Αυτές οι διαρροές… Έχουν καταστρέψει την κυβέρνηση. Ευτυχώς που υπάρχουν δηλαδή και επιβεβαιώνουν την εμμονή της στο ψέμα. 

Τα τελευταία νέα λοιπόν έχουν ως εξής: Ο κ. Τσακαλώτος παραδέχεται στην επιστολή που έστειλε στους δανειστές και που αποκάλυψε το Bloomberg, ότι η ελληνική κυβέρνηση έχει ολοκληρώσει μόλις το 1/3 των προαπαιτούμενων ενεργειών για την ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης.

Ότι δηλαδή, τα 2/3 ή το 70% σχεδόν, είναι ακόμα στον αέρα. 

Πώς να κλείσει λοιπόν η αξιολόγηση κ. Τσίπρα και κ. Τσακαλώτο; Αφού εσείς δεν κάνετε αυτά που έχετε συμφωνήσει και υπογράψει με δέκα χέρια. Αυτό ακριβώς που λέει ο Σόιμπλε! Και όχι μόνο αυτός.  Και η Κομισιόν και άλλοι ευρωπαίοι αξιωματούχοι (ακόμα και ο… φίλος Μοσκοβισί) οι οποίοι επισημαίνουν, όπου σταθούν και όπου βρεθούν, ότι η ελληνική κυβέρνηση πρέπει να τηρήσει τα συμφωνηθέντα.

Και εσείς τι έχετε κάνει; Μια τρύπα στο νερό και κατηγορείτε τις διαφωνίες των δανειστών για τις «καταστροφικές καθυστερήσεις» στην αξιολόγηση, την οποία εσείς έπρεπε να την είχατε κλείσει τον Φεβρουάριο του 2016! Και τότε δεν είχατε κλείσει ούτε καν την πρώτη αξιολόγηση γιατί ούτε και τότε εφαρμόζατε αυτά που είχατε συμφωνήσει. Και τώρα τρέχουμε και δεν φτάνουμε. 

Γιατί οι επιπτώσεις των ενεργειών σας, εκτός του ότι θα σας οδηγήσουν σύντομα στα σπίτια σας, δυστυχώς θα οδηγήσουν την Ελλάδα σε νέες περιπέτειες, με μια οικονομία η οποία σέρνεται επικίνδυνα – το είπε και το Γραφείο Προϋπολογισμού της Βουλής – ένα χρηματιστήριο που καταρρέει, τις αποδόσεις των κρατικών ομολόγων που εκτοξεύονται και τις καταθέσεις να κινδυνεύουν και πάλι. Θέλετε και να «εμπνεύσετε» και την επιστροφή των χρημάτων από το στρώμα…! Αυτό, όπως και η επιστροφή των επενδυτών, δεν θα γίνει ποτέ όσο ο ΣΥΡΙΖΑ είναι στην κυβέρνηση.

Χθες η Moody’s προειδοποίησε ότι η καθυστέρηση στην ολοκλήρωση της αξιολόγησης, αυξάνει τον κίνδυνο γύρω από τα στρατηγικά σχέδια των ελληνικών τραπεζών, αφού η οικονομία θα επηρεαστεί αρνητικά από μια πιθανή αναστολή νέων επενδύσεων και της σύσφιξης της ρευστότητας στην αγορά. Όπως τόνισε περαιτέρω καθυστερήσεις στην αξιολόγηση δημιουργούν τον κίνδυνο οι τράπεζες να μην είναι σε θέση να εφαρμόσουν τα προγράμματα αναδιάρθρωσης, τόσο για τη μείωση των NPEs όσο και για την επιστροφή στην κερδοφορία. Ένα τέτοιο σενάριο θα έβαζε τις τράπεζες σε περισσότερο ευάλωτη θέση εν όψει και του νέου γύρου stress tests της ΕΚΤ το 2018, αυξάνοντας σημαντικά τον κίνδυνο για πιστωτές και καταθέτες, όπως σημείωσε χαρακτηριστικά.

Η Capital Economics από την πλευρά της προειδοποίησε ότι ο κίνδυνος μιας ελληνικής χρεοκοπίας και εξόδου της χώρας από την ευρωζώνη φέτος, είναι πολύ υψηλότερος από ό, τι οι φαίνεται να εκτιμούν οι αγορές, η Societe Generale υπογράμμισε πως αν δεν κλείσει η αξιολόγηση Μάρτιο, τότε πάμε για Ιούλιο και… βλέπουμε, ενώ το Grexit έχει επιστρέψει στο λεξιλόγιο των αγορών, με την κατηφόρα να είναι ορατή.

Σύμφωνα με την επιστολή Τσακαλώτου λοιπόν, το 1/3 των προαπαιτούμενων για τη δεύτερη αξιολόγηση έχει ολοκληρωθεί, το άλλο 1/3 είναι σε εξέλιξη και «αναμένεται να ολοκληρωθεί μέσα στις επόμενες δύο εβδομάδες», ενώ το τελευταίο 1/3 – το δυσκολότερο κομμάτι των μεταρρυθμίσεων που απομένουν – μπορεί σύμφωνα με τον Έλληνα ΥΠΟΙΚ «να εφαρμοστεί εντός 10 ημερών από το κλείσιμο μίας συνολικής συμφωνίας». 

Παρά τις δεσμεύσεις Τσακαλώτου, οι προτάσεις του απορρίπτονται από τους δανειστές, όπως μετέδωσε το πρακτορείο. Φυσικά και απορρίπτονται, αφού δεν πιστεύουν λέξη από ότι υπόσχεται η ελληνική κυβέρνηση η οποία έχει γίνει συνώνυμο της αναξιοπιστίας. 

Τώρα καταλαβαίνουμε και εμείς τελικά γιατί δεν υπήρχε λόγος να επιστρέψουν στην Αθήνα οι εκπρόσωποι των δανειστών από τον Δεκέμβριο, τώρα εξηγείται γιατί δεν έχουν λόγο να επιστρέψουν ούτε στο επόμενο διάστημα, και τώρα εξηγείται γιατί οι «δικοί» μας πάνε την αξιολόγηση για τον Ιούλιο και στο «πάρα πέντε» της δανειακής υποχρέωσης της Ελλάδας για την πληρωμή των 8 δισ. ευρώ.

Είναι ξεκάθαρο – και αυτή τη φορά το υπογράφει και ο ίδιος ο κύριος Τσακαλώτος – ότι παίζουν το χαρτί των καθυστερήσεων, κρατώντας τα πιο σκληρά μέτρα για… μετά το κλείσιμο της αξιολόγησης. Λες και οι δανειστές είναι χαζοί. Η εξουσιομανής κυβέρνηση θέλει να μας πουλήσει το κλείσιμο της αξιολόγησης και μετά να αντιμετωπίσει τα σκληρά μέτρα που πρέπει να φέρει και τα οποία έχει συμφωνήσει ότι θα έκλεινε πέρσι τον Φεβρουάριο. Για γέλια και για κλάματα. Το «Pasokisation» του ΣΥΡΙΖΑ, όπως έχουν ονομάσει οι Γάλλοι την κατάρρευση του ΠΑΣΟΚ, είναι κοντά… Από το 40% στο 5% σε χρόνο dt…

Facebook Comments