Η απρόβλεπτη στάση της νέας αμερικανικής κυβέρνησης υπό τον Ντόναλντ Τραμπ και οι αμφιλεγόμενες πολιτικές του, οι οποίες επηρεάζουν το διεθνές εμπόριο και την μετανάστευση, μπορεί να προκαλέσουν σοβαρή απειλή για την παγκόσμια οικονομική ανάπτυξη εκτιμά ο οίκος αξιολόγησης Fitch. 

Ο οίκος υποστηρίζει πως μια λιγότερο σταθερή αμερικάνικη κυβέρνηση θα μπορούσε να προκαλέσει μια σειρά ανατροπών, συμπεριλαμβανομένων «αλλαγών στις εμπορικές σχέσεις» ενώ οι «δηλώσεις μεταξύ των φορέων περί άσκησης πολιτικής  θα συμβάλλουν σε μια οξυμένη και παρατεταμένη μεταβλητότητα στα νομίσματα και στις χρηματοοικονομικές αγορές».

Όπως αναφέρουν οι Financial Times, οι αναλυτές της Fitch, εκτιμούν ότι η οικονομική ατζέντα του κ. Τραμπ, συμπεριλαμβανομένης της «τόνωσης των επενδύσεων για υποδομές στις ΗΠΑ», θα είναι θετική για την ανάπτυξη. Εκτιμούν ωστόσο πως άλλες πολιτικές μπορεί να επισκιάσουν την τόνωση αυτή.

Τα κράτη που βρίσκονται σε μεγαλύτερο κίνδυνο είναι αυτά που έχουν «στενούς οικονομικούς και χρηματοοικονομικούς δεσμούς με τις ΗΠΑ, επισημαίνει η Fitch.

Facebook Comments