Μία ανάσα πριν από το καλύτερο κλείσιμο σε επίπεδο γενικού δείκτη από τις 20 Ιουνίου, βρέθηκε στην πρώτη συνεδρίαση της εβδομάδας το Χ.Α. Ο γενικός δείκτης διαμορφώθηκε στις 874,40 μονάδες και με κέρδη 1%, ενώ οι συναλλαγές, αν και ξεκίνησαν ορμητικά, στη συνέχεια «έκατσαν» και διαμορφώθηκαν μόλις στα 34,3 εκατ. ευρώ. Σύμφωνα με αναλυτές, πρόκειται για την όγδοη ανοδική κίνηση της αγοράς από τις 16 Ιουλίου και μένει να φανεί αν η αντίσταση των 880 μονάδων μπορεί να καταρριφθεί ή όχι.

Αν δε συμβεί αυτό, θα έχουμε και πάλι πισωγύρισμα, αφού η δικαιολογία υπάρχει, αν και είναι γνωστή. Είναι η έκθεση της τρόικα και τα συμπεράσματά της περί καθυστερήσεων στην υλοποίηση του Ελληνικού προγράμματος, αλλά και ως προς το ότι τα έσοδα πηγαίνουν από το κακό στο χειρότερο.

Από την άλλη όμως, το οριστικό κλείσιμο της υπόθεσης στην πώληση των λαχείων και του ΟΠΑΠ, μπορεί να αποτελέσει τη χρυσή ευκαιρία περί αποκατάστασης της εμπιστοσύνης των επενδυτών απέναντι στην Ελλάδα και στο πρόγραμμα των ιδιωτικοποιήσεων. Για το οποίο, ως γνωστόν, ο πήχης έχει κατέβει από τα 2,8 δις. ευρώ, στο 1,6 δις. ευρώ για φέτος. Ταυτόχρονα, οι ξένοι όλο και ασχολούνται πιο πολύ με την κάλυψη του χρηματοδοτικού κενού μετά τον Αύγουστο του 2014, τη στιγμή που υπάρχει ανησυχία στην αγορά, τι θα δείξει η έρευνα της Blackrock στις τράπεζες μετά την ανακεφαλαιοποίησή τους.

Υπό αυτά τα δεδομένα, η όποια αντίδραση στην αγορά, υποστηρίζουν οι αναλυτές, υποστηρίζεται κυρίως από τους Έλληνες παίκτες κι αυτό εξαιτίας της κινητικότητας που παρατηρείται στις εταιρείες της μικρής και μεσαίας κεφαλαιοποίησης. Το deal της ΓΕΚ/Τέρνα με το Κατάρ, της Forthnet με την Fine Life και οι φήμες για ενεργοποίηση και πάλι της συμφωνίας που είχε ακυρωθεί το 2008 μεταξύ της Σιδενόρ και της Nucor, δίνουν ώθηση στη μικρή και μεσαία κεφαλαιοποίηση με τον FTSE Mid να ενισχύεται σχεδόν κατά 2% τη Δευτέρα. Η Βιοχάλκο κατέγραψε τα περισσότερα κέρδη από τις μετοχές του 25άρη, κλείνοντας με άνοδο σχεδόν 7%, όσο και η Σιδενόρ. Ισχυρά ήταν τα κέρδη και για τα Σωλήνουργεία Κορίνθου που κατέγραψαν κέρδη 4,21%.

Σημειωτέον, ότι κατά τη συνάντηση που είχε ο Έλληνας πρωθυπουργός με τον Ιταλό ομόλογό του, συζήτησαν και για τον ΤΑΡ, στην κατασκευή του οποίου, σημαίνοντα ρόλο αναμένεται να έχουν τα ΣΩΛΚ. Από εκεί και πέρα, η Alpha έκλεισε με σημαντικά κέρδη 3,68%, πάνω από τα 45 λεπτά, ενώ με άνοδο 2,11% ακολούθησε η Πειραιώς. Απώλειες 0,77% για την Εθνική. Κέρδη για την ΕΥΔΑΠ, που πλέον το καταστατικό της προβλέπει ότι μπορεί το Δημόσιο να μειώσει τη συμμετοχή του, πάνω από 15 ενισχύθηκε η ΕΧΑΕ που ευνοείται από την τόνωση των συναλλαγών και τις αυξήσεις κεφαλαίου των τραπεζών. Κέρδη για τα Folli Follie, που συνεχίζουν απρόσκοπτα την επέκτασή τους στις αγορές του εξωτερικού. 

ΧΣ

Facebook Comments