Ρυθμίσεις τραπεζικών δανείων με χαμηλές δόσεις ή και με διαγραφές οφειλών, θα φέρει το μοντέλο που εφαρμόζεται στην Ιρλανδία, τη Βρετανία και τις ΗΠΑ και το οποίο η τρόικα επιβάλλει στην ελληνική κυβέρνηση να εφαρμόσει μέχρι τα τέλη Σεπτεμβρίου.

Σε δημοσίευμα του, το «Έθνος της Κυριακής» αναφέρει ότι όπως προκύπτει από το επικαιροποιημένο Μνημόνιο, η κυβέρνηση καλείται να εισάγει τις έννοιες των «αποδεκτών δαπανών διαβίωσης» καθώς και του «συνεργάσιμου δανειολήπτη».

Για τον σκοπό αυτό τα συναρμόδια υπουργεία Οικονομικών, Ανάπτυξης και Δικαιοσύνης, η Ελληνική Στατιστική Αρχή, η Τράπεζα της Ελλάδας, η Ελληνική Ενωση Τραπεζών και οι καταναλωτικές οργανώσεις θα πρέπει να συνεργαστούν ώστε να φέρουν και να καθιερώσουν τους δύο ορισμούς και στην ελληνική αγορά.

Με τον κατάλογο που περιλαμβάνει τις «αντικειμενικές δαπάνες διαβίωσης» καθώς και τα κριτήρια του «συνεργάσιμου δανειολήπτη», οι τράπεζες θα μπορούν να καταλήξουν σε συμβιβασμό με τους δανειολήπτες που αποδεδειγμένα δεν έχουν τη δυνατότητα να εξυπηρετούν ομαλά τις οφειλές τους.

Ταυτόχρονα, για όσους δανειολήπτες κρίνονται μη συνεργάσιμοι, θα απορρίπτονται εκ των προτέρων τα σχέδια αναδιάρθρωσης των οφειλών τους.

Το μοντέλο αυτό εκτιμάται ότι θα επιταχύνει τις διαδικασίες διευθέτησης οφειλών νοικοκυριών και επιχειρήσεων προς τις τράπεζες μέσα από την αποφυγή δικαστικών διενέξεων.

Facebook Comments