Πως θα σας φαινόταν να ζείτε σε μια χώρα που δεν υπάρχουν φόροι. Και πως θα σας φαινόταν να ζείτε σε μια χώρα που βάζει φόρους για πρώτη φορά…

Το ερώτημα είναι θεωρητικό αφού δεν ζούμε στη Σαουδική Αραβία που τελικά αποφάσισε να καταργήσει το αφορολόγητο με σχετική απόφαση του υπουργικού συμβουλίου που ενέκρινε την εισαγωγή ενός φόρου προστιθέμενης αξίας, βάζοντας παράλληλα «τίτλους τέλους» σε μια πιο…ανέμελη ζωή που απολάμβαναν οι κάτοικοι.

Αιτία της σημαντικής αυτής στροφής στην οικονομική πολιτική της χώρας του Κόλπου, είναι φυσικά η δραματική μείωση των εσόδων από το εμπόριο πετρελαίου αφού οι τιμές έχουν πέσει δραματικά.

Σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων η φόρος θα είναι της τάξης του 5% και θα επιβληθεί σε ορισμένα αγαθά μετά, όπως συμφωνήθηκε μεταξύ της Σαουδικής Αραβίας με το εξαμελές Συμβούλιο Συνεργασίας του Κόλπου.

Οι Σαουδάραβες και όσοι ζουν στη χώρα εδώ και χρόνια απαλλάσσονται από την καταβολή φόρων αλλά τώρα φαίνεται να υπάρχει ανάγκη δημιουργίας νέων πηγών εσόδων.

Η τιμή του πετρελαίου έχει υποστεί μια σταθερή πτώση από τις αρχές του 2014, όταν διαπραγματευόταν πολύ πάνω από 100 δολάρια το βαρέλι. Τον Ιανουάριο του 2016 έφτασε στο ιστορικό χαμηλό των 29 $ το βαρέλι ενώ τώρα κυμαίνεται στα περί τα $55 το βαρέλι.

Σημειώνεται πως η Σαουδική Αραβία είναι η μεγαλύτερη εξαγωγέας πετρελαίου στον κόσμο και έχει ήδη αναγκαστεί να περιορίσει τις επενδύσεις και να κάνει περικοπές, προκειμένου να ανταποκριθεί στην πτώση των τιμών του αργού πετρελαίου.

Πέρυσι δε κατέγραψε ρεκόρ ελλείμματος στον προϋπολογισμό της ύψους $97δισεκ ενώ για το 2017 αναμένεται να διαμορφωθεί στα $53δισεκ ενώ η επιβολή φόρου είχε προταθεί από το ΔΝΤ. Φόρους σε αγαθά επέβαλαν πρόσφατα και άλλες χώρες του Συμβουλίου Συνεργασίας του Κόλπου.

Για πρώτη φορά είχε γίνει προσπάθεια φορολόγησης (υψηλού εισοδήματος, εταιρειών κα) τόσο των υπηκόων της Σαουδικής Αραβίας όσο και αυτών που δεν είχαν την εθνικότητα, το 1950. Τελικά φορολογήθηκαν μόνο οι δεύτεροι ενώ το 1975 απαλλάχθηκαν και αυτοί εξαιτίας των υψηλών εσόδων στα δημόσια ταμεία, πάντα εξαιτίας των υψηλών τιμών του πετρελαίου.

Πηγή: Independent

Facebook Comments