισεκ. ευρώ). Στην πλευρά των υποχρεώσεων καταγράφηκε μείωση κατά 7,9 δισεκ. ευρώ, η οποία οφείλεται τόσο στη μείωση κατά 8,8 δισεκ. ευρώ των καταθέσεων και repos μη κατοίκων στην Ελλάδα (συμπεριλαμβάνεται ο λογαριασμός TARGET) όσο και στο αποτέλεσμα της στατιστικής προσαρμογής (μείωση κατά 6,0 δισεκ. ευρώ). Οι κινήσεις αυτές αντισταθμίστηκαν εν μέρει από την αύξηση των δανειακών υποχρεώσεων του δημόσιου και ιδιωτικού τομέα προς μη κατοίκους (ύψους 6,7 δισεκ. ευρώ).

Στο τέλος Νοεμβρίου 2016 τα συναλλαγματικά διαθέσιμα της χώρας διαμορφώθηκαν σε 6,5 δισεκ. ευρώ, έναντι 5,2 δισεκ. ευρώ το Νοέμβριο του 2015.

Facebook Comments