Ως αθώα απόβλητα μιας κοινωνικής σκουπιδομηχανής, κουρελιασμένοι ήρωες παραληρούν ανάμεσα στις τραυματικές τους μνήμες και την πραγματικότητα, δίνοντας έναν παθιασμένο αγώνα σωτηρίας.

Σκιαγραφώντας έναν κόσμο που νοσεί, το έργο του πολυβραβευμένου βρετανού συγγραφέα Ντέννις Κέλλυ, «Κουρέλι», παρουσιάζεται για πρώτη φορά στην Ελλάδα, με τη σκηνοθετική υπογραφή του Γιάννη Μόσχου, στη νέα θεατρική σκηνή του Faust, από την Παρασκευή 15 Μαρτίου.

Με ιδιαίτερο θεατρικό τρόπο

Πρόκειται για το πρώτο έργο του συγγραφέα, που γράφτηκε το 2003 και με έναν ιδιαίτερο θεατρικό τρόπο αφηγείται την ιστορία δύο παιδιών, που προσπαθούν μόνα τους να επιβιώσουν και να βρουν την αγάπη, αποτυπώνοντας με ποιητικό ύφος και σκληρό μαύρο χιούμορ τις άρρωστες οικογενειακές και κοινωνικές δομές ενός πολιτισμού, που γεννά και μεγαλώνει ανθρώπους – σκουπίδια.

Εναλλάσσοντας μια ποιητική παραληρηματική γλώσσα στους μονολόγους των ηρώων του με πεζούς καθημερινούς διαλόγους στη μεταξύ τους επαφή, ο Ντέννις Κέλλυ ανατρέπει τη γραμμική χρήση του χώρου και του χρόνου, βάζοντας τους ήρωές του να αφηγούνται και, παράλληλα, να βιώνουν τις καταστάσεις, ενώ αλλάζουν συνεχώς ρόλους και ενσαρκώνουν όλα τα πρόσωπα της ιστορίας.

Ένα νεογέννητο «κουρέλι»

 

 

 

 

 

 

 

 

Ένα αγόρι και ένα κορίτσι, αδέλφια που βίωσαν τον θάνατο της μητέρας τους σε πολύ νεαρή ηλικία, το μεγάλωμά τους από τον μέθυσο και βίαιο θρησκευόμενο πατέρα τους, την οικονομική  εξαθλίωση και την απόπειρα πώλησής τους σε έναν παιδόφιλο, αφηγούνται την ιστορία της σκληρής ενηλικίωσής τους.

Το αγόρι βρίσκει στα σκουπίδια ένα νεογέννητο μωρό, το «βαφτίζει» αποκαλώντας το «κουρέλι» και προσπαθεί να το σώσει, καθώς οι μνήμες των δύο παιδιών μπλέκονται με τις φαντασιώσεις τους, κάνοντας αδιόρατα τα όρια ανάμεσα στην πραγματικότητα και τη φαντασία. 

Εγκαταλελειμμένοι σε ένα ανήλεο σύμπαν

Ο σκηνοθέτης της παράστασης σημειώνει: «Εδώ. Σε έναν κόσμο στρεβλό. Μέσα στην ανισότητα, την αδικία και τη βία. Χωρίς Θεό, εγκαταλελειμμένοι σε ένα ανήλεο σύμπαν. Μερικές χιλιάδες χρόνια εξέλιξης του ανθρώπινου είδους μετά. Όλα έχουν αλλάξει και όλα έχουν παραμείνει ίδια. Με εξαρτήματα τελευταίας τεχνολογίας υπό μάλης,  να συνεχίζουμε να πετάμε βράχους ο ένας στον άλλο. Μπροστά σε οθόνες, να παρακολουθούμε τη ζωή που ονειρευόμαστε, ενώ βουλιάζουμε σε αυτήν που δημιουργήσαμε. Μερικές χιλιάδες χρόνια ανθρώπινου πολιτισμού πεταμένα στα σκουπίδια.

Εδώ. Μέσα στα σκουπίδια. Ένα αγόρι και ένα κορίτσι. Και οι αναμνήσεις τους: ο πατέρας τους και η μητέρα τους και ένα μωρό, το μικρό κουρέλι.  Εδώ. Ένα αγόρι και ένα κορίτσι φαντασιώνονται μια άλλη  ζωή. Και εμείς μαζί τους».

Ταυτότητα παράστασης

Μετάφραση: Χριστίνα Μπάμπου – Παγκουρέλη, σκηνοθεσία: Γιάννης Μόσχος, σκηνικά – κοστούμια: Τίνα Τζόκα, κίνηση: Ανθή Θεοφιλίδου, μουσική επιμέλεια: Νίκος Βίττης, φωτισμοί: Αλέκος Αναστασίου, βοηθοί σκηνοθέτη: Μάρα Δαρμουσλή – Τζούλια Διαμαντοπούλου. Παίζουν: Θύμιος Κούκιος, Ελίνα Ρίζου.

Πληροφορίες

Θεατρική Σκηνή Faust, Καλαμιώτου 11 & Αθηναΐδος 12, Πλατεία Αγίας Ειρήνης – Μοναστηράκι, τηλ.: 210 3234095. Ημέρες και ώρες παραστάσεων: Παρασκευή, Σάββατο, Κυριακή: 21.30. Διάρκεια παράστασης: 70 λεπτά (χωρίς διάλειμμα). Χωρητικότητα σκηνής: 75 άτομα. Τιμές εισιτηρίων: κανονικό: 14 ευρώ, φοιτητικό –  νεανικό έως 23 ετών: 10 ευρώ.

Facebook Comments