Συμφωνία-πακέτο για ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης και καθορισμό του πλαισίου που θα πρέπει να τηρηθεί μετά τη λήξη του Μνημονίου, το 2018, επιδιώκει η ελληνική κυβέρνηση, όπως δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος.

Η ευρωπαϊκή πλευρά έχει καταστήσει σαφές πως δεν αναμένεται ολοκλήρωση της αξιολόγησης στο Eurogroup της Πέμπτης, με τον κ. Τζανακόπουλο να σημειώνει πως ορίζοντας για την επίτευξη συμφωνίας είναι το τρέχον τρίμηνο, ώστε να δρομολογηθεί και η ένταξη των ελληνικών ομολόγων στην ποσοτική χαλάρωση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας έως το τέλος Μαρτίου.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος διαμήνυσε πως η Αθήνα δεν πρόκειται να νομοθετήσει προληπτικά νέα μέτρα για την περίοδο μετά τη λήξη του προγράμματος. Πυρήνας της ελληνικής πρότασης στο Eurogroup, είπε, θα είναι η εφαρμογή του δημοσιονομικού «κόφτη» για έναν επιπλέον χρόνο, δηλαδή και το 2019.

Διευκρίνισε ωστόσο ότι δεν θα νομοθετηθεί νέος, αυστηρότερος «κόφτης», αλλά απλώς θα παραταθεί ο υφιστάμενος μηχανισμός.

Στη συμφωνία-πακέτο θα πρέπει να επίσης η συγκεκριμενοποίηση των στόχων για πρωτογενές πλεόνασμα μετά το 2018.

Αυτό σημαίνει, είπε ο κ. Τζανακόπουλος, ότι θα πρέπει να καθοριστεί όχι μόνο το ύψος του στόχου – που σήμερα είναι 3,5% του ΑΕΠ – αλλά και η διάρκεια του στόχου, ο οποίος για την ώρα ορίζεται γενικά ως το «μεσοπρόθεσμο διάστημα» μετά το 2018.

Ο κ Τζανακόπουλος επανέλαβε τη βούληση της Αθήνας για πολιτική διαπραγμάτευση ανακοινώνοντας ότι η κυβέρνηση βρίσκεται σε επαφή με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς των θεσμών.

Facebook Comments