Το πρόγραμμα οικονομικής προσαρμογής εξελίσσεται εντός στόχων, τόνισε ο υπουργός Οικονομικών μιλώντας σε γεύμα εργασίας του Ελληνοαμερικανικού Εμπορικού Επιμελητηρίου.

Ο κ. Στουρνάρας στην ομιλία του αναφέρθηκε επιγραμματικά στις βασικές μεταρρυθμίσεις που πραγματοποιήθηκαν στο πεδίο αρμοδιοτήτων του υπουργείο Οικονομικών.

Ο υπουργός μιλώντας για τη δημοσιονομική προσαρμογή, σημείωσε πως μεταξύ 2009 και 2012, το πρωτογενές έλλειμμα μειώθηκε κατά 9,3% του ΑΕΠ, καταγράφοντας τη μεγαλύτερη και ταχύτερη μείωση που έχει καταγραφεί ποτέ από μια οικονομία του ΟΟΣΑ.

Μέχρι το τέλος του 2013 εκτιμάται, όπως είπε, ότι θα έχει ολοκληρωθεί πάνω από τα δύο τρίτα της αναγκαίας δημοσιονομικής προσαρμογής, που απαιτείται για τη μείωση του χρέους σε βιώσιμα επίπεδα, μέχρι το 2020.

Παράλληλα ο υπουργός έκανε λόγο για βελτίωση της ανταγωνιστικότητας, η οποία αντανακλάται στην ταχεία μείωση του ελλείμματος τρεχουσών συναλλαγών, από -14,9% του ΑΕΠ το 2008 σε -3,4% το 2012, ενώ φέτος προβλέπουμε να έχουμε μηδενικό έλλειμμα στο ισοζύγιο. Η ελληνική οικονομία, πλέον, δεν δημιουργεί νέο εξωτερικό χρέος.

Στη συνέχεια αναφέρθηκε στις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, όπως οι φορολογικές, οι δημοσιονομικές, οι μεταρρυθμίσεις στη φορολογική διοίκηση, τα κλειστά επαγγέλματα και τις αποκρατικοποιήσεις.

Σύμφωνα με τον υπουργό,  η κατάσταση έχει σταθεροποιηθεί καθώς η βιωσιμότητα του δημόσιου χρέους μακροχρόνια έχει ενισχυθεί, η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών έχει ολοκληρωθεί και η σταθερότητα του χρηματοπιστωτικού τομέα έχει διατηρηθεί και η εκκαθάριση των ληξιπρόθεσμων οφειλών και των επιστροφών φόρου έχει επιταχυνθεί σημαντικά.

Ωστόσο παρατήρησε πως παρόλο που το οικονομικό κλίμα έχει βελτιωθεί σημαντικά τους τελευταίους μήνες, τα παραπάνω έχουν πραγματοποιηθεί με ένα εξαιρετικά υψηλό κοινωνικο-οικονομικό κόστος.

Το 2013, συνέχισε, θα είναι το έκτο διαδοχικό έτος ύφεσης, που σωρευτικά από το 2008 θα ανέλθει σε μείωση του πραγματικού προϊόντος κοντά στο 27%.

Επίσης, η ανεργία έχει ανέλθει στο 27%, και τα ποσοστά είναι ιδιαίτερα αρνητικά στους νέους ανθρώπους. Ωστόσο, υπάρχουν αισιόδοξα σημάδια, το ισοζύγιο μεταξύ των προσλήψεων και απολύσεων, κατά το πρώτο εξάμηνο του έτους, είναι θετικό για πρώτη φορά από το 2008.

«Ως εκ τούτου, η ταχεία επιστροφή στην ανάπτυξη, μετά από έξι χρόνια ύφεσης, η δημιουργία θέσεων εργασίας και η βελτίωση των συνθηκών ρευστότητας είναι υψίστης σημασίας, τόσο για οικονομικούς όσο και για κοινωνικούς λόγους», κατέληξε.

Facebook Comments