Το πιο φεμινιστικό σχολείο του Πειραιά και φτιαγμένο όπως είπε ο ίδιος ο ευεργέτης του για την «άνευ διακρίσεων, ισότητα εκπαίδευσης, στέγασης και προσφοράς»

Το ιστορικό σχολείο του Πειραιά και μοναδικό αμιγές σχολείο της Ελλάδας -πάρα τις αντιξοότητες με τις οποίες βρισκόταν αντιμέτωπο επί δεκαετίες- την Τετάρτη 25 Ιανουαρίου 2017 στις 19:00 στο αμφιθέατρο του νέου της κτηρίου Πειραιώς και Επονιτών 21 σας καλεί να γιορτάσετε μαζί της τα 160 χρόνια λειτουργίας της. Ένα ιδιαίτερο σχολείο με ξεχωριστή θέση τόσο στην κοινωνία του Πειραιά όσο και στην καρδιά των μαθητριών αλλά και των αποφοίτων της. Η ιστορία της παρουσιάζει εξαιρετικό ενδιαφέρον όπως και η δυναμική της που την έκανε να αντέξει στο χρόνο.

Η ιστορία του πρώτου σχολείου για κορίτσια στον Πειραιά και το «αμάρτημα» της Χούντας:

1855: Ο Ιάκωβος Ράλλης, αδερφός του τότε δημάρχου Λουκά Ράλλη, αρχικά μάλιστα ανώνυμα, μετά από έκκληση του αδερφού του για τη δημιουργία θηλέων σχολείου προχωρά σε δωρεά τόσο των χρημάτων όσο και του κτηρίου. Ωστόσο, ο Λουκάς Ράλλης επιλέγει να ανταλλάξει το κτήριο που δώρισε ο αδερφός του με αυτό που βρίσκεται απέναντι από την Πλατεία Κοραή στην οποία στεγαζόταν σχολείο αρρένων γιατί στόχευε σε ένα σχολείο «άνευ διακρίσεων, ισότητα εκπαίδευσης, στέγασης και προσφοράς». Κάποιους μήνες μετά γίνεται γνωστό το όνομα του δωρητή καθώς αναγκάστηκε να καταβάλει συμπληρωματικό ποσό για την ολοκλήρωση του σχολείου.

Πρακτικό ανώνυμου δωρητή και Δήμου Πειραιά:

«Ομολογεί την αδυναμία ανέγερσης σχολείου με δικά του χρηματικά μέσα, αποδέχεται τους όρους του δωρητή και αποδέχεται ότι το οικόπεδο που θα δοθεί προς ανέγερση θα πρέπει να έχει περίβολο ευρύχωρο και ανάλογο. Το οικόπεδο θα χρησιμεύσει διάπαντός ως Παρθενικό Σχολείο του Δήμου Πειραιώς, ότι το οικόπεδο δεν δύναται ο Δήμος να το διαθέσει διλά άλλη χρήση παρά μόνο για το Παρθεναγωγείο. Να αναρτηθεί μαρμάρινη προτομή του Αδαμαντίου Κοραή εντός του Σχολείου. Να τοποθετηθεί μαρμάρινη επιγραφή πάνω από τη μεγάλη θύρα του σχολείου και έξω από αυτήν ώστε να είναι ορατή και να γράφει Παρθενικόν Σχολείον, ιδρυθέν δαπάνη… Δημαρχούντος Λουκά Ράλλη. 1855».

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

1857: Η Ράλλειος λειτουργεί για πρώτη φορά με περίπου 400 μαθήτριες.

1863: η Κυβέρνηση νομιμοποιεί την δωρεάν παροχή του οικοπέδου με το υπ΄ αριθμ. 16464 θέσπισμά της.

1887-1895: Επί Δημαρχίας Θεοδώρου Ρετσίνα επιχειρείται η εκμετάλλευση του οικοπέδου προς όφελος της Δημοτικής Αρχής. Το εγχείρημα αποτυγχάνει, κτίζονται όμως καταστήματα επί της λεωφόρου Βασιλέως Γεωργίου Ά.

1914: Το διδασκαλείο που λειτουργούσε εντός του διδακτηρίου αναγνωρίζεται ως ισότιμο των άλλων διδασκαλείων με Βασιλικό Διάταγμα.

1916: Επί Δημαρχίας Α. Παναγιωτόπουλου γίνεται ενέργεια για την μεταφορά του Σχολείου με το σύστημα της ανταλλαγής. Όμως η ανταλλαγή αυτή δεν πραγματοποιείται γιατί αντιβαίνει στους όρους του δωρητή.

1919: Συστεγάζεται με την Παιδαγωγική Ακαδημία η οποία ονομάστηκε Ράλλειος Παιδαγωγική Ακαδημία. ral2

1927: Ψηφίζεται Σύνταγμα στο οποίο αναφέρεται (άρθρο 20) ότι δεν επιτρέπεται η μεταβολή των όρων διαθήκης ή δωρεάς κατά τις υπέρ του Δημοσίου ή κοινωφελούς σκοπού διατάξεις της.

