Η λάσπη είναι το μονιμότερο και ισχυρότερο «επιχείρημα» του πολιτικού συστήματος. Δεξιού και αριστερού. Αντίθετα απ’ ό,τι νομίζουμε, η παραγωγή της δεν γίνεται σε υπόγεια δωμάτια αφιονισμένων τρολ. Αυτοί αναλαμβάνουν την τελική φάση: τη φτυαριά. Γίνεται σε κομματικά επιτελεία, από έμπειρους επικοινωνιολόγους οι οποίοι καταλήγουν στον τελικό τύπο λάσπης που είναι αποτελεσματική για κάθε περίπτωση. Στο παρακάτω κείμενο, υπάρχει το χρονικό μιας πολύ γνωστής λάσπης που με αφορά. Το παρουσιάζω όχι τόσο ως αντίλογο (μολονότι μπορεί να χρησιμεύσει και γι’ αυτό), όσο ως case study της στρατηγικής των λασπολόγων και της τεχνικής ανάπτυξης της συκοφαντίας. Φυσικά, απευθύνεται σε όσους διαβάζουν κάτι παραπάνω από τίτλους και πρωτοσέλιδα.

Όταν, λοιπόν, ένα κόμμα ανθρώπων της διπλανής πόρτας, χωρίς κανένα κομματικό παρελθόν, μέσα σε 7 εβδομάδες, έφτασε ένα βήμα έξω από την Βουλή, με το 2,2% που πήρε στις εκλογές του Μαΐου του 2012, το πολιτικό σύστημα θορυβήθηκε. Περισσότερο θορυβήθηκε η ΝΔ, καθώς η «Δημιουργία, ξανά!» τής έκοβε πολλές ψήφους (στα προπύργιά της είχαμε διψήφιο ποσοστό) και η δυναμική μας ήταν συνεχώς αυξανόμενη. Όταν απέρριψα την πρόταση της ΝΔ για συνεργασία στις δεύτερες εκλογές του Ιουνίου του 2012 και μόλις ανακοινώθηκε η συνεργασία μας με τη Δράση στην οποία τότε ήταν πρόεδρος ο ιδρυτής της, Στέφανος Μάνος, το σύστημα ανασκουμπώθηκε. Ήδη τον Μάνο τον είχε λασπώσει, χρόνια πριν, ως «αυτόν που χρεοκόπησε την Αλλατίνη». Τερατώδες ψέμα βεβαίως, αλλά δούλεψε. Και φυσικά όλα τα ΜΜΕ αποσιώπησαν τις δεκάδες καινοτομίες και πρωτοβουλίες του Μάνου (από την αποκατάσταση της Πλάκας και τους πεζόδρομους του κέντρου της Αθήνας μέχρι την χάραξη της Αττικής οδού, την ανάθεση του αεροδρομίου και την ιδιωτικοποίηση του 49% του ΟΤΕ.)

Με μένα τα πράγματα ήταν διαφορετικά. Δεν είχα πολιτικό παρελθόν, και το επαγγελματικό μου παρελθόν ήταν άμεμπτο. Επίσης, με το σύνθημα «η ηθική μάς συμφέρει» προέβαλα την ηθική ως στάση ζωής σε πολιτικό και ατομικό επίπεδο, με κοινωνικά και οικονομικά οφέλη για όλους. Θέση, που εύρισκε ευήκοα ώτα και στο αριστερό ακροατήριο.

Έπρεπε λοιπόν το κομματικό σύστημα να βρει κάτι να με σπιλώσει σε ηθικό επίπεδο, να με καταστήσει ανυπόληπτο, να με απαξιώσει στα μάτια τού πιθανού ψηφοφόρου, ώστε να τον εμποδίσει να ασχοληθεί με την ουσία: τις πολιτικές θέσεις της «Δημιουργίας». Κι άρχισε να κατασκευάζει δεκάδες μύθους, από θρησκεύματα των οποίων δήθεν ήμουν οπαδός μέχρι περιστατικά ξυλοδαρμών στα οποία δήθεν πρωταγωνίστησα. Το καθένα απευθυνόταν σε συγκεκριμένο κοινό, και με καθιστούσε μισητό σ΄ αυτό το κοινό φορτώνοντάς με με δήθεν ιδιότητες που το κοινό απεχθανόταν. Π.χ. στους προοδευτικούς με παρουσίαζαν ως ομοφοβικό, στους συντηρητικούς ως ομοφυλόφιλο, στις αριστερές γυναίκες ως μισογύνη, στις δεξιές ως λάτρη του ποδόγυρου! Όλα μαζί! Η αιχμή του δόρατος όμως ήταν διπλή: η επιστολή στη Μέρκελ και το πτυχίο που δεν πήρα από την ΑΣΟΕΕ. Με την πρώτη έχω ασχοληθεί διεξοδικά. Εδώ θα σας δείξω, τη δεύτερη. Καρέ – καρέ που λένε και οι newscasters, πώς στήθηκε αριστοτεχνικά μία χυδαία συκοφαντία που «λειτουργεί» μέχρι και σήμερα. 

