Ο ΣΥΡΙΖΑ εδώ και πολύ καιρό έχει επισημάνει την ανάγκη δημιουργίας ενός μετώπου των χωρών του ευρωπαϊκού νότου, προκειμένου να ανατραπεί η σημερινή αδιέξοδη και άκρως καταστροφική πολιτική.

Όμως για να υπάρξει αντιστροφή της πορείας απαιτείται και η ανάλογη πολιτική βούληση. Και είναι φανερό ότι, σε ό,τι αφορά τον κ. Σαμαρά, αυτή δεν υπάρχει.

Ο ίδιος, ο κ. Βενιζέλος και οι υπουργοί τους δίνουν καθημερινά εξετάσεις καλής διαγωγής στους δανειστές μας, εκπληρώνοντας και την παραμικρή προσταγή τους. Άρα η ελληνική κοινωνία, όπως και οι κοινωνίες των άλλων χωρών του ευρωπαϊκού νότου δεν έχουν τίποτε να περιμένουν από εθιμοτυπικές επισκέψεις βιτρίνας, χωρίς ουσιαστικό περιεχόμενο.

Όσο λείπει η ουσιαστική πολιτική βούληση να αντιστραφεί η σημερινή πολιτική, στην καλύτερη περίπτωση θα έχουμε ωραία λόγια άνευ αποτελέσματος, όπως αυτά που είπε στη συνέντευξή του στο Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, ο ιταλός πρωθυπουργός. Στη χειρότερη, έχουμε την άσκηση της εξουσίας που βιώνουμε στη χώρα μας με τον τρόπο των κκ Σαμαρά και Βενιζέλου. Δηλαδή τον αυταρχισμό, τη φτωχοποίηση, τη μαζική εξαθλίωση και την πλήρη κατάρρευση του δημόσιου τομέα.

• Οι εταίροι μας παραβιάζουν ανοικτές θύρες

Οι, κατ όνομα μόνο, εταίροι μας, δεν εκβιάζουν. Παραβιάζουν ανοικτές θύρες. Έχουν απέναντί τους μια κυβέρνηση προθύμων, έτοιμη να ικανοποιήσει όλες τις απαιτήσεις τους. Άσχετα αν αυτές υπονομεύουν για τις επόμενες δεκαετίες την κοινωνία. Στην περίπτωση μιας κυβέρνησης με κορμό τον ΣΥΡΙΖΑ, τότε οι συνομιλητές μας θα αντιληφθούν ότι βρίσκονται απέναντι σε έναν εταίρο που θα κάνει πραγματική διαπραγμάτευση.

Όχι πρόθυμους, που θα ψάχνουν, για παράδειγμα, άρον – άρον, να δώσουν ονοματεπώνυμα χιλιάδων υπαλλήλων προς διαθεσιμότητα, κινητικότητα και όλους τους ευφημισμούς, που όμως έχουν την ίδια κατάληξη, τις απολύσεις. Οι εταίροι μας θα καταλάβουν τη διαφορά, που δεν απλή διαφορά αλλά χάσμα στην προσέγγιση των πραγμάτων. Χάσμα ιδεολογικό. Θα αντιληφθούν τέλος, ότι έχουν απέναντί τους μια κυβέρνηση που δεν είναι μόνη της. Αλλά ότι αντλεί τη δύναμή της από την κοινωνία, που βρίσκεται στο πλευρό της. Σε αντίθεση με τη σημερινή κυβέρνηση, που βρίσκεται στο πλευρό της Τρόικας και των δανειστών.

