Τελικώς, στις 26 του μήνα στις 3 το μεσημέρι θα εκδοθεί η απόφαση του Αρείου Πάγου, λόγω συνεχιζόμενης, όπως ανακοινώθηκε, διάσκεψης των μελών του δικαστηρίου.

Μάλιστα, για τους τέσσερις πρώτους το δικαστήριο δεν έχει ολοκληρώσει τη διάσκεψη, λόγω ασθενείας της αρεοπαγίτου Διονυσίας Μπιτζούνη.

Νωρίτερα:

Την απόφασή του για την έκδοση ή μη των οκτώ τούρκων αξιωματικών στη γείτονα χώρα αναμένεται να εκδώσει σήμερα το Β’ ποινικό τμήμα του Αρείου Πάγου.

Εάν το ανώτατο δικαστήριο απορρίψει τα αιτήματα των τουρκικών Αρχών για έκδοση των οκτώ, η απόφαση είναι τελεσίδικη και αμετάκλητη. Αντίθετα, εάν το δικαστήριο ταχθεί υπέρ της έκδοσής τους, ο υπουργός Δικαιοσύνης θα έχει τη δυνατότητα να ανατρέψει την απόφαση.

Σε εισαγγελικό επίπεδο πάντως υπάρχει «ομοφωνία», καθώς και οι τρεις αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου Νίκος Παντελής, Βασιλική Θεοδώρου και Χαράλαμπος Βουρλιώτης, ζήτησαν να μην εκδοθούν στην Τουρκία οι οκτώ τούρκοι στρατιωτικοί.

Οι αντεισαγγελείς ανέφεραν ότι κινδυνεύει η ζωή τους σε περίπτωση που επιστρέψουν στην πατρίδα τους, πολύ περισσότερο καθώς υπάρχει ενδεχόμενο επαναφοράς της θανατικής ποινής.

Επισήμαναν επίσης ότι δεν θα έχουν δίκαιη δίκη καθώς τα δικαστήρια δεν είναι αμερόληπτα.

Οι αξιωματικοί, χειριστές ελικοπτέρων σε αποστολές διάσωσης, υποστηρίζουν πως δεν είχαν καμία πρότερη γνώση του πραξικοπήματος και το βράδυ της 15ης Ιουλίου κλήθηκαν από τους προϊστάμενούς τους να απομακρύνουν ανθρώπους από το κέντρο της Κωνσταντινούπολης.

Όταν έφτασαν στο σημείο δέχτηκαν πυρά και υποχώρησαν. Στη συνέχεια προσγειώθηκαν σε στρατιωτική βάση, όπου στην ουσία κατάλαβαν τι συνέβαινε. Το επόμενο πρωί αποφάσισαν να αναζητήσουν καταφύγιο στην Ελλάδα καθώς φοβόντουσαν για τη ζωή τους.

Facebook Comments