Ποια είναι η αλήθεια με δυο λόγια: όχι μόνο δεν είπα ΠΟΤΕ ότι έχω πτυχίο της ΑΣΟΕΕ, αλλά αντιθέτως «διαφήμιζα» ότι δεν έχω. Κι αυτό πολύ πριν με ανακαλύψουν τα MEDIA! Σε κάθε συζήτηση της Δημιουργίας με κοινό όταν είχε θέμα την Παιδεία περιέγραφα με λεπτομέρειες την κατάσταση κομματικής πολιορκίας που βίωσα στο ελληνικό πανεπιστήμιο και με έκανε να εγκαταλείψω τις σπουδές μου, μολονότι αριστούχος με υποτροφία.

Να διευκρινίσω ότι ουδέποτε εμέμφθην όσους ολοκλήρωσαν τις σπουδές τους. Απλώς εγώ θεώρησα τον χρόνο μου εντελώς χαμένο σε ένα λούμπεν ΑΕΙ όπως ήταν η ΑΣΟΕΕ το 1978 και αποφάσισα να τον αξιοποιήσω διαφορετικά. Ούτε μετάνοιωσα, αλλά ούτε και μου κόστισε, καθώς στην επαγγελματική μου πορεία συνεργάστηκα με ανθρώπους που εκτιμούσαν τις γνώσεις και τις ικανότητες περισσότερο από τα χαρτιά.

Ιδού λοιπόν και η απόδειξη. Το βίντεο αυτό: 

είναι από τις 6 Απριλίου 2012, στο οποίο δηλώνω ξεκάθαρα ότι δεν έχω αποφοιτήσει από την ΑΣΟΕΕ. Έχουν ενδιαφέρον οι συνθήκες στις οποίες έγινε. Η «Δημιουργία, ξανά» ήταν στο ξεκίνημά της, και κάποιοι συνεργάτες οργάνωσαν μία παρουσίαση του φορολογικού συστήματος που προτείνουμε. Δεν είχα ασχοληθεί καθόλου με αυτό το event και δεν προβλεπόταν να μιλήσω, γι’ αυτό και η σπορ αμφίεση. Μέχρι που η εισηγήτρια, μια νέα εθελόντρια που την έβλεπα πρώτη φορά, κάλεσε στο βήμα για ένα χαιρετισμό τον «οικονομολόγο κο Τζήμερο». Θα μπορούσα να μην το σχολιάσω, καθώς οικονομολόγος, ετυμολογικώς, είναι όποιος μιλάει για οικονομικά, αλλά δεν ήθελα να δημιουργηθεί εσφαλμένη εντύπωση στο κοινό, γι’ αυτό χωρίς κανένας να με ρωτήσει, πριν απευθύνω χαιρετισμό, διόρθωσα την προσφώνηση με την διευκρίνιση που υποθέτω ότι είδατε.

Εκτεταμένη μάλιστα αναφορά στο θέμα, φυσικά πάλι με δική μου πρωτοβουλία, έκανα στην ΚΕΝΤΡΙΚΗ προεκλογική συγκέντρωση της «Δημιουργίας» στις 4 Μαΐου του 2012!  (από το 16:48 μέχρι το 22:10). 

Κανένα ΜΜΕ δεν ενδιαφέρθηκε, κανένα δεν το σχολίασε.

Μέχρι που πήραμε 136.000 ψήφους, εκπορθώντας πολλά κάστρα τής κατά φαντασίαν δεξιάς, και είχαμε επιπλέον το θράσος να απορρίψουμε την πρόταση της για εκλογική συνεργασία! Έπρεπε να τιμωρηθούμε.

