…Πέρασαν 16 χρόνια από τον Οκτώβριο του 1997, όταν οι αγορές μάς έδιναν ένα ηχηρό μήνυμα για το περιεχόμενο της παγκοσμιοποίησης και την αλληλεξάρτησή τους. Ο σύμβουλος επιχειρήσεων και τακτικός αναγνώστης της στήλης κ. Δ. Τζάνας εξηγεί: Τότε λοιπόν, στο φθινόπωρο μιας μάλλον καλής χρηματιστηριακής χρονιάς για τη Σοφοκλέους, ύστερα από σειρά πέτρινων ετών που είχαν προηγηθεί, σημειώθηκε ένα μεγάλο κύμα ρευστοποιήσεων από ξένα funds που είχαν τοποθετηθεί στην αναδυόμενη τότε ελληνική αγορά, (μεταξύ άλλων και εκείνα του διάσημου Mark Mobius της Templeton).

…Η εξήγηση σχετιζόταν με τα γεγονότα της… Ταϊλάνδης, όπου είχε σημειωθεί μεγάλη υποχώρηση του μπατ εξαιτίας της μαζικής εκροής κεφαλαίων από διεθνή funds που ανησυχούσαν για την πορεία της οικονομίας της χώρας, που τότε κατατασσόταν στις λεγόμενες τίγρεις λόγω των υψηλών ρυθμών μεγέθυνσης που πραγματοποιούσαν.

…Ετσι, όλοι όσοι συμμετείχαμε στην καθημερινότητα των αγορών και ζούσαμε στον «ελληνικό μικρόκοσμό μας», μάθαμε ότι η αναταραχή σε μία αγορά μεταδίδεται και σε άλλες διαχέοντας τις επιπτώσεις της παντού, καθώς ο Mobius πουλούσε μετοχές και στο ελληνικό Χρηματιστήριο για να καλύψει τις ανάγκες ρευστότητας που είχε από τις βίαιες ρευστοποιήσεις τίτλων στις ασιατικές αγορές.

…Θυμάμαι πόσο δύσκολο ήταν να εξηγήσει κάποιος αυτή τη διαδικασία στους επενδυτές που κατείχαν ελληνικές μετοχές (Εθνική, Αλφα, Τιτάνα κ.ο.κ.) καθώς δεν είχε συμβεί τίποτε αρνητικό με τα θεμελιώδη τους

…Ευτυχώς, η τότε χρηματιστηριακή και νομισματική κρίση των ασιατικών αγορών δεν διαχύθηκε στην πραγματική οικονομία.

…Ομοίως και η κρίση του φθινοπώρου του 1998 μετά τη ρωσική κρίση που οδήγησε στην κατάρρευση των ομολόγων της και στη συνέχεια στην κατάρρευση του γνωστού LTCM (τεχνογνωσία των Merton-Scholes, Nobel prize 1997), είχε πάλι αρνητική επίδραση στην ελληνική χρηματιστηριακή αγορά.

…Για άλλη μία φορά το αισιόδοξο ελληνικό σενάριο που διαγραφόταν μετά το κλείδωμα της ισοτιμίας της δραχμής με το ecu οδηγώντας τη Σοφοκλέους σε ανοδική πορεία, διακόπηκε από μαζικές ρευστοποιήσεις πάλι ξένων funds βυθίζοντας τον γενικό δείκτη στα χαμηλά του έτους.
Θα ακολουθούσαν πολλά ακόμη στη συνέχεια. Το σκάσιμο της φούσκας των μετοχών της νέας οικονομίας το 2000. Το τρομοκρατικό χτύπημα της 11ης Σεπτεμβρίου του 2001, η εισβολή και γρήγορη επιβολή των ΗΠΑ στο Ιράκ, μετά την οποία ξεκίνησε πολυετές ράλι ανακούφισης στις αγορές σε συνέχεια της δραματικής μείωσης των αμερικανικών επιτοκίων. Για να ακολουθήσει η κρίση της αγοράς μειωμένης εξασφάλισης στεγαστικών δανείων (subprime market) το 2007 και η κατάρρευση της Lehman Brothers.

…Ερχόμαστε τώρα στο σήμερα. Η υπερτροφία του χρηματοοικονομικού κλάδου 6 περίπου έτη από την έναρξη της παρούσας κρίσης δεν έχει ουσιωδώς θιγεί παρά τις σημαντικές προσπάθειες προς αυτή την κατεύθυνση (νομοθέτημα Dodd-Franc στις ΗΠΑ, αναβάθμιση κεφαλαιακών προϋποθέσεων στις τράπεζες μέσω της Βασιλείας ΙΙΙ, απόπειρα εισαγωγής φόρου Tobin στις χρηματοοικονομικές συναλλαγές κ.ά.). Εχει δε εδραιωθεί η αίσθηση στους επενδυτές ότι η συμμετοχή στις αγορές προσομοιάζει περισσότερο με την ανάληψη ενός στοιχήματος βραχείας κατά κανόνα διάρκειας, η δικαίωση στο οποίο εξαρτάται από πλειάδα παραγόντων και την τύχη.

…Σε ένα τέτοιο περιβάλλον γεμάτο αβεβαιότητα και ασύμμετρες απειλές, με τη βραχυθεσμοπάθεια να διακρίνει τις επενδυτικές κινήσεις, το χρηματοοικονομικό κλάδο υπερτροφικό και αποστασιοποιημένο από την πραγματική οικονομία και το θεσμικό πλαίσιο να επιβάλει το deleverage στο ενεργητικό των τραπεζών, οι έντονες διακυμάνσεις είναι αναμενόμενο να χαρακτηρίζουν τις συμπεριφορές των αγορών.

…Επομένως, ακόμη και οι αποδόσεις του DJ ή του Nikkei (+16,7% και +19,8% φέτος), οι υψηλότερες στις ανεπτυγμένες αγορές, εξηγούνται περισσότερο από το asset bubble που έχει συντελεστεί λόγω αυξημένων ροών προς τις αγορές της Ν. Υόρκης και του Τόκιο εξαιτίας των μηδενικών επιτοκίων, παρά από την ισχυρή πεποίθηση για τα growth stories των οικονομιών και των εταιρειών με ηγετικά χαρακτηριστικά που παραμένουν εύθραυστα.

ΧΣ

Facebook Comments