Ο βουλευτής Β΄ Αθηνών Γιώργος Κουμουτσάκος, υπεύθυνος του Τομέα Κοινοβουλευτικού Έργου του Υπουργείου Εξωτερικών της Νέας Δημοκρατίας, πρώην ευρωβουλευτής και διπλωμάτης με μεγάλη εμπειρία μιλάει στο MarketNews.gr για το Κυπριακό.

Γιώργος Κουμουτσάκος: «Η Διάσκεψη της Γενεύης αποτέλεσε ένα βήμα προς την επίλυση του Κυπριακού. Τα αποτελέσματα της επιτρέπουν συγκρατημένη αισιοδοξία για τη συνέχεια, αν και πολλά σοβαρά ζητήματα παραμένουν ανοικτά. 

Όλα όμως δείχνουν ότι η διαδικασία υπονομεύθηκε από την Άγκυρα. Μάλιστα, αμέσως μετά, έγιναν από την τουρκική ηγεσία πολύ σκληρές τοποθετήσεις, προφανώς υπό την πίεση των εθνικιστών, οι ψήφοι των οποίων είναι καθοριστικές για τις Συνταγματικές αλλαγές που επιδιώκει ο Πρόεδρος Ερντογάν, προκειμένου να ισχυροποιήσει τη θέση του. 

Ωστόσο δεν πρέπει να επιτρέψουμε στην τουρκική αδιαλλαξία να θέσει σε ομηρία τη διαδικασία της διαπραγμάτευσης. Οφείλουμε εμείς, Λευκωσία και Αθήνα, να παραμείνουμε θεματοφύλακες της προσπάθειας για την εξεύρεση μιας λύσης λειτουργικής και ως εκ τούτου βιώσιμης. Διότι μια λύση χωρίς διάρκεια δεν μπορεί να θεωρηθεί λύση.   

Η προσπάθεια πρέπει να συνεχισθεί με στόχο να λήξει το επί 43 χρόνια καθεστώς παράνομης κατοχής στην Κύπρο και να εγκαταλειφθούν οι παρωχημένες λογικές εγγυήσεων και επεμβατικών δικαιωμάτων.

Όλοι οι πολίτες της Κύπρου να απολαμβάνουν τα δικαιώματα και τα ευεργετήματα της συμμετοχής στην Ε.Ε. σε κατάσταση σταθερότητας, δημοκρατίας και σιγουριάς.

Λέμε, λοιπόν, ναι στη λύση. Όχι όμως σε οποιαδήποτε πρόταση λύσης. Στηρίζουμε μόνον μια πραγματική λύση, που θα είναι λειτουργική, βιώσιμη και θα αντέξει στον χρόνο.

Θέλω να ελπίζω ότι η Άγκυρα θα μπορέσει να ξεπεράσει τις αγκυλώσεις του παρελθόντος και θα δει ότι η επίλυση του Κυπριακού -με μια επανενωμένη ευρωπαϊκή Κύπρο-  είναι προς το συμφέρον ολόκληρης της περιοχής και τελικά και προς το δικό της συμφέρον.

Τέλος οφείλω να τονίσω ότι υπάρχει και μια ακόμα προϋπόθεση – εθνική επιταγή για την επίτευξη της βέλτιστης λύσης: Είναι αδιαπραγμάτευτη ανάγκη η ακλόνητη ομοψυχία Αθηνών-Λευκωσίας. Είναι αυτονόητη προϋπόθεση ισχύος για τον ελληνισμό.»

Facebook Comments