Σκληρά λόγια χρησιμοποιεί ο Πολ Σμιθ για το «σινάφι» του. «Το μεγαλύτερο πρόβλημα είναι ότι κανείς δεν μας εμπιστεύεται, ούτε καν οι πελάτες μας», λέει ο πρόεδρος του Ινστιτούτου CFA, μιας ένωσης που συγκεντρώνει 130.000 ειδικούς σε θέματα επενδύσεων. «Το 2008 καταστρέψαμε τη φήμη μας» δηλώνει ο Πολ Σμιθ, αναφερόμενος στη χειρότερη χρονιά της κρίσης, κατά την οποία εκατομμύρια άνθρωποι πλήρωσαν τα λάθη ορισμένων τραπεζών. Χιλιάδες άνθρωποι έχασαν τα σπίτια που είχαν βάλει υποθήκη διότι δεν μπορούσαν πλέον να αποπληρώσουν τα δάνεια τους, έχασαν μια εξασφάλιση που είχαν φροντίσει να έχουν στα γηρατειά τους και εκατομμύρια άλλοι έχασαν τη δουλειά τους.

Ο Σμιθ προβαίνει σε όλες αυτές τις παραδοχές καθισμένος σε ένα παγκάκι του κομψού ξενοδοχείου Steigenberger Grandhotel Belvédère στο Νταβός. Τριγύρω επικρατεί αναστάτωση. Μόλις πέρασε ο Τζον Κέρι, απερχόμενος υπ. Εξωτερικών των ΗΠΑ. Ήρθε για το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ στο Νταβός, όπου μια φορά το χρόνο συναντάται η οικονομική και πολιτική ελίτ.

Το Brexit, η ανάληψη της προεδρίας των ΗΠΑ από τον Ντόναλντ Τραμπ, τα χαμηλά επιτόκια, η ψηφιακή επανάσταση και ένας αυξανόμενος προστατευτισμός δημιουργούν μεγάλα προβλήματα στις ευρωπαϊκές τράπεζες, την ίδια ώρα που η αμερικανική JPMorgan Chase καταγράφει ρεκόρ κερδών.

Το θέμα της κατάστασης των τραπεζών είναι και το αντικείμενο συζήτησης στο πρόγευμα που διοργάνωσε η μεγάλη βρετανική τράπεζα HSBC. O πρόεδρος του διοικητικού συμβουλίου Ντάγκλας Φλιντ δηλώνει χωρίς περιστροφές ότι «έχουν περάσει δέκα χρόνια από την έναρξη της κρίσης και δεν έχουμε ακόμα έτοιμο το βασικό πλαίσιο». Το γεγονός αυτό κάνει ιδιαίτερα διστακτικές τις τράπεζες συμπληρώνει και «αυτό είναι μια επιβάρυνση για την οικονομία».

Οι τράπεζες πρέπει να αλλάξουν νοοτροπία απέναντι στους πελάτες

Για μια τελείως διαφορετική πρόκληση κάνει λόγο ο πρόεδρος της Deutsche Bank Τζον Κράιαν, αναφερόμενος στην ψηφιοποίηση. «Η τεχνολογία είναι το κλειδί για τα επόμενα πέντε χρόνια» λέει ο Κράιαν. Πολλές συναλλαγές γίνονται πλέον ηλεκτρονικά, ενώ παράλληλα περικόπηκαν χιλιάδες θέσεις εργασίας. Οι νέες τεχνολογίες εξελίσσονται ραγδαία και οι τράπεζες καλούνται να τις ακολουθήσουν.

Τέλος, ένας άλλος μεγάλος πονοκέφαλος των τραπεζών είναι το Brexit. Όταν θα αποχωρήσει η Βρετανία από την ΕΕ, τότε πολλές τράπεζες δεν θα μπορούν πλέον να παρέχουν πολλές από τις υπηρεσίες τους από το Λονδίνο, γνωστό προπύργιο των τραπεζών. Χιλιάδες εργαζόμενοι χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων θα μεταφερθούν στη Φρανκφούρτη, το Παρίσι, το Άμστερνταμ ή τη Μαδρίτη. Όλα αυτά συνεπάγονται ένα τεράστιο κόστος και έναν υπέρογκο φόρτο εργασίας.

O Πολ Σμιθ όμως επισημαίνει πως δεν είναι μόνο το νομικό πλαίσιο λειτουργίας των τραπεζών που θα πρέπει να αλλάξει αλλά και η στάση και η νοοτροπία των τραπεζών  απέναντι στους πελάτες τους. Μια νοοτροπία ανταγωνιστική και προσανατολισμένη καθαρά στο κέρδος. Και αυτό παρά την κρίση δεν έχει αλλάξει.

Facebook Comments