Μπορεί ο κ. Τσακαλώτος να έστειλε μία λιτή, χωρίς λεπτομέρειες, επιστολή στους θεσμούς για τις ελληνικές θέσεις, εμείς ωστόσο έχουμε αναπτύξει την 6η αίσθηση με αυτή την κυβέρνηση και μπορούμε και διαβάζουμε ακόμη και… βουλωμένο γράμμα.  Δίνουν: αφορολόγητο, νέους φόρους, «πάγωμα» ή μειώσεις ειδικών μισθολογίων και περικοπές στις συντάξεις.

Ο κύριος Τσακαλώτος μιλά πλέον ανοικτά για παράταση του «κόφτη» δαπανών και τη διατήρηση του στόχου για πρωτογενή πλεονάσματα στο 3,5% του ΑΕΠ, όχι μόνο το 2018 και το 2019 αλλά και πέραν αυτού, προτείνοντας το γνωστό του αφήγημα, ότι το 1% από τα πλεονάσματα να πηγαίνει για μειώσεις φόρων. Αυτό ωστόσο δεν σημαίνει τίποτα για το ύψος των πλεονασμάτων που θα πρέπει να διατηρούνται…

Επίσης, δηλώνει ότι απλά θα καθοριστούν το ποια μέτρα θα επιβληθούν και πού, χωρίς να νομοθετηθούν τώρα προκαταβολικά, ωστόσο το ΔΝΤ, που όπως φάνηκε από το Νταβός, μια… χαρά τα έχει βρει με τη Γερμανία, απαιτεί πλήρη ανάλυση των μέτρων και άμεση εφαρμογή. Μάλιστα μέσα στις επόμενες ημέρες αναμένεται να δημοσιοποιήσει και την αξιολόγησή του για την Ελλάδα με όλα τα μέτρα που απαιτεί να νομοθετηθούν από τώρα, όπως η μείωση του αφορολογήτου και των συντάξεων, αλλά και σειρά άλλων απαιτήσεων.

Και σε αυτό, το ΔΝΤ δεν είναι μόνο του. Μετά και τις πρόσφατες απανωτές δηλώσεις Σόιμπλε ότι ουσιαστικά, χωρίς το ΔΝΤ η Ελλάδα δεν θα έχει ούτε πρόγραμμα αλλά ούτε και χρηματοδότηση, πρέπει να θεωρούμε δεδομένο ότι Γερμανία θα πει στην Αθήνα να πάρει όλα τα μέτρα που θα εξασφαλίζουν τη συμμετοχή του Ταμείου στο ελληνικό πρόγραμμα. 

Στο πλευρό του Σόιμπλε και της Γερμανίας θα ταχθεί 100% και η Ολλανδία αφού είναι αντιμέτωπη με εκλογές σε λιγότερο από δύο μήνες από τώρα και οι πιέσεις εγχωρίως για πιο σκληρή στάση ώστε να φρενάρει η ενίσχυση των ακροδεξιών κομμάτων, δεν αφήνουν στον Ντάισελμπλουμ και άλλη επιλογή. Από εκεί και πέρα, πρέπει επίσης να θεωρείται δεδομένο ότι την ίδια θέση θα τηρήσουν Αυστρία, Φινλανδία, Σλοβακία, αφού έχουν πει το «Ναι» στην ελληνική χρηματοδότηση με προϋπόθεση της συμμετοχή του ΔΝΤ στο πρόγραμμα.

H κυβέρνηση με αυτή την επιστολή… προθέσεων απλά πατά και πάλι το κουμπί των καθυστερήσεων, ενώ ήξερε πως έπρεπε να στείλει αναλυτική λίστα των μέτρων που όλοι ξέρουμε ότι στο τέλος θα δεχθεί. Για μία ακόμη φορά αποφεύγει να μπει στην ουσία, για να δημιουργήσει «κλίμα», απομακρύνοντας πλέον και το νέο… ορόσημο της 20ης Φεβρουαρίου για μία συμφωνία, ζητώντας πολιτική λύση με αβέβαιο αποτέλεσμα και όχι την επιστροφή των κλιμακίων των θεσμών. Η στρατηγική «Καρέκλα First» (για να δανειστούμε το «America First» του Τραμπ) οδηγεί σε ένα νέο γύρο διαβουλεύσεων σε επίπεδο κλιμακίων και EWG, δηλαδή σε μία ακόμη παράταση του… αναπόφευκτου, με την οικονομία εν τω μεταξύ, να σέρνεται.

Αυτή την εβδομάδα κλείνουμε δύο χρόνια ΣΥΡΙΖΑ και τα πράγματα είναι χειρότερα από ποτέ. Το μόνο φωτεινό σημείο είναι η επιστροφή της ανάπτυξης – η οποία βέβαια μένει να αποδειχθεί- αλλά ποιος την έχει αισθανθεί στην πραγματικότητα; Κανείς! Φόροι στους πάντες και στα πάντα, μισθοί εξαθλίωσης, συντάξεις ντροπής, επενδύσεις και επενδυτές άφαντοι, λουκέτα δίχως τέλος, αναξιοπιστία, ψέματα…

Και δεν ντρέπονται να ενεργοποιούν «κόφτη» στις θεραπευτικές παρεμβάσεις που προορίζονται για τα παιδιά και τους εφήβους με μαθησιακές και κινητικές δυσκολίες, νοητική υστέρηση, γλωσσικές, αισθητηριακές και ψυχικές διαταραχές. Και από την άλλη, να σου οι 2.500 προσλήψεις στα hot spots εκ των οποίων το 80% δεν πατάει, και να σου οι προσλήψεις από το… παράθυρο στην τοπική αυτοδιοίκηση.  

Πού είναι το «μέσο μιας σταθερής πορείας ανάκαμψης και υπέρβασης της οικονομικής κρίσης» στο οποίο βρισκόμαστε, όπως έγραψε ο κ. Τσίπρας στο άρθρο του στον Economist; Κανείς δεν τον πιστεύει και δεν τον εμπιστεύεται. Κανείς δεν βλέπει καμία βελτίωση, ούτε και φως. Αλλιώς το κόστος δανεισμού της χώρας μας δεν θα βρισκόταν στο Θεό. Αλλιώς το χρηματιστήριο, οι μετοχές των τραπεζών, δεν θα ήταν στα τάρταρα. Τολμούν να άρουν τα capital controls; Δεν θα μείνει ευρώ στις τράπεζες. Και κανείς ποτέ με αυτή την κυβέρνηση δεν πρόκειται να βγάλει τα χρήματά του από στρώμα ή να τα φέρει πίσω από το εξωτερικό. Ούτε οι ίδιοι οι υπουργοί και βουλευτές της. Ο φαύλος κύκλος που άνοιξε ο ΣΥΡΙΖΑ δεν έχει τέλος, δυστυχώς.

Facebook Comments