H Goldman Sachs σε νέα της έκθεση σημειώνει πως το 2017 η Ευρώπη θα βγει νικήτρια. Αναμένεται η σταθερότητα στις αγορές να αλλάξει με αποτέλεσμα οι μετοχές των ΗΠΑ να μην ξεπερνούν σε αποδόσεις τις μετοχές του υπόλοιπου κόσμου και της Ευρώπης όπως συμβαίνει εδώ και πολλά χρόνια.

Όπως επισημαίνει, οι προοπτικές κερδών αυτό τον χρόνο στην Ευρώπη βελτιώνονται σημαντικά. Η Ευρώπη έχει την τάση να έχει καλύτερες αποδόσεις όταν η παγκόσμια ανάπτυξη βελτιώνεται ( μάλιστα, η ευρωπαϊκή ανάπτυξη είναι πιθανό να ενισχυθεί σημαντικά το 2017), όταν το ευρώ αποδυναμώνονται και όταν οι τράπεζες υπεραποδίδουν.

Μετά από αρκετά χρόνια υποαπόδοσης, η GS αναμένει ότι η εταιρική κερδοφορία στην Ευρώπη να είναι ισχυρότερη από αυτήν στις ΗΠΑ το 2017, ωστόσο το χάσμα των αποτιμήσεων είναι το μεγαλύτερο που έχει σημειωθεί εδώ και πολλά χρόνια, υποδηλώνοντας μεγαλύτερο φόβο, ή τουλάχιστον λιγότερη αισιοδοξία.

Οι ανησυχίες για τις τράπεζες και το πολιτικό χρονοδιάγραμμα της Ευρώπης κράτησε τους  επενδυτές μακριά από την Ευρώπη όλο το περασμένο έτος, όπως τονίζει η GS. Έτσι, όπως επισημαίνει, υπάρχει περιθώριο για αυξημένες εισροές, καθώς η Ευρώπη θεωρείται πλέον πιο “επενδύσιμη”.

Η Goldman Sachs παράλληλα υπογραμμίζει ότι μέρος της υπεραπόδοσης που αναμένει φέτος στην Ευρώπη οφείλεται στο πιο αδύναμο νόμισμα, ενώ σε όρους δολαρίου, οι αναμενόμενες αποδόσεις είναι πιθανό να είναι πιο κοντά μεταξύ των δύο αγορών. Όπως επισημαίνει οποιοδήποτε ράλι στον δείκτη S&P στο βραχυπρόθεσμο διάστημα, αποτελεί την απόλυτη ευκαιρία για αύξηση των θέσεων στην ευρωπαϊκή αγορά.

Η αμερικάνικη τράπεζα προειδοποιεί πως όλα αυτά δεν σημαίνουν ότι οι κίνδυνοι γύρω από την Ευρώπη δεν είναι υπαρκτοί, ωστόσο  η αγορά φαίνεται να τους έχει ήδη προεξοφλήσει. Οι ανησυχίες σχετικά με τη μη προβλεψιμότητα των εκλογών φαίνεται να έχουν βαρύνει την εμπιστοσύνη στην Ευρώπη εδώ και κάποιο χρονικό διάστημα, ωστόσο, ενώ οι πολιτικοί κίνδυνοι παραμένουν, είναι σε γενικές γραμμές γνωστοί  και οι επενδυτές έχουν τοποθετηθεί αναλόγως.

Η Goldman Sachs αναμένει ότι οι ΗΠΑ θα υπεραποδόσουν της  Ευρώπης το πρώτο τρίμηνο του έτους με τον S&P 500 να αγγίζει τις 2400 μονάδες και τον πανευρωπαϊκό δείκτης STOXX 600 τις 375 μονάδες. Αυτό σημαίνει ότι οι ΗΠΑ θα σημειώσει 2% καλύτερες επιδόσεις από την Ευρώπη βραχυπρόθεσμα.

Στις ΗΠΑ, η “ελπίδα” είναι πιθανό να κυριαρχήσει στο πρώτο τρίμηνο, με το μεγαλύτερο μέρος των νέων μέτρων Trump να ανακοινώνονται κατά τις πρώτες 100 ημέρες της προεδρίας του. Την ίδια περίοδο ο “φόβος” είναι πιθανό να κυριαρχήσει στην Ευρώπη, δεδομένων των εκλογών που διεξάγονται αυτό το διάστημα, συμπεριλαμβανομένων των γαλλικών προεδρικών εκλογών.

Ωστόσο, στη συνέχεια η τάση θα αλλάξει και θα ανατραπεί με τον S&P 500 να κλείνει το 2017 στις 2300 μονάδες, με την Fed να έχει πιάσει τον στόχο της για τον πληθωρισμό στο 2% και τα επιτόκια να έχουν αυξηθεί κατά 100 μονάδες βάσης. Η άνοδος του πληθωρισμού και των αποδόσεων των ομολόγων θα οδηγήσουν σε μείωση των δεικτών p/e στην χρηματιστηριακή αγορά ( κάτι που είδαμε να συμβαίνει στην Ευρώπη από τον περασμένο Ιούλιο). Τα σχέδια φορολογικής μεταρρύθμισης του Trump και η ώθηση στην εταιρική κερδοφορία που αναμένουν οι επενδυτές ίσως να μην υλοποιηθούν, ενώ οι εμπορικοί δασμοί και η αβεβαιότητα θα οδηγήσουν σε αύξηση του risk premium των μετοχών και σε χαμηλότερες αποτιμήσεις στο β εξάμηνο.

Έτσι, σύμφωνα με την GS, το ράλι στην Wall Street στο πρώτο τρίμηνο θα “μετακομίσει” στην Ευρώπη το β εξάμηνο.

Της Ελευθερίας Κούρταλη

Facebook Comments