• Το “φθάνει πια” δεν είναι σύνθημα, είναι η αρχή του τέλους για τη σημερινή κυβέρνηση

Το ορόσημο, όπως παραδέχονται εμμέσως πλην σαφώς οι κυβερνώντες, είναι οι γερμανικές εκλογές. Μέχρι τότε πρέπει να έχουν κλείσει όλες τις εκκρεμότητές τους. Να εκπληρώσουν, όπως λένε, όλα τα προαπαιτούμενα. Έχουμε ήδη εισέλθει σε ένα εφιαλτικό σπιράλ με τις μαζικές απολύσεις, την κατάρρευση των σχολείων, των νοσοκομείων, την επερχόμενη έκρηξη στα ταμεία, την αγορά να παραμένει στεγνή από ρευστό…

Ό,τι μακιγιάζ και να κάνουν οι κκ Σαμαράς και Βενιζέλος, όσες ενέσεις αισιοδοξίας περί πρωτογενούς πλεονάσματος κι αν κάνει ο κ. Στουρνάρας, η πραγματικότητα τους διαψεύδει. Και την πραγματικότητα αυτή δεν την καθοδηγεί ο ΣΥΡΙΖΑ. Τη διαμορφώνουν οι καταστροφικές μνημονιακές πολιτικές. Το “φθάνει πια” δεν είναι σύνθημα. Είναι αυτό που βιώνουν εκατομμύρια Έλληνες. Είναι η αρχή του τέλους για τη σημερινή κυβέρνηση που εμείς επαναλαμβάνουμε ότι δεν πρέπει και δεν μπορεί να εξαντλήσει την τετραετία.

• Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει και τη γνώση και την ωριμότητα για να αποτελέσει το νέο αριστερό πρότυπο, τόσο στην Ελλάδα όσο και στην Ευρώπη

Ο ΣΥΡΙΖΑ βγήκε από το ιδρυτικό του συνέδριο ενισχυμένος σε δύο επίπεδα. Τόσο στο οργανωτικό, αφού πλέον προχωρά με διαφορετικές δομές, ως ενιαίος, αριστερός, δημοκρατικός, πολυφωνικός φορέας των μελών και όχι των μηχανισμών. Όσο και στο επίπεδο της ετοιμότητας του νέου φορέα ενόψει των ραγδαίων εξελίξεων. Πρόκειται λοιπόν για μια διπλή διαδικασία. Διαπαιδαγωγητική και προς τα μέσα, τα μέλη μας και προς τα έξω, τους πολίτες. Ένα πρωτόγνωρο εγχείρημα για την Αριστερά, όχι μόνο στη χώρα μας αλλά κι έξω από τα σύνορά της.

Για αυτό άλλωστε υπήρχε και τόσο μεγάλο ενδιαφέρον από ξένα ΜΜΕ για το συνέδριό μας. Έχουμε λοιπόν πολύ δρόμο μπροστά μας σε αυτή τη διαπαιδαγωγητική διαδικασία. Αλλά δεν έχουμε την πολυτέλεια της οπισθοδρόμησης ή, έστω, της στασιμότητα. Γιατί οι πολιτικές εξελίξεις, η ολομέτωπη επίθεση που δέχεται η κοινωνία, δεν αφήνουν άλλα περιθώρια. Ο νέος φορέας έχει μπει στις ράγες και τίποτε δεν μπορεί να ανακόψει την πορεία του.

Όσοι μάλιστα καλοθελητές προσβλέπουν σε εσωτερικές συγκρούσεις στον ΣΥΡΙΖΑ, μπορώ να σας διαβεβαιώσω ότι θα διαψευστούν πανηγυρικά. Και αυτό γιατί ο ΣΥΡΙΖΑ δεν ιδρύθηκε από τις 10 ως τις 14 Ιουλίου. Αλλά είναι προϊόν μιας μακράς πορείας σύνθεσης και συνύπαρξης διαφορετικών απόψεων. Ο πλουραλισμός και οι διαφορετικές απόψεις είναι καταστατικό στοιχείο της φυσιογνωμίας, της παρέμβασής του. Άλλοι πολιτικοί χώροι αυτά τα θεωρούν αδυναμίες. Για εμάς, είναι η δύναμή μας. Ας μην κρίνουν εξ ιδίων.

Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει και τη γνώση και την ωριμότητα για να αποτελέσει το νέο αριστερό πρότυπο, τόσο στην Ελλάδα όσο και στην Ευρώπη.
 

Facebook Comments