Με τον τζίρο να φτάνει τα 132 εκατ. ευρώ, την τελευταία μέρα πριν την αναδιάρθρωση των δεικτών του FTSE από όπου αφαιρέθηκαν οι περισσότερες ελληνικές μετοχές, έκλεισε για τον Γενικό Δείκτη με απώλειες -0,81% στις 960,42 μονάδες. Παρά το γεγονός ότμως ότι οι 3 από τις 5 συνεδριάσεις της εβδομάδας ήταν πτωτικές, ο δείκτης σημείωσε εβδομαδιαία κέρδη ύψους 0,85%.

Η αγορά σήμερα φάνηκε ότι δεν είχε πολιτικούς καταλύτες, παρά μόνο αναδιάρθρωση χαρτοφυλακίων. Ο πρωθυπουργός διαβεβαίωσε από τις Βρυξέλλες ότι δεν υπάρχει αδιέξοδο με την τρόικα και ότι σύντομα θα υπάρξει συμφωνία, ωστόσο η αγορά κινήθηκε σε δικούς της ρυθμούς. Άλλωστε, ως γνωστόν, πολλά από τα θεσμικά διεθνή επενδυτικά σχήματα κινούνται με οδηγό δείκτες όπως αυτοί του FTSE, επομένως η αναδιάρθρωση ήταν λογικό να προκαλέσει σημαντικές αναταράξεις. Παράλληλα, σήμερα κλείνουν οι σειρές παραγώγων του Μαρτίου για δείκτες και μετοχές σε Ελλάδα και εξωτερικό.

Στο επίκεντρο των ρευστοποιήσεων σήμερα βρέθηκε για ακόμη μία φορά η Εθνική, μετά την υποχρέωση της να επιβεβαιώσει ότι το ενδιαφέρον της Fairfax για τη συμμετοχή του στην αμκ, προσκρούει στην εσωτερική και την ευρωπαϊκή νομοθεσία. Η εξέλιξη αυτή, σε συνδυασμό με την αβεβαιότητα για την κάλυψη της αμκ, οδήγησε έως και -4,91% τη μετοχή για να κλείσει τελικά στο -1,55% και στα 0,7620 ευρώ.

Αν και η αγορά κρατούσε στηρίξεις στο μεγαλύτερο μέρος της συνεδρίασης, το γύρισμα της ΕΕΕΚ σε πτωτικό έδαφος (έκλεισε τελικά στο -0,18%), οδήγησε σε απώλειες τον γενικό δείκτη. Απώλειες και για ΟΠΑΠ (-0,59%), ΟΤΕ (-1,54%) και ΔΕΗ (-3,70%), ενώ την πορεία της Εθνικής ακολούθησε και η Eurobank, η οποία βρέθηκε στο -5,54% και στα 0,2730 ευρώ.

Στον αντίποδα, η Πειραιώς υπεραπέδωσε μετά και τις συνεχείς πιέσεις που δεχόταν, κλείνοντας στο 0,2020 ευρώ και στο +9,19%, ενώ και η Alpha Bank στήριξε το δείκτη με κέρδη 1,35%. Πολύ καλή και Ελλάκτωρ που έκλεισε στο +6,32% και η Κύπρου με το +1,97%, με τα σχέδια απομόχλευση της από τη Ρωσία και την Ελλάδα να βρίσκονται στο επίκεντρο.

Αλλαγές στους δείκτες του FTSE

Από τη Δευτέρα, αφαιρούνται από τον δείκτη Developed Europe Mid-Caps οι μετοχές των ΟΠΑΠ, ΔΕΗ, Εθνικής Τράπεζας, Alpha Bank, και Eurobank, σύμφωνα με τις αλλαγές που ανακοίνωσε ο οίκος FTSE και θα ισχύσουν από τις 18 Μαρτίου. Χωρίς μάλιστα να προστεθεί καμία ελληνική μετοχή στη θέση τους.
Οι μετοχές αυτές, μεταφέρονται στον δείκτη Developed Europe Small Caps, από τον οποίο αφαιρούνται οι Τράπεζα Κύπρου και Cyprus Popular Bank.

Η μετοχή της Coca Cola παραμένει στον δείκτη FTSEEurofirst 300, ενώ ΕΛΠΕ και ΟΤΕ παραμένουν στον δείκτη FTSE Euro Mid Index. Παράλληλα, από τον δείκτη FTSE All World αφαιρούνται οι μετοχές των ΟΠΑΠ, ΔΕΗ, Εθνικής Τράπεζας, Alpha Bank και Eurobank, και στον δείκτη FTSE AllCap προστίθεται η μετοχή της Folli Follie και αφαιρούνται οι μετοχές των Τράπεζας Κύπρου και Cyprus Popular Bank.

Επίσης, ο ΟΤΕ εισάγεται στο δείκτη Eurostoxx 600 από την προσεχή Δευτέρα. Πρόκειται για το δείκτη που περιλαμβάνει τις 600 ισχυρότερες εταιρείες της Ευρώπης.

Facebook Comments