Το θέμα της χρεοκοπίας στην Ελλάδα φέρνουν και πάλι στο προσκήνιο σε δημοσίευμά τους οι Financial Times. Το άρθρο με τίτλο «Europe ought to let hopeless cases go bankrupt», (Η Ευρώπη πρέπει να αφήσει τις χαμένες υποθέσεις να χρεοκοπήσουν) παραλληλίζει την ελληνική κρίση με την επίσημη χρεοκοπία που κήρυξε πριν από δέκα μέρες το Ντιτρόιτ των ΗΠΑ αναφέροντας χαρακτηριστικά:

«Για την Ευρώπη η ιδέα της χρεοκοπίας είναι τόσο αβάσταχτη που, στην παρούσα κρίση, προτιμά να καλύπτει τα χρέη των χρεοκοπημένων. Το αποτέλεσμα είναι να υποφέρει», γράφουν οι FT και συμπληρώνουν: «Αυτή ήταν σαφώς η περίπτωση της Ελλάδας.

Οι πιστώτριες χώρες επέμεναν ότι η στήριξη ήταν μη αποδεκτή. Η σκέψη όμως, ότι ένα ευρωπαϊκό κράτος θα μπορούσε να μην πληρώσει τα χρέη του ήταν ακόμη περισσότερο μη αποδεκτή. Έτσι, τα δάνεια από την ευρωζώνη – και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο που εκφοβίστηκε για να συμμετάσχει – δαπανήθηκαν για να αναβληθεί η τελική ημέρα της κρίσης».

Ο συντάκτης του κειμένου αναφέρει ότι το κρατικό χρέος στην Ελλάδα μπορεί να αναδιαρθρώθηκε «αλλά με τόση καθυστέρηση ώστε το μεγαλύτερος μέρος του πλεονεκτήματος της αναδιάρθρωσης να έχει πλέον χαθεί και με το πρόσχημα ότι η συμμετοχή ήταν εθελοντική για τους ομολογιούχους».

Για τους FT η συνταγή που πρέπει να ακολουθήσει η ευρωζώνη και η Ελλάδα είναι αυτή του Ντιτρόιτ που κήρυξε επίσημη χρεοκοπία.

«Για τα αμερικανικά δεδομένα η ανάληψη ρίσκου και η αποτυχία δεν συνεπάγονται το τέλος. Θεωρείται τιμή το να μπορέσει να ξανασταθεί κάποιος στα πόδια του. Η χρεοκοπία δίνει μία νέα ευκαιρία, ενώ η αγαπημένη απάντηση, βάσει αυτής της νοοτροπίας, είναι «συνέχισε να πολεμάς». Ο αμερικανικός οικονομικός δυναμισμός οφείλει πολλά σε αυτή τη νοοτροπία που συγχωρεί την ανάληψη κινδύνου», γράφουν.

Facebook Comments