Νομοθετική ρύθμιση που θα βάλει φρένο στις εικονικές μεταφορές επιχειρήσεων σε γειτονικές χώρες προετοιμάζει το υπουργείο Οικονομικών.

Σύμφωνα με απάντηση που έδωσε ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος στη Βουλή για το θέμα σχετικά με το φαινόμενο της φυγής επιχειρήσεων σε γειτονικές χώρες, οι αρμόδιες υπηρεσίες του υπουργείου Οικονομικών, παρακολουθούν με ιδιαίτερη προσοχή το φαινόμενο της μετακίνησης Ελληνικών επιχειρήσεων σε γειτονικές χώρες με χαμηλούς φορολογικούς συντελεστές.

Ο κ. Τσακαλώτος σημειώνει πως σημαντικό μέρος από αυτές τις μετακινήσεις φαίνεται να αφορά σε πλασματικές μεταφορές καθόσον οι επιχειρηματικές δραστηριότητες παραμένουν στην Ελλάδα και δεν υφίστανται αλλαγές όσον αφορά το ιδιοκτησιακό καθεστώς και τη διοίκηση.

«Πρόκειται για μη νόμιμες επιχειρηματικές πρακτικές που αποσκοπούν σε υπαγωγή σε ευνοϊκό φορολογικό καθεστώς και εκμεταλλεύονται με καταχρηστικό τρόπο τις ελευθερίες που παρέχει το δίκαιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Στα ανωτέρω πλαίσια αναμένεται να ενταθούν οι σχετικοί έλεγχοι ενώ προετοιμάζεται και σχετιζόμενη νομοθετική ρύθμιση», υπογραμμίζει στην έγγραφη απάντησή του ο κ. Τσακαλώτος.

Ο ίδιος προσθέτει πως υφίστανται πρωτοβουλίες και σε επίπεδο ΕΕ προκειμένου να αποτραπεί ο φορολογικός ανταγωνισμός μεταξύ των κρατών-μελών. Αυτές διευκολύνουν τη ανταλλαγή πληροφοριών για θέματα φορολογίας μεταξύ των κρατών μελών και επιτρέπουν στις εθνικές φορολογικές αρχές να εντοπίζουν τα συστήματα της φοροδιαφυγής.

Facebook Comments