Την κατάσταση στην Ελλάδα την οποία χαρακτηρίζει “ελληνική τραγωδία” επιχειρεί να περιγράψει άρθρο του FT Magazine, σημειώνοντας ότι “αν και η οικονομική κρίση στην Ελλάδα έχει εξαφανιστεί από τα μυαλά αρκετών στην Ευρώπη, στο εσωτερικό της χώρας τα πράγματα γίνονται ολοένα και χειρότερα”, αναφέρει σε δημοσίευμά του το protothema.gr. 

Ειδικότερα, ο ανταποκριτής των FT για την κεντρική Ευρώπη Χένρι Φόι παρουσιάζει την κατάσταση στην Ελλάδα με ένα οδοιπορικό στην επαρχία ξεκινώντας από το παράδειγμα του χωριού Εφύρα στην Ηλεία, μιας περιοχής που, όπως υπενθυμίζει, ονοματίστηκε από τον Όμηρο ως ένα από τα σημεία που επισκέφθηκε ο Οδυσσέας.

“Είμαστε σε κίνδυνο. Όλα καθημερινά γίνονται χειρότερα. Του χρόνου θα είναι ακόμα χειρότερα. Χρειαζόμαστε βοήθεια” δηλώνει στου FT ο δήμαρχος του χωριού, Άγγελος Πετρόπουλος, με τον Φόι να παρατηρεί ότι αυτή είναι μια έκκληση που ακούγεται ολοένα και περισσότερο στην Ελλάδα μετά από οχτώ χρόνια οικονομικής καταστροφής.

Για να δείξει μάλιστα τη βασιμότητα των ισχυρισμό των ο ανταποκριτής της εφημερίδας παραθέτει μια σειρά αριθμών:

– η χώρα χρωστάει περίπου 320 δισ. ευρώ 
– η ανεργία βρίσκεται στο 23% και το 44% των ατόμων ηλικίας 15-24 ετών βρίσκονται χωρίς δουλειά
– πάνω από το ένα πέμπτο των Ελλήνων ζουν χωρίς θέρμανση ή τηλεφωνική σύνδεση
– το 2015 το 15% του πληθυσμού ζούσε σε συνθήκες εξαιρετικής φτώχειας όταν το 2009 το αντίστοιχο ποσοστό ήταν 2%. 

Αν και η χώρα, όπως γράφει ο δημοσιογράφος, παρουσιάζεται να είναι σε καλύτερη οικονομική κατάσταση από ό,τι πριν από δύο χρόνια, εντούτοις η κοινωνική κρίση έχει ενταθεί.

Αφού στη συνέχεια ψέγει τους αξιωματούχους της ΕΕ που πανηγυρίζουν για τα σημάδια βελτίωσης της ελληνικής οικονομίας, στη συνέχεια παρατηρεί ότι την ίδια ώρα η ένταση ανάμεσα στους “παραπληθέντες ψηψοφόρους” αυξάνεται επισημαίνοντας ότι ο ΣΥΡΙΖΑ βρίσκεται σε δημοσκοπική ελεύθερη πτώση μπλεγμένος ανάμεσα στις υποσχέσεις κατά της λιτότητας που έκανε πριν τις εκλογές του Ιανουαρίου του 2015 και την ψυχρή πραγματικότητα ότι δεν μπορεί να πληρώσει τους λογαριασμούς του.

Δεν παραλείπει επίσης να παρατηρήσει ότι τα δάνεια που έχουν δοθεί στην Ελλάδα βρίσκονται τώρα σε κίνδυνο καθώς ο Αλέξης Τσίπρας προσπαθεί να θολώσει τα μέτρα λιτότητας ενώ βρίσκεται σε εξέλιξη μια διαμάχη ανάμεσα στους δανειστές για το αν πρέπει να υπάρξει ελάφρυνση του χρέους. “Οι πιθανότητες για νέες εκλογές ή κατάρρευση των συνομιλιών για το μέλλον της οικονομικής βοήθεια αυξάνονται γράφει ο Φόι, σύμφωνα με το protothema.gr. 

 

Facebook Comments