Εγκρίθηκε κατά πλειοψηφία στη Βουλή το νομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών «Φορολογικές διαδικασίες και άλλες διατάξεις», στο οποίο περιλαμβάνονται μια σειρά προαπαιτούμενα για την εκταμίευση της δόσης των 4 δισ. ευρώ από την τρόικα. Ανάμεσα στις διατάξεις του και η τροπολογία που αφορά στη διαθεσιμότητα των εκπαιδευτικών ώστε να μην εξαιρούνται από το μέτρο της διαθεσιμότητας οι κάτοχοι μεταπτυχιακών και διδακτορικών τίτλων.

Οι βουλευτές της ΝΔ Νικ. Κακλαμάνης και Χρ. Κυριαζίδης δήλωσαν «παρών» στην τροπολογία, στάση που δεν επηρέασε το αποτέλεσμα. Σύμφωνα με την σχετική έκθεση της τροπολογίας «οι εκπαιδευτικοί κάτοχοι μεταπτυχιακού ή διδακτορικού διπλώματος, οι ειδικότητες των οποίων καταργούνται, τίθενται σε διαθεσιμότητα και δεν περιλαμβάνονται στις εξαιρέσεις περι υποχρεωτικής μετάταξης».

Το νομοσχέδιο υπερψήφισαν επί της αρχής, η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ, η ΔΗΜΑΡ καταψήφισε διαμαρτυρόμενη, κυρίως για τις διαδικασίες επεξεργασίας του, ενώ τα υπόλοιπα κόμματα το καταψήφισαν. Κατόπιν αιτήματος του ΣΥΡΙΖΑ,έξι άρθρα του νομοσχεδίου τέθηκαν σε ονομαστική ψηφοφορία: Πρόκειται για το άρθρο 5 (ατομική ειδοποίηση με συστημένη επιστολή και e-mail), το άρθρο 40 (διεκπεραίωση των διαδικασιών είσπραξης φόρων από τις τράπεζες), το άρθρο 46 (συντηρητική κατάσχεση περιουσίας χωρίς δικαστική απόφαση), το άρθρο 47 (αναγκαστική εκτέλεση οριστικής δικαστικής απόφασης, σε περίπτωση μη καταβολής των οφειλών εντός μηνός από την ατομική ειδοποίηση), το άρθρο 55 (μειωμένα σε σχέση με το παρελθόν, πρόστιμα φορολογικά εγκλήματα) και το άρθρο 66 (μεταβατικές διατάξεις τις οποίες η αξιωματική αντιπολίτευση εκτίμησε ως «φωτογραφικές»).

Τα άρθρα 5 και 40 υπερψηφίστηκαν μόνον από τη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ (ψήφοι 52 έναντι 41) ενώ τα υπόλοιπα υπερψηφίστηκαν και από τη ΔΗΜΑΡ (ψήφοι 57 έναντι 36). Σημειώνεται πως κατά την τακτική υπερψήφιση των υπολοίπων άρθρων και τροπολογιών του νομοσχεδίου, οι βουλευτές της ΝΔ Δ. Κυριαζίδης και Ν. Κακλαμάνης, δήλωσαν «παρών» στην τροπολογία για τη διαθεσιμότητα των εκπαιδευτικών της τεχνικής εκπαίδευσης που κατέχουν μεταπτυχιακό τίτλο – τροπολογία που εισήγαγε ο υφυπουργός Παιδείας Συμεών Κεδίκογλου, κατόπιν απαίτησης της Τρόικας, όπως είπε ο ίδιος.

Facebook Comments