Τη βρώμικη δουλειά ξεκίνησε το «Πρώτο Θέμα». Στις 30 Μαΐου κατασκευάζει ένα άρθρο με τον πρόστυχο τίτλο: «Τζήμερος: όντως δεν έχω πτυχίο». Διαβάστε το προσεκτικά πριν πάτε παρακάτω. Ο τίτλος υπονοεί ότι κάποιος με «στρίμωξε» ρωτώντας, κι εγώ… αναγκάστηκα να ομολογήσω. Στην εντύπωση αυτή σιγοντάρει κι ο υπέρτιτλος: «Παρά το γεγονός ότι δήλωνε κάτι αντίστοιχο στο Facebook…”. Τι σημαίνει κάτι αντίστοιχο; Ή δήλωνε ή δεν δήλωνε. Στην εποχή των ηλεκτρονικών αρχείων και των screenshots δεν υπάρχει ούτε ένα ντοκουμέντο αυτού του «αντίστοιχου». Το άρθρο στις πρώτες δύο παραγράφους επεκτείνει τη λάσπη καθώς ανακαλύπτει αυτό το αντίστοιχο και σε… σειρά βιογραφικών που μοίραζα ανά την Ελλάδα! Πάλι χωρίς αποδείξεις. Δεν βρήκαν ούτε ένα από τα βιογραφικά που… μοίραζα ανά την Ελλάδα να το φωτογραφήσουν και να πουν “να εδώ είπε ψέματα”! Φυσικά, διότι δεν υπάρχουν βιογραφικά! Όλη η προεκλογική εκστρατεία της Δημιουργίας έγινε μέσα από τα social media. Μάλιστα στο μοναδικό αυτοβιογραφικό κείμενο που είχα στην παρουσίασή μου, έγραφα επί λέξει ότι “εντρύφησα στα οικονομικά και στη μουσική”. Ούτε καν “σπούδασα”! Ωστόσο το Πρώτο Θέμα έπρεπε να ρίξει τη λάσπη. Κι ανακάλυψε την “ασυνέπεια” αφού δήθεν την “εξομολογήθηκα” με “δηλώσεις μου” στα parapolitika που έγιναν δήθεν μετά από… άλλα δημοσιεύματα, ποιος ξέρει πού. (Στην Ελλάδα αυτά, που ο άλλος ήταν διευθύνων σύμβουλος της ΕΑΒ με πλαστό πτυχίο επί 7 χρόνια και κανένας δεν πήρε χαμπάρι.) Όπως καταλαβαίνετε, ούτε τα «άλλα δημοσιεύματα» ούτε οι «εξομολογήσεις» μου στα parapolitika, (οι οποίες παρατίθενται από το Πρώτο Θέμα, στο… 3ο πρόσωπο) υπήρξαν ποτέ. Είναι βλακώδες και να το σκεφτείς ως σενάριο: να ξεκινήσω πολιτικό αγώνα λέγοντας ψέματα και μερικές μέρες μετά να το “εξομολογηθώ”, επειδή μάλλον με έπιασε μια ξαφνική κρίση τιμιότητας!  Αλλά κάπως έπρεπε η “έγκυρη” εφημερίδα να θολώσει τα ίχνη της έναρξης της λασποκαταιγίδας.

Κι αφού αυτές οι δύο παράγραφοι “δένουν” τη συκοφαντία, στη συνέχεια το άρθρο αναιρεί τον εαυτό του (προφανώς για την αποφυγή μήνυσης) καθώς αναγνωρίζει ότι έχω αναφερθεί στην μη λήψη πτυχίου επανειλημμένως(!) στο παρελθόν(!) και μάλιστα κάνει μνεία των δύο ομιλιών (των οποίων τα link έχω παραθέσει προηγουμένως), αποφεύγοντας βέβαια να τα παραθέσει, μολονότι ήταν ανεβασμένες στο youtube από την πρώτη μέρα! Αλλά ποιος διαβάζει παρακάτω από την 2η παράγραφο; Και πόσοι καταλαβαίνουν κάτι περισσότερο από έναν τίτλο, στην Ελλάδα του λειτουργικού αναλφαβητισμού;

Την επαύριο, τα δεξιά και τα αριστερά βοθρομήντια αναμεταδίδουν την “είδηση” με την κατάλληλη ενίσχυση. Ο τίτλος που παίζει στις 31/05 στο διαδίκτυο είναι: “Θάνος Τζήμερος: σάλος με το πτυχίο στο βιογραφικό του“. Πλέον όλα θεωρούνται γεγονότα: και το πτυχίο και το βιογραφικό και ο σάλος!

