Χωρίς λεπτομέρειες, όσον αφορά στο περιεχόμενο της ελληνικής συμβιβαστικής πρότασης, εστάλη στους θεσμούς η επιστολή του Ευκλείδη Τσακαλώτου.Η σημερινή επιστολή, δεν περιγράφει τίποτα περισσότερο από πρόθεση και δεν μπαίνει στην ουσία της ελληνικής πρότασης.

Σύμφωνα με το υπουργείο Οικονομικών, «η κυβέρνηση μέσω της επιστολής του αρμόδιου υπουργού Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτου, ενημέρωσε τους θεσμούς ότι θα προσέλθει στο Eurogroup της 26ης Ιανουαρίου με συγκεκριμένες θέσεις σε όλα τα εκκρεμή ζητήματα».

Με βάση τα όσα έχουν γίνει μέχρι τώρα γνωστά από τα κυβερνητικά στελέχη, η ελληνική πρόταση θα προβλέπει την παράταση του δημοσιονομικού κόφτη και μετά το 2018, αλλά και την περαιτέρω «εξειδίκευσή» του, ώστε να περιλαμβάνει τα μέτρα που θέλουν οι δανειστές -και κυρίως το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.

Η ελληνική πλευρά αναμένεται ότι θα αποδεχτεί την επίτευξη πρωτογενών πλεονασμάτων της τάξεως του 3,5% και μετά το 2018, ωστόσο στη συμβιβαστική πρόταση, αναμένεται να συμπεριληφθεί και το μέτρο που έχει προτείνει ο υπουργός Οικονομικών για την τόνωση της ανταγωνιστικότητας της ελληνικής οικονομίας.

Σύμφωνα με αυτό, από τις 3,5 ποσοστιαίες μονάδες του πρωτογενούς πλεονάσματος, η μία ποσοστιαία μονάδα –εφόσον επιτυγχάνεται εξ’ ολοκλήρου ο δημοσιονομικός στόχος- θα μπορεί να διατίθεται για μειώσεις φόρων και ασφαλιστικών εισφορών στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις.

Τι θα περιλαμβάνει η ελληνική πρόταση

Σε κάθε περίπτωση, η ελληνική πρόταση θα προβλέπει την παράταση του δημοσιονομικού κόφτη και μετά το 2018 αλλά και την περαιτέρω «εξειδίκευσή» του ώστε να περιλαμβάνει τα μέτρα που θέλουν οι δανειστές –και κυρίως το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.

Η ελληνική πλευρά αναμένεται ότι θα αποδεχτεί την επίτευξη πρωτογενών πλεονασμάτων της τάξεως του 3,5% και μετά το 2018, ωστόσο στην ελληνική συμβιβαστική πρόταση, αναμένεται να συμπεριληφθεί και ο «συμβιβασμός Τσακαλώτου» σύμφωνα με τον οποίο, από τις 3,5 ποσοστιαίες μονάδες του πρωτογενούς πλεονάσματος, η μία ποσοστιαία μονάδα –εφόσον επιτυγχάνεται εξ’ ολοκλήρου ο δημοσιονομικό στόχος- θα μπορεί να «δαπανάται» για μειώσεις φόρων και ασφαλιστικών εισφορών στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις.

Ο εξειδικευμένος κόφτης θα «εμπλουτιστεί», ώστε σε περίπτωση αποκλίσεων, να ενεργοποιούνται αυτόματα τα ακόλουθα μέτρα:

1.      Η μείωση της προσωπικής διαφοράς που υπολογίζεται ήδη για το σύνολο των συνταξιούχων. Η προσωπική διαφορά, εκτιμάται σε περίπου 4 δις. ευρώ και αντιστοιχεί σε τουλάχιστον 15% του εισοδήματος των συνταξιούχων.

2.      Η μείωση του αφορολογήτου δηλαδή της έκπτωσης φόρου που σήμερα διαμορφώνεται στα 1900 ευρώ.

Μαξίμου για επιστολή Τσακαλώτου: Θέλουμε πολιτική συμφωνία

Πολιτική συμφωνία για την εκκρεμή β αξιολόγηση στο Eurogroup της 26ης Ιανουαρίου ζητά η ελληνική κυβέρνηση

Με αφορμή την επιστολή του Ευκλείδη Τσακαλώτου που εστάλη στους θεσμούς, κυβερνητικές πηγές αναφέρουν ότι «το ζήτημα είναι πολιτικό, και δεν μπορεί να λυθεί με την επιστροφή των εκπροσώπων θεσμών στο Hilton».

«Ο έλληνας υπουργός Οικονομικών θα αναπτύξει τις θέσεις της Αθηνάς στο Eurogroup της 26ης Ιανουαρίου» δηλώνουν  οι ίδιες πηγές, διευκρινίζοντας ότι στο Eurogroup της Πέμπτης η Αθήνα επιδιώκει επί της αρχής συμφωνία για τα θέματα που αφορούν την περίοδο μετά τη λήξη του προγράμματος.

Τα θέματα αυτά, όπως αναφέρει το Μαξίμου, είναι τα πρωτογενή πλεονάσματα, το μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα και τα μέτρα που ζητά το ΔΝΤ. Αν βρεθεί εκεί κοινή γραμμή, τότε οι κυβερνητικοί κύκλοι βλέπουν να «ξεκολλάει» η διαπραγμάτευση.

Facebook Comments