Με τις συναλλαγές στα 17,3 εκατ. ευρώ , ο γενικός δείκτης του Χ.Α. έκλεισε με απώλειες 0,13%, στις 841,24 μονάδες, με χαμηλό στις 835 μονάδες και υψηλό στις 845, δηλαδή μόλις 10 μονάδες. Χρηματιστές θεωρούν ότι η κίνηση μεταξύ 800 – 858 μονάδων που ήταν τα υψηλά μηνός μέχρι στιγμής, κάποια στιγμή θα οδηγήσει σε εκτόνωση, ευχόμενη να είναι ανοδική, αφού ζητούμενο είναι η σταθεροποίηση πάνω από τις 860 μονάδες.

Ούτε καν το θεαματικό γύρισμα της Εθνικής στο τέλος που από τα 2,48 ευρώ έκλεισε στα 2,60 ευρώ και με κέρδη 1,96%, δεν ήταν αρκετό για να δώσει το θετικό πρόσημο στην αγορά, στον δείκτη και την επενδυτική ψυχολογία. Διότι αν δει κανείς με πόσες μετοχές έγινε το γύρισμα στην ΕΤΕ θα απογοητευτεί με τη συνολική εικόνα της αγοράς. Η ΕΤΕ πραγματοποίησε όλη μέρα την Τετάρτη μόλις 677 χιλιάδες τεμάχια.

Ο δε τζίρος στην αγορά, από τους χαμηλότερους φέτος και… ever διαμορφώθηκε στα 17,2 εκατ. ευρώ. Η εικόνα της αγοράς είναι απογοητευτική και η εξήγηση είναι απλή. Απέχουν οι ξένοι και βεβαίως οι Έλληνες επενδυτές, καθώς βλέπουν ότι σωρρεύονται και πάλι μαύρα σύννεφα πάνω από την Ελληνική οικονομία.

Τα νέα καψόνια των Γερμανών ως προς την απελευθέρωση της δόσης των 2,5 δις. ευρώ, σε συνδυασμό με τις αμφιβολίες που διατυπώνουν ανοικτά τα ξένα σπίτια ως προς το αν η χώρα μας θα καταφέρει να είναι συνεπείς στις υποχρεώσεις που έχει αναλάβει έναντι των δανειστών της, μπλοκάρει τις όποιες επενδυτικές πρωτοβουλίες που θα μπορούσαν να εκδηλωθούν.

Οι ξένοι θεσμικοί βλέπουν το μεγάλο ποσοστό ανεργίας και το έλλειμμα των 900 εκατ. ευρώ στα έσοδα του κράτους σε συνδυασμό με την εκτίναξη του δημόσιου χρέους στα 317 δις. ευρώ και μάλλον, όπως σχολιάζουν και μεταφέρουν Έλληνες διαχειριστές, το πρόγραμμα δύσκολα θα βγει. Για να βγει θα πρέπει να αναλάβουν οι επίσημοι δανειστές, δηλαδή ΔΝΤ και Ε.Ε. μέρος του ρίσκου, αποδεχόμενοι νέο κούρεμα του χρέους σε επίπεδα 40 με 50%, κάτι που οι Γερμανοί ούτε καν θέλουν ν’ ακούσουν μεσούσης της προεκλογικής περιόδου. 

Αλλά και μετά, σύμφωνα με την Bild, οι Γερμανοί θα επιμείνουν στη συνταγή της σκληρής λιτότητας προτιμώντας να αποδεσμεύσουν νέα δάνεια για την Ελλάδα ελπίζοντας να τα πληρωθούν στο μέλλον παρά να κουρέψουν. Υπό αυτά τα δεδομένα, σύμφωνα με την αγορά, το στοίχημα της κυβέρνησης είναι η καταγραφή πρωτογενούς πλεονάσματος στο τέλος του χρόνου και η προώθηση των ιδιωτικοποιήσεων, οι οποίες μάλλον κολλήσει. Αφού το όποιο ενδιαφέρον προέρχεται κυρίως από Έλληνες επιχειρηματίες και hedge funds.

Κατά τα άλλα, τα κέρδη σε ΕΛΠΕ, Ιντραλότ, Folli, Eurobank Properties και ΟΛΠ, τα οποία διαμορφώθηκαν κοντά στη μία ποσοστιαία μονάδα, δεν ήταν αρκετά για να δώσουν θετική πνοή στην αγορά.

Οι εντολές πώλησης φαίνεται ότι ολοκληρώθηκαν στις τράπεζες, ενώ δεν υπάρχει διάθεση και για short selling σε μία τόσο ρηχή αγορά, σημειώνουν χρηματιστηριακοί αναλυτές. Πωλητές βγήκαν στη ΜΕΤΚΑ, την ΕΥΔΑΠ, τα ΣΩΛΚ, την Πειραιώς, την Frigoglass και τον Μυτιληναίο.   

ΧΣ

Facebook Comments