Κι όμως, στις ΗΠΑ εμφανίστηκαν για τα καλά αναρχικοί. Η τελευταία πρωτόγνωρη εικόνα που μας αποκάλυψε το 2017, είναι το σπάσιμο του Berkeley στο Σαν Φρανσίσκο από πυρήνα του αμερικανικού “μαύρου μπλοκ”. Σκηνές ασυνήθιστες για την υπερδύναμη εκτυλίχθηκαν, όταν οι διαδηλωτές κατάφεραν να ματαιώσουν εκδήλωση με ομιλητή τον ελληνοβρετανό γκέι υπερσυντηρητικό υποστηρικτή του Τραμπ, Mάιλο Γιαννόπουλος, επιτιθέμενοι στο κτίριο, σπάζοντας, καίγοντας και φωνάζοντας αντιφασιστικά συνθήματα.

To αναρχικό “μαύρο μπλοκ” κατάγεται από τη Γερμανία του 60. Πρωτοεμφανίστηκε στην Αμερική το 1990 σε διαδήλωση στην Γουάσινγκτον ενάντια στον πόλεμο του Κόλπου, ενώ απασχόλησε αισθητά το 1999 κατά τα επεισόδια εναντίον του Διεθνούς Οργανισμού Εμπορίου στο Σηάτλ. Τελευταία βρίσκεται αίφνης διαρκώς στο προσκήνιο. Την εβδομάδα που εξελέγη ο Τραμπ έσπειρε χάος στο Πόρτλαντ, ενώ στην Γουάσινγκτον την ημέρα της ορκωμοσίας πυρπολήθηκαν καταστήματα και κάηκαν αυτοκίνητα.

Αξίζει να ρίξει κανείς μια ματιά στα πιο χαρακτηριστικά πλάνα από τα τελευταία επεισόδια. Εντύπωση προκαλεί το ότι οι αναρχικοί δεν επιτίθενται στις τηλεοπτικές κάμερες και τους δημοσιογράφους. Επίσης, η τακτική τους μοιάζει ηπιότερη, διστακτικότερη σε σχέση με εκείνην των ευρωπαίων συντρόφων τους. Έβαλαν εναντίον της αστυνομίας με ευθείες βολές βεγγαλικών, αλλά δεν μπήκαν στο κτίριο, όπου είχαν οχυρωθεί οι δυνάμεις ασφαλείας. Ίσως επειδή ήξεραν, ότι αν έμπαιναν μπορεί να υπήρχαν θύματα.

Ο Γιαννόπουλος, από την πλευρά του, με βίντεό του στο youtube κατακεραυνώνει το πανεπιστήμιο και κατηγορεί την αμερικανική αριστερά (επίσης ασυνήθιστη αναφορά) για δυσανεξία στην ελευθερία του λόγου. Ο δημοσιογράφος-δημοσιολόγος, που συγχρωτίζεται με το alt-right, είναι ανοιχτά ομοφυλόφιλος, όμως κηρύσσει πως τα lgbt δικαιώματα βλάπτουν τις κοινωνίες. Η νέα εποχή εισάγει, όπως είναι επόμενο, καινούργιες έννοιες. Μαζί με τους αμερικανούς μπαχαλάκηδες, υποδεχόμαστε τους γκέι ομοφοβικούς ακτιβιστές.

Facebook Comments