Αύγουστος 2016: Ένας ιμάμης πυροβολήθηκε θανάσιμα εν ψυχρώ στον δρόμο στη συνοικία Κουίνς της Νέας Υόρκης. Για πολλούς πιστούς μουσουλμάνους στις ΗΠΑ ήταν σαφές ότι επρόκειτο για ένα έγκλημα μίσους εναντίον της θρησκευτικής τους ομάδας, παρά τις διαφορετικές εκτιμήσεις των αστυνομικών αρχών.

«Αυτό είναι έγκλημα μίσους. Είναι μίσος κατά της ανθρωπότητας, μίσος κατά των μουσουλμάνων», δήλωσε τότε εκπρόσωπος της μουσουλμανικής κοινότητας.

Εκείνη την περίοδο, πριν ακόμη εκλεγεί, ο Ντόναλντ Τραμπ είχε ταχθεί υπέρ της προσωρινής τουλάχιστον απαγόρευσης εισόδου μουσουλμάνων στις ΗΠΑ. Στις προτάσεις του νέου προέδρου, που ανέλαβε χθες επίσημα τα καθήκοντά του, συμπεριλαμβάνεται και ένα είδος βάσης δεδομένων για την καταγραφή μουσουλμάνων στο πλαίσιο της μάχης για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας. Μία μάχη στην οποία οι όροι τρομοκράτης και μουσουλμάνος φαίνεται ότι τοποθετούνται επικίνδυνα κοντά.

Κατά τη διάρκεια του προεκλογικού του αγώνα ο Ντόναλντ Τραμπ χρησιμοποίησε συχνά σκληρή γλώσσα κατά της τρομοκρατικής ισλαμιστικής οργάνωσης ISIS. Δεν δίστασε μάλιστα να διηγηθεί μια βίαιη και ψευδή, όπως έγραψε το περιοδικό Time, ιστορία για τον στρατηγό Τζον Πέρσινγκ, ο οποίος διέταξε δήθεν την εκτέλεση 50 κρατούμενων μουσουλμάνων τρομοκρατών με σφαίρες βουτηγμένες σε αίμα γουρουνιού.

Αύξηση των πράξεων μίσους μετά την εκλογή Τραμπ

Όταν μιλά κανείς για το θέμα της ισλαμιστικής τρομοκρατίας πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικός, ειδικά σε ό,τι αφορά στη γλώσσα που χρησιμοποιεί, επισήμανε στο δημόσιο κανάλι WNYC ο Ραμί Νασασίμπ, διευθυντής της οργάνωσης Inner-City Muslim Action Network. Το μήνυμά του στον νέο αμερικανό πρόεδρο είναι σαφές. «Αν καλλιεργούμε τις πιο ποταπές διαθέσεις, αν χρησιμοποιούμε τον φόβο για να κινητοποιήσουμε τους ανθρώπους, αυτά θα γυρίσουν σαν μπούμερανγκ εναντίον μας».

Οι μουσουλμάνοι της Νέας Υόρκης φαίνεται πάντως να επιλέγουν την οδό της προσέγγισης. Έξω από ένα μουσουλμανικό τέμενος του Κουίνς σερβίρουν κάθε Πέμπτη καφέ και γλυκό, προσπαθώντας να εξηγήσουν στους πολίτες ποιο είναι το πραγματικό Ισλάμ.

Σίγουρα όχι εύκολο εγχείρημα αν αναλογιστεί κανείς ότι τις πρώτες τέσσερις εβδομάδες μετά την εκλογή του Ντόναλντ Τραμπ τα εγκλήματα μίσους κατά μειονοτικών ομάδων στη Νέα Υόρκη υπερδιαπλασιάστηκαν.

Facebook Comments