1928 – 1935: Ο Διευθυντής του Διδασκαλείου Κωνσταντίνος Σωτηρίου, συνεργάτης του Γληνού και μέλος του Εκπαιδευτικού Ομίλου, βελτιώνει την υλικοτεχνική υποδομή του σχολείου και οργανώνει συσσίτια για τις άπορες μαθήτριες.

1931: Με το ν.5019/1931 ακίνητα «καταληφθέντα εις Δήμους δια δωρεάς εν ζωή υπό τον όρον να χρησιμοποιηθούν ως διδακτήρια περιέρχονται στην κυριότητα των Σχολικών Ταμείων..”.

1932: Ιδρύεται Α΄και Β΄ τάξεως Δημοσυντήρητο Σχολείο Θηλέων με σύμφωνη γνώμη Δημοτικής Αρχής.

1933: Το Γυμνάσιο αναγνωρίζεται ως ισότιμο των άλλων δημοσίων Γυμνασίων του Κράτους.

1939: Το σχολείο φέρει πλέον την επωνυμία «Ράλλειο Γυμνάσιο Θηλέων Πειραιώς».

1940: Ματαιώνεται από το Νομικό Συμβούλιο του Κράτους με την υπ΄ αριθμ. 128 γνωμοδότησή του, νέα προσπάθεια μεταστέγασης του Σχολείου, αυτή την φορά από τον Δήμαρχο Μανούσο.

Το «αμάρτημα» της Χούντας με την υπογραφή Σκυλίτση-Παττακού:

Αποτέλεσμα εικόνας για ραλλειος1968: Ο «μη εκλεγμένος” αλλά διορισμένος από την επταετία Δήμαρχος Αριστείδης Σκυλίτσης αμφισβητεί την κυριότητα επί του οικοπέδου και των κτισμάτων του.

1969: Το πολυμελές Πρωτοδικείο με την υπ΄ αριθμόν 638 απόφασή του απορρίπτει τους ισχυρισμούς του Σκυλίτση.

1971: Πραγματοποιείται σύσκεψη υπό την Προεδρία του Στυλιανού Παττακού όπου αποφασίζεται η «δημοκρατική” μεταφορά του σχολείου εντός τακτού χρονικού διαστήματος! Η απόφαση έχει παρθεί. Στην θέση των σχολείων θα ανεγερθεί το “νέον Δημαρχιακόν Μέγαρον” αφού το παλαιό που ήταν το σύμβολο της πόλης του Πειραιά, το ρολόι, γκρεμίσθηκε από τον ίδιο Δήμαρχο.

1971: Αντικαθιστούνται τα μέλη της Σχολικής Εφορείας, που έφεραν αντιρρήσεις, με απόφαση του Νομάρχη Ι. Πολιουδάκη, ενώ η νέα Σχολική Εφορεία που διορίζεται φυσικά είναι πρόθυμη για οιανδήποτε «συμβιβασμό” με τον Δήμο Πειραιά. Ανταλλάσσεται «με δημοκρατικά πάλι μέσα” το ακίνητο της Ραλλείου με εκείνο της οδού Κολοκοτρώνη 120 (πρώην νεκροτομείο Πειραιά).

1972: Κατεδαφίζονται τα κτήρια του Ραλλείου. Οι μαθήτριες πρόσκαιρα στεγάζονται στην Ιωνίδειο Σχολή.

1973: Στεγάζεται στο προπολεμικό κτήριο της οδού Κολοκοτρώνη 120.

Η αδυναμία των δημοκρατικών κυβερνήσεων να αποκαταστήσουν τη Ράλλειο για 42 χρόνια:

1974: Αρχίζει ο δικαστικός αγώνας αρχίζει. Αποτέλεσμα εικόνας για ραλλειος

1996: Νέα μεταστέγαση Ραλλείου λόγω ακαταληλότητας του κτηρίου της οδού Κολοκοτρώνη 120, στον Πύργο του Πειραιά (Ακτή Ποσειδώνος 2-4), που κρίθηκε κατάλληλος.

2005: Μεταστέγαση του Γυμνασίου επί της οδού Καραΐσκου 147. Το σχολείο γίνεται Πειραματικό.

2007: Άλλη μια μεταστέγαση σε ενοικιαζόμενο κτήριο της οδού Μπουμπουλίνας 26.

2008: Δημοπράτηση έργου ανέγερσης σχολικού συγκροτήματος Ραλλείου Σχολής.

2009: Ξεκινούν οι εργασίες ανέγερσης. Πρώτες χωματουργικές εργασίες και μετά ολίγου χρόνου, οι εργασίες σταματούν λόγω οικονομικών προβλημάτων.

2016: Η Ράλλειος αποκτά επιτέλους το δικό της κτήριο! Ένα βιοκληματικό κτήριο με εξαιρετικές και πρότυπες εγκαταστάσεις.

Η δίκη της Ραλλείου βέβαια «χάθηκε» και έτσι ο χώρος όπου στεγαζόταν το ιστορικό κτήριο της θα αποτελέσει το νέο Δικαστικό Μέγαρο Πειραιά. 

ralleio 160 1

 

Facebook Comments