Το κοινοβούλιο πρόδωσε την ίδια του την ιστορία, αλλά ο λαός θα αποκαταστήσει το λάθος, ήταν η αντίδραση του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης Κεμάλ Κιλιντσάρογλου όταν έληξε τα ξημερώματα η συνολική ψηφοφορία με 339 ψήφους υπέρ του νέου συνταγματικού νομοσχεδίου στην Τουρκία.

Το νομοσχέδιο περιείχε 18 προτάσεις μεταρρυθμίσεων με κοινό παρονομαστή τη μετατροπή του κοινοβουλευτικού προεδρικού συστήματος σε προεδρική δημοκρατία, που προβλέπει υπερενίσχυση των εξουσιών του προέδρου.

Δημοψήφισμα σε κλίμα απαγορεύσεων

Ο πρόεδρος καθίσταται πλέον το κέντρο της πολιτικής εξουσίας στην Τουρκία, μπορεί να ορίζει τους αντιπροέδρους και τους υπουργούς της κάθε κυβέρνησης, ενώ καταργείται η θέση του πρωθυπουργού καθώς και το υπουργικό συμβούλιο. Στο κοινοβούλιο ο αριθμός των βουλευτών θα αυξηθεί από 550 σε 600 και οι βουλευτικές εκλογές θα διεξάγονται ταυτόχρονα με τις προεδρικές κάθε πέντε χρόνια, αντί για κάθε τέσσερα που ισχύει ως τώρα.

Ο πρόεδρος θα μπορεί να είναι και αρχηγός κόμματος, θα αποφασίζει αν θα κηρύσσει ή όχι κατάσταση έκτακτης ανάγκης και θα μπορεί να επεμβαίνει στο έργο της δικαιοσύνης, ενώ θα είναι δυνατόν να παραπεμφθεί σε δίκη, αλλά για να συμβεί αυτό θα χρειάζεται μεγάλη πλειοψηφία στο κοινοβούλιο.

Το συνταγματικό νομοσχέδιο δεν συγκέντρωσε πάντως πλειοψηφία δύο τρίτων για να γίνει αυτομάτως νόμος. Πρέπει λοιπόν να τεθεί στην ετυμηγορία του εκλογικού σώματος, με δημοψήφισμα που μπορεί να γίνει μετά από παρέλευση τουλάχιστον 60 ημερών. Το πρόβλημα είναι ότι ο τουρκικός λαός θα κληθεί να πει τη γνώμη του για το νέο αυτό σύστημα διακυβέρνησης που θα εφαρμοστεί από τις επόμενες εκλογές του 2019, αλλά θα το αποφασίσει τώρα, ενώ ισχύει ακόμη η κατάσταση έκτακτης ανάγκης, με πολλές απαγορεύσεις που εμποδίζουν την ελεύθερη έκφραση απόψεων που επικρίνουν την κυβέρνηση και τον πρόεδρο.

Facebook Comments