Το ποσό των 885 εκατομμυρίων δολαρίων καλείται καταβάλει η ελβετική τράπεζα UBS στις κρατικοποιημένες αμερικανικές εταιρείες Fannie Mae και Freddie Mac, έπειτα από εξωδικαστική συμφωνία στην οποία κατέληξε με τις ρυθμιστικές Αρχές των Ηνωμένων Πολιτειών.

Τα 885 εκατομμύρια δίνονται ως αποζημίωση για επενδυτικά προϊόντα που πούλησε η UBS στις Fannie Mae και Freddie Mac μεταξύ του 2004 και του 2007, προτού σκάσει η «φούσκα» της αγοράς ακινήτων στις ΗΠΑ, η οποία και συμπαρέσυρε τον χρηματοπιστωτικό κλάδο.

Τα εν λόγω επενδυτικά προϊόντα έφεραν ως εγγυήσεις υποθηκευμένα ακίνητα, η αξία των οποίων κατέρρευσε με την έναρξη της κρίσης. Σε πολλές περιπτώσεις μάλιστα, οι υποθήκες κάλυπταν επισφαλή δάνεια.

Όπως ισχυρίστηκαν οι αμερικανικές ρυθμιστικές Αρχές, η UBS διαστρέβλωσε την ποιότητα των δανείων στα οποία βασίζονταν οι υποθήκες που κάλυπταν τα επίμαχα επενδυτικά προϊόντα.

Η μήνυση που είχαν καταθέσει οι αμερικανικές Αρχές αφορούσε επενδυτικά προϊόντα αξίας 4,5 δισεκατομμυρίων δολαρίων που είχαν πουληθεί από την UBS προς τις δύο αμερικανικές εταιρείες, αλλά και για παρόμοια προϊόντα τρίτων, αξίας 1,8 δισ

Facebook Comments