Χιλιάδες γυναίκες βγήκαν σήμερα στους δρόμους των μεγάλων ευρωπαϊκών πόλεων αλλά και σε πολλές ασιατικές πρωτεύουσες, για να διαμαρτυρηθούν για την πολιτική του νέου προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ και να διεκδικήσουν τα δικαιώματά τους.

Κρατώντας πλακάτ με συνθήματα όπως «Ειδική σχέση, απλώς πείτε όχι» ή «Παλιογυναίκες, ενωθείτε» (σ.σ. από τον χαρακτηρισμό «nasty woman» που είχε χρησιμοποιήσει ο Τραμπ για τη Χίλαρι Κλίντον), οι διαδηλώτριες στο Λονδίνο συγκεντρώθηκαν έξω από την αμερικανική πρεσβεία στην Γκρόσβενορ Σκουέαρ και έκαναν πορεία μέχρι την Τραφάλγκαρ.

Σε όλον τον κόσμο προγραμματίζεται να γίνουν 670 πορείες, σύμφωνα με τον ιστότοπο των οργανωτών. Η κεντρική και μεγαλύτερη θα γίνει στην Ουάσινγκτον. Πολλές διασημότητες, όπως η ακτιβίστρια Μπιάνκα Τζάγκερ, η τραγουδίστρια Σαρλότ Τσερτς και ο ηθοποιός Ίαν Μακέλεν έχουν εκφράσει την υποστήριξή τους στην κινητοποίηση.

Πολλές γυναίκες φορούσαν ροζ σκουφάκια με αυτιά και κρατούσαν πλακάτ με το σύνθημα «Αυτό το γατάκι δαγκώνει».

Στην Ευρώπη, διαδηλώσεις έγιναν επίσης στο Βερολίνο, το Παρίσι, τη Ρώμη, τη Βιέννη, τη Γενεύη και το Άμστερνταμ. Περίπου 2.000 άνθρωποι συγκεντρώθηκαν στη Βιέννη, σύμφωνα με εκτιμήσεις της αστυνομίας και των οργανωτών.

Ωστόσο οι άσχημες καιρικές συνθήκες (η θερμοκρασία είχε πέσει κάτω από το 0), είχαν ως αποτέλεσμα πολύ σύντομα να απομείνουν μόνο καμιά διακοσαριά διαδηλωτές. Μια από τις γυναίκες φόρεσε ένα πλεκτό ροζ σκουφάκι στο άγαλμα του συνθέτη Γιόχαν Στράους.

Στη Γενεύη συγκεντρώθηκαν περίπου 1.000 διαδηλωτές, κυρίως γυναίκες και παιδιά.
Στην Αφρική, εκατοντάδες ήταν οι διαδηλώτριες που συγκεντρώθηκαν στο Καρούρα Φόρεστ του Ναϊρόμπι. 

Η Έμιλι Μακάρντεϊ, μια 28χρονη σκηνοθέτιδα ντοκιμαντέρ, με το τατουάζ της Πολιτείας του Τέξας στο μπράτσο, είπε ότι πιστεύει πως ο νέος πρόεδρος δεν σέβεται τα δικαιώματα των γυναικών και των ομοφυλοφίλων.

«Μέσα σε 30 λεπτά από την ορκωμοσία αφαίρεσαν τα δικαιώματα των ΛΟΑΔ (Λεσβίες, Ομοφυλόφιλοι, Αμφιφυλόφιλοι, Διεμφυλικοί) από τον ιστότοπο του Λευκού Οίκου», σχολίασε.

Διαδηλώσεις έγιναν επίσης στην Αυστραλία, τη Νέα Ζηλανδία και στο Τόκιο της Ιαπωνίας, με τη συμμετοχή πολλών Αμερικανών.

Facebook Comments