Πάνω από την Καλαμπάκα υψώνονται οι βράχοι των Μετεώρων, ένα από τα πιο εντυπωσιακά γεωλογικά φαινόμενα του κόσμου. Πρόκειται για γιγάντιους επιβλητικούς βράχους που φτάνουν τα 400 μέτρα ύψος. Είναι ένας από τους σημαντικότερους και ιερότερους τόπους της Ορθοδοξίας καθώς έχουν χαρακτηριστεί ως δεύτερο Άγιο Όρος που συνεχίζει τη μοναστική ζωή σε μια εντυπωσιακή τοποθεσία. Τα Μετέωρα ανήκουν στη λίστα παγκόσμιας κληρονομιάς της UNESCO από το 1988.

Τι να δείτε

Ιερά Μονή Αγίου Νικολάου του Αναπαυσά. Ανεβαίνοντας από το Καστράκι, είναι το πρώτο μοναστήρι που θα δείτε. Εντυπωσιακές είναι οι τοιχογραφίες του μεγάλου αγιογράφου Θεοφάνη, ο οποίος εισήγαγε το ρεύμα της Κρητικής Σχολής στις αγιογραφίες του. (Επισκέψεις, κάθε μέρα εκτός Παρασκευής, καλοκαίρι: 9 π.μ.-3.30 μ.μ., χειμώνα: 9 π.μ.-1 μ.μ. Τηλ. 24320-22375)

Μονή Αγίας Τριάδας. Με λουκούμι και νερό υποδέχονται οι μοναχοί τους επισκέπτες που φτάνουν στη μονή έπειτα από την ανάβαση των 140 σκαλιών που λαξεύτηκαν το 1925. Στην Αγία Τράπεζα του πιο δυσπρόσιτου από τα μοναστήρια των Μετεώρων φυλάσσεται η θαυματουργή κάρα του Αγίου Τρύφωνος. Η μοναδική του θέα βλέπει την Καλαμπάκα, τον Πηνειό, την Πίνδο και τον Κόζιακα, καθώς και τα γύρω μοναστήρια. (Επισκέψεις, κάθε μέρα εκτός Πέμπτης, χειμώνα – καλοκαίρι: 9 π.μ.-12.30 μ.μ. & 3 μ.μ.-5 μ.μ. Τηλ. 24320-22220)

Μονή Αγίου Στεφάνου.Όλα τα μοναστήρια των Μετεώρων έχουν σκαλοπάτια, εκτός από τη Μονή Αγίου Στεφάνου, όπου φτάνεις απευθείας στην είσοδο του μοναστηριού με το αυτοκίνητο. Στο καθολικό, δείτε τις αγιογραφίες του σύγχρονου Βλάση Τσοτσώνη και θαυμάστε το ξυλόγλυπτο τέμπλο. Πριν φύγετε από το μοναστήρι, ζητήστε να προσκυνήσετε την κάρα του Αγίου Χαραλάμπους.(Επισκέψεις, κάθε μέρα εκτός Δευτέρας. Το καλοκαίρι: 9 π.μ.-2 μ.μ. & 3.30 μ.μ.-6 μ.μ.) 

Μονή Ρουσάνου. Και εδώ οι τοιχογραφίες του καθολικού έχουν φιλοτεχνηθεί από μαθητές του Θεοφάνους του Κρητός. Τα αβγά στρουθοκαμήλου συμβολίζουν την Πατρική προσοχή του Θεού.( χειμώνα: 9.30 π.μ.-1.30 μ.μ. & 3-5 μ.μ. Τηλ. 24320 22279)

Μονή μεγάλο Μετέωρο:Το μοναστήρι, που είναι σκαρφαλωμένο πάνω σε επιβλητικό βράχο, είναι το παλαιότερο, το μεγαλύτερο και το πιο σπουδαίο από τα σωζόμενα μέχρι σήμερα μοναστήρια των Μετεώρων. Ιδρύθηκε λίγο πριν από τα μέσα του 14ου αι. (γύρω στα 1340) από έναν λόγιο και αγιορείτη μοναχό, τον όσιο Αθανάσιο τον Μετεωρίτη. 

Μονή Bαρλααμ: Οι πρώτοι ασκητές για να ανέβουν πάνω στο βράχο χρησιμοποίησαν σκαλωσιές, πάνω σε δοκάρια που τα βάζανε σε τρύπες που είχε ο βράχος σε ύψος 373 μ. Ο πρώτος κτήτορας της Μονής ήταν ο μοναχός Βαρλαάμ ο οποίος στα 1350 μ.Χ. έκτισε πάνω μερικά κελιά και ένα ναό στο όνομα των Τριών Ιεραρχών.

Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Μετεώρων. Στα Μετέωρα και ειδικότερα στην πόλη της Καλαμπάκας, άνοιξε το 2014 το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Μετεώρων και Μουσείο Μανιταριών. Πρόκειται ουσιαστικά για δύο μουσεία που στεγάζονται σε έναν χώρο 1100 τ.μ. περίπου. Το Ζωολογικό, στο οποίο εκτείθενται πάνω από 350 είδη πτηνών και θηλαστικών και εκείνο των Μανιταριών, στο οποίο υπάρχουν περί τα 250 διαφορετικά είδη.Η συλλογή των ζώων είναι εξαιρετικής ποιότητας, αφού προέρχονται από τους καλύτερους ταριχευτές της Ευρώπης, ενώ η σπανιότητα πολλών εξ αυτών είναι μεγάλη. Καλύπτει δε πλήρως την πανίδα της περιοχής και όχι μόνον. Tα μανιτάρια είναι γλυπτά, σε απόλυτη ομοιότητα χρώματος και μεγέθους με τα φυσικά. Παρουσιάζονται σε τρεις φάσεις ανάπτυξης, προκειμένου να γίνεται κατανοητός ο κύκλος ζωής τους. Έχουν κατασκευαστεί ένα-ένα στο χέρι από πολύ καλούς γλύπτες που διαθέτει η περιοχή. Αυτό που το κάνει μοναδικό είναι ότι τα ζώα και τα μανιτάρια παρουσιάζονται μέσα στο φυσικό περιβάλλον που ζουν,σε διοράματα, τα οποία αποτελούν προσομοίωση των συνθηκών διαβίωσης και καρποφορίας.

Τρεις Νοστιμες Διευθύνσεις

  • Κήπος του Ηλία. Ένα υπέροχο μέρος με κατακκόκινα τραπεζομάντηλα και στους τοίχους φωτογραφίες από όλους τους διάσημους επισκέπτες που έχουν περάσει από εδώ. Να υποκύψετε στον κόκορα κρασάτο με χοντρό μακαρόνι. (τηλ. 24320 23218 / www.eliasgarden.gr)
  • Νερόμυλος. Κάποτε ήταν νερόμυλος και βρίσκεται 5χλμ. Από την Καλαμπάκα στο χωριό Διάβα. Υπέροχα ψάρια καθώς είναι εκτροφείο πέστροφας, ψαρονέφρι με σάλτσα βελουτέ και παντζαροσαλάτα και ξιφίας σουβλάκι. (τηλ. 24320 25224)
  • O Σκάρος. Θα απολαύσετε τα πιο ωραία κρέατα της πόλης. Κοντοσούβλι, κεμπάπ χοιρινό ή πρόβειο και λαχανικά από το μποστάνι συνοδεύοντας τα με το υπέροχο δικό τους κρασί. (τηλ. 24320 24152 / Οδός Τρικάλων)

Διαμονή

Divani Meteora. Βρίσκεται στους πρόποδες των Μετεώρων με θέα στους βράχους. Διαθέτει 165 ευρύχωρα δωμάτια, διακοσμημένα από τον βραβευμένο σχεδιαστή Andre Warwick. Εδώ θα μπορέσετε να κάνετε μια βουτιά στην εσωτερική πισίνα του ξενοδοχείου ή να χαλαρώσετε στο σπα, το οποίο περιλαμβάνει  σάουνα, ατμόλουτρο, υδρομασάζ και αίθουσα γυμναστικής. Πολύ καλό πρωινό και η ευγένεια του προσωπικού ξεχωρίζει.  Ωραία ατμόσφαιρα στο μπαρ για βραδινό ποτό. (τηλ. 24320 23330 / www.divanimeteorahotel.com)

 

Hotel Meteora. Το συγκρότημα διατηρεί έντονα την αρχιτεκτονική παράδοση της τοπικής περιοχής και στα 62 δωμάτια του και πάλλεται συνάμα σε minimal απόχρωση και μορφή. Οι διάσημοι αρχιτέκτονες Νίκος Βαλσαμάκης και Piotr Barelkowski στιγμάτισαν καθοριστικά τη δημιουργία του ξενοδοχείου. Χτισμένο στο υψηλότερο σημείο της περιοχής του Καστρακίου, δίνει την δυνατότητα στον επισκέπτη να θαυμάσει την απαράμιλλη ομορφιά του φυσικού τοπίου που προσφέρουν οι βράχοι των Μετεώρων. (τηλ. 24320 78180 / www.meteorahotels.gr)  

 

Facebook Comments