Το ευρώ ήταν ο μεγάλος νικητής μέχρι τώρα στη συνεδρίαση των ευρωπαϊκών αγορών μετά τους καλύτερους των προσδοκιών δείκτες PMI σε Γερμανία και Ευρωζώνη, ενώ τα δολάρια Αυστραλίας, Νέας Ζηλανδίας και το γεν διαπραγματεύονται χαμηλότερα έναντι του δολαρίου.

Παρ’ όλα αυτά, δεν είναι ξεκάθαρο αν η πτώση στα παραπάνω νομίσματα οφείλεται σε μια ευρύτερη ενίσχυση του δολαρίου. Μια διαφορετική εξήγηση είναι ότι υποχωρούν λόγω των χειρότερων δεικτών PMI στην Κίνα, ενώ η άνοδος στο USD/JPY μπορεί να οφείλεται σε μια ευρύτερη τόνωση του ρίσκου, όπως αποτυπώνεται στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια.

Ο υπουργός Οικονομικών της Γαλλίας, Moscovici, δήλωσε σήμερα ότι η Γαλλία διανύει τροχιά ανάκαμψης με στόχο της πτώση του ποσοστού ανεργίας στο τέλος του 2013. Επανέλαβε τις εκτιμήσεις για ανάπτυξη στο 0,2% το β’ τρίμηνο. Μάλιστα οι θετικές του δηλώσεις έλαβαν στήριξη και από τους υψηλούς δείκτες PMΙ για τον Ιούλιο.

Οι δείκτες PMI ήταν οι σημαντικότερες ανακοινώσεις στο ευρωπαϊκό οικονομικό ημερολόγιο. Επίσης, η ΕΚΤ ανακοίνωσε την έκθεση τραπεζικού δανεισμού, αναμένοντας μείωση της ζήτησης των δανείων το γ’ τρίμηνο, ενώ ανέφερε ότι «χαλαρώνουν» οι προϋποθέσεις καταναλωτικών δανείων για πρώτη φορά από το 2007.

Η ισοτιμία USD/JPY βρέθηκε να ενισχύεται πάνω από το επίπεδο των 100,00 γεν, επίπεδο στο οποίο μπορεί να συναντήσει στήριξη. Το μηνιαίο υψηλό βρίσκεται στα 101,53 γεν, κοντά στο 76,4% της διόρθωσης από την πτώση του Μαΐου-Ιουνίου, επίπεδο στο οποίο μπορεί να βρει αντίσταση η ισοτιμία.

Facebook Comments