Σε χαμηλότερα επίπεδα κινήθηκε κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης των ασιατικών αγορών το γεν με τον πληθωρισμό του Ιουνίου στην Ιαπωνία να καταγράφει την πρώτη θετική μέτρηση από το Μάιο του 2012 στο 0,2% σε ετήσια βάση, ξεπερνώντας τις εκτιμήσεις για 0,1%. Πρόκειται για σοβαρή ένδειξη ότι το μαζικό πρόγραμμα νομισματικής χαλάρωσης που εφαρμόζει η BoJ αποδίδει καρπούς. Ο δείκτης Nikkei στο Τόκιο έχασε 3% για να τερματίσει στις 14.129,98 μονάδες.

Αναφορικά με το δολάριο, δέχτηκε πιέσεις χθες όταν η αγορά βρέθηκε εκ νέου αντιμέτωπη με δηλώσεις αναφορικά με το φλέγον θέμα του “tapering” της Fed, δηλαδή της μείωσης του προγράμματος αγοράς assets. Ειδικότερα, η Wall Street Journal σε δημοσίευμα του Jon Hilsenrath αναφέρει ότι η Fed θα διατηρήσει αμετάβλητες τις μηνιαίες αγορές assets ύψους 85 δισ. δολαρίων/μήνα κατά τη συνεδρίαση της ερχόμενης εβδομάδας με πρόθεση να «φιλτράρει» ξανά το μήνυμα νομισματικής πολιτικής που έχει στείλει.

Ο Hilsenrath επισήμανε ακόμα ότι η Fed μπορεί να εξετάσει να θέσει ένα χαμηλότερο όριο πληθωρισμού, ενώ υπενθύμισε στους επενδυτές ότι κάποιοι αξιωματούχοι της Fed πιστεύουν ότι είναι ακόμα πρόωρη μια αύξηση των βραχυπρόθεσμων επιτοκίων ακόμα κι αν η ανεργία υποχωρήσει κάτω του 6,5%.

Πενιχρό είναι το οικονομικό ημερολόγιο για σήμερα με εξαίρεση στις ΗΠΑ την ανακοίνωση του δείκτη καταναλωτικής εμπιστοσύνης Michigan για τον Ιούλιο (τελική μέτρηση). Αναμένεται ελάχιστα βελτιωμένος στις 84,0 μονάδες από τις 83,9 μονάδες.

Facebook Comments