Ο Μπενουά Αμόν, πρώην υπουργός Παιδείας και κυβερνητικός επαναστάτης, κέρδισε τον πρώτο γύρο στις προκριματικές του Σοσιαλιστικού Κόμματος χθες.

Στις 29 Ιανουαρίου, στον δεύτερο και τελικό γύρο, θα αναμετρηθεί με τον πρώην πρωθυπουργό Μανουέλ Βαλς για το χρίσμα του υποψηφίου της αριστεράς για τις προεδρικές εκλογές την άνοιξη.

Ο Αμόν, 48, ένας παραδοσιακός αριστερός που απολύθηκε από τον πρόεδρο Φρανσουά Ολάντ επειδή επέκρινε την οικονομική του πολιτική, πέρασε άνετα στην πρώτη θέση μπροστά από τον Βαλς, έναν πιστό συνεργάτη του Ολάντ, σύμφωνα με τα μερικά αποτελέσματα.

Με τους υποψηφίους να έχουν μειωθεί τώρα από επτά σε δύο, και με τον Βαλς και Αμόν να ετοιμάζονται για μια τεταμένη τηλεοπτική αναμέτρηση στα μέσα της εβδομάδας αυτής, δύσκολα μπορεί να προβλεφθεί το τελικό αποτέλεσμα.

Ο πρώην υπουργός Οικονομίας Αρνό Μοντεμπούρ, όμως, ο οποίος ήρθε τρίτος με μεγάλη διαφορά, έδωσε στον Αμόν, κομματικό σύμμαχο στην αριστερά, ένα πλεονέκτημα, επικρίνοντας τις πολιτικές του Βαλς που οφελούν τις επιχειρήσεις και προτρέποντας τους υποστηρικτές του να ψηφίσουν τον Αμόν την επόμενη Κυριακή.

Οπως και να έχουν τα πράγματα, οι δημοσκοπήσεις δείχνουν πως κανένας σοσιαλιστής υποψήφιος δεν έχει μεγάλες ελπίδες να προχωρήσει πέρα από τον πρώτο γύρο των εθνικών εκλογών τον Απρίλιο, μετά από πέντε χρόνια χαμηλής δημοτικότητας της κυβέρνησης Ολάντ.

Το Σοσιαλιστικό Κόμμα, μία από τις βασικές πολιτικές δυνάμεις στη Γαλλία, έχει περιθωριοποιηθεί, καθώς ο Ολάντ απέτυχε να μειώσει το υψηλό ποσοστό ανεργίας και αποξένωσε αριστερούς ψηφοφόρους με τις οικονομικές του πολιτικές.

Όμως η τελική επιλογή των Σοσιαλιστών στις 29 Ιανουαρίου θα μπορούσε να επηρεάσει τις εκλογικές πορείες του συντηρητικού Φρανσουά Φιγιόν, της ακροδεξιάς Μαρίν Λεπέν, και του δημοφιλούς ανεξάρτητου Εμανουέλ Μακρόν, οι οποίοι προηγούνται των υπολοίπων στην κούρσα για την προεδρία.

Facebook Comments