«Οποιαδήποτε χώρα επιθυμεί να κόψει δεσμούς με την Ευρωζώνη θα πρέπει πρώτα να τακτοποιήσει όλες τις οικονομικές της απαιτήσεις αλλά και τα χρέη της», είναι το μήνυμα που στέλνει ο επικεφαλής της ΕΚΤ, Μάριο Ντράγκι.

Σε επιστολή του προς δύο Ιταλούς ευρωβουλευτές ο κ. Ντράγκι αναφερόμενος στην πιθανότητα η ευρωζώνη να χάσει κάποιο από τα μέλη της τονίζει μεταξύ άλλων πως «εάν μια χώρα πρόκειται να αφήσει την ευρωζώνη, τότε, οι απαιτήσεις της κεντρικής τράπεζας της εκάστοτε χώρας ή οι εκκρεμότητές της απέναντι στην ΕΚΤ, θα πρέπει να ρυθμιστούν πλήρως».

Πρόκειται για μια από τις σπάνιες αναφορές του κ. Ντράγκι στο ζήτημα αυτό, το οποίο συμπίπτει χρονικά με το αντιευρωπαϊκό αίσθημα που ολοένα και ενισχύεται, τόσο στην Ιταλία όσο και σε άλλες χώρες, στον απόηχο του Brexit.

Μάλιστα ο Ευρωπαίος τραπεζίτης προχωρά και στην εκτίμηση του κόστους που θα είχε για την Ιταλία μια πιθανή αποχώρησή της από την Ευρωζώνη, αναφέροντας χαρακτηριστικά ότι, σύμφωνα με την διατραπεζική πλατφόρμα εκκαθάρισης συναλλαγών (Target 2) αυτό θα ανερχόταν στα 358,6 δισ. ευρώ.

Σύμφωνα με αναλυτές, με αυτή του την ενέργεια ουσιαστικά ο Μάριο Ντράγκι περνάει το μήνυμα ότι ένα Italexit δεν είναι καθόλου απίθανο, ωστόσο, η ΕΚΤ θα το επέτρεπε μόνο εάν η Ιταλία πλήρωνε τον «λογαριασμό» που της αναλογεί.

Facebook Comments