Σήμερα ή το πολύ εντός του σαββατοκύριακου κρίνεται το μέλλον της  Probank, για την οποία το «κουτί της Πανδώρας», άνοιξε με το θέμα της  ανακεφαλαιοποίησης. Μέχρι αργά χθες το βράδυ, αναμενόταν η με μικρή  πιθανότητα κατάθεση προσφοράς από το διεθνές fund Earlington, που έχει  εκδηλώσει ενδιαφέρον εξαγοράς της μικρής ελληνικής τράπεζας, αλλά που δεν βρήκε ανταπόκριση στο αίτημά του για δέσμευση του Ταμείου  Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ) περί κάλυψης τυχόν επισφαλειών από ρυθμισμένα δάνεια (το επονομαζόμενο comfort letter).

Στο μεταξύ, σήμερα βάσει Μνημονίου, λήγει η προθεσμία κεφαλαιακής στήριξης της Probank, η οποία ήδη έχει λάβει παράταση από την Τράπεζα της Ελλάδος. Προσφορές εκτός από το Earlington – που σύμφωνα με   παράγοντες της αγοράς μάλλον θα απέχει- αναμένεται να καταθέσουν οι δύο συστημικές, Εθνική Τράπεζα και Eurobank.

Σε μία τέτοια εξέλιξη, η  Probank θα σπάσει στα δύο όπως συνέβη με την Proton, την FBBank και το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο , όπου ο διαχωρισμός καλής- κακής τράπεζας προηγείται της ένταξης σε έναν από τους μεγάλους συστημικούς ομίλους. Αυτό θα συμβεί πιθανότατα εντός του Σαββατοκύριακου, με τη Δευτέρα να αναμένονται οι επίσημες ανακοινώσεις για τον Ομιλο που θα αποκτήσει την Probank.

Υπενθυμίζεται ότι συνολικά οι κεφαλαιακές ανάγκες της Probank- στην  οποία πλέον έχει μπει Επίτροπος- ανέρχονται σε 222 εκατ ευρώ, τα οποία θα κάλυπτει στρατηγικός επενδυτής που θα την αποκτούσε (π.χ. το fund  Earlington). Το συγκεκριμένο fund που είχε πρόσβαση στο darta romm της  Τράπεζας, όπως και οι άλλες ελληνικές τράπεζες, ζήτησε όπως προαναφέρθηκε από το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας να δεσμευθεί  με comfort letter για το ενδεχόμενο να προκύψουν ανοίγματα από ρυθμισμένο χαρτοφυλάκιο δανείων. Με την άρνηση της τρόικας , το ΤΧΣ απέρριψε το αίτημα αυτό και για το λόγο αυτό, η αγορά εκτιμούσε μέχρι  χθες το βράδυ ότι το Earlington δεν θα καταθέσει τελικά προσφορά.

Αυτό όμως αναμένεται να γνωστοποιηθεί και να επιβεβαιωθεί σήμερα Παρασκευή, που λήγει το deadline για την κεφαλαιακή ενίσχυση της Probank. Εκτός απο το Earlington, άτυπο ενδιαφέρον είχαν εκδηλώσει και  άλλα δύο funds, το Monarch Alternative Capital  και το  Emirates Madina Group (EMG) από το Abu Dhabi. Αν το θέμα εξαγοράς της Probank από κάποιο ξένο fund δεν ευοδωθεί τελικά, θα υπερισχύσει το πλάνο της διάσπασης σε good- bad bank και θα απορροφηθεί το υγιές της κομμάτι από την Εθνική ή τη Eurobank, που αμφότερες θα καταθέσουν προσφορές.

ΧΣ

Facebook Comments