Τη σκυτάλη παίρνουν εκατοντάδες τρολ, που καλύπτουν κάθε γκάμα σχολιασμού: από την σκέτα υβριστική: “σα δεν ντρέπεται ο απατεώνας!” μέχρι την… ψαγμένη: “Είναι δυνατόν ένας άνθρωπος που παρουσιάζει ψεύτικες σπουδές να διεκδικεί την ψήφο σου;”

Ευεξήγητο: οι εκλογές είναι σε 17 μέρες, για πρώτη φορά ο φιλελεύθερος χώρος κατεβαίνει ενωμένος και τα παπαγαλάκια του συστήματος δουλεύουν υπερωρίες για να αποδομήσουν τον πιο επικίνδυνο εκπρόσωπό του. Η λάσπη διεισδύει σε κάθε παρέα και εξυπηρετεί και τους δύο μονομάχους της πόλωσης καθώς οι δημοσκοπήσεις, αυτές που ουδέποτε εμφάνισαν τη Δημιουργία, ξανά! ούτε έστω με 1%, αποδεικνύουν ότι παίρνουμε ψήφους και από δεξιά κι από αριστερά, μας ψηφίζουν δηλαδή και συνειδητοποιημένοι φιλελεύθεροι που δεν πείθονται από τη λογική του μπαμπούλα “ψηφίστε ΝΔ να μην έρθει ο ΣΥΡΙΖΑ” και ευρωπαϊστές ιδεολόγοι αριστεροί που απεχθάνονται την πελατειακή ΝΔ, αλλά ο λαϊκισμός του ΣΥΡΙΖΑ τούς απωθεί.

Εις μάτην εγώ ανεβάζω αποδείξεις περί του αντιθέτου. Κανένα ΜΜΕ δεν τις αναφέρει, ενώ κάποια τις θεωρούν επιβεβαίωση της ενοχής! Μερικοί το πάνε ακόμα μακρύτερα: Παραδέχεται ότι εξαπάτησε τους ψηφοφόρους ο Τζήμερος!

Αμύνομαι προκαλώντας όποιον βρει μία δήλωσή μου η μία γραπτή φράση μου σε οποιοδήποτε κείμενο, τυπωμένο ή ηλεκτρονικό, στην οποία να αναφέρω ή έστω να υπονοώ ότι είμαι πτυχιούχος ή απόφοιτος της ΑΣΟΕΕ να την παρουσιάσει και δεσμεύομαι να αποχωρήσω από την πολιτική την ίδια στιγμή. Τους υπόσχομαι και χρηματική αμοιβή αν το κάνουν! Χαμένος κόπος. Η λάσπη έχει πάρει διαστάσεις ποταμού. Λίγοι σοβαροί άνθρωποι που τολμούν να με υπερασπισθούν και να παραπέμψουν τους συκοφάντες στα ντοκουμέντα, δέχονται καταιγισμό ύβρεων – κι από δεξιούς κι από αριστερούς.

Η συκοφαντία κατασκευάστηκε, κούμπωσε στο μυαλό του πολίτη και πλέον έχει διπλή επιτυχία. Απαξίωσε (για το 2012 τουλάχιστον) μια πολύ επικίνδυνη απειλή για το σύστημα και ταυτόχρονα απέσπασε την προσοχή του κοινού από το ουσιαστικό θέμα: το γιατί οι συνθήκες στην Ανώτατη Παιδεία είναι τέτοιες (ακόμα και σήμερα) που κάνουν την φοίτηση Γολγοθά για κάθε συνειδητοποιημένο φοιτητή ενώ οι κομματικοί μηχανισμοί εξακολουθούν να λύνουν και να δένουν.

Ακόμα και σήμερα, 5 χρόνια μετά, συναντώ τη «λάσπη του πτυχίου» σε διάφορα fora να επέχει θέση βoλικού ad hominem “αντεπιχειρήματος”:

-Διάβασες τι προτείνει ο Τζήμερος για τις συντάξεις;

-Ποιος; Αυτός που είπε ψέματα ότι  είχε πάρει πτυχίο από την ΑΣΟΕΕ; Ας πάει να δώσει τα μαθήματα που χρωστάει πρώτα…

Η βιομηχανία συκοφαντίας είναι η κυρίαρχη παραγωγική μονάδα του πολιτικού μας συστήματος. Εκμεταλλεύεται το ότι το κοινό είναι, και με το δίκιο του, κουμπωμένο απέναντι σε οποιονδήποτε αποφασίζει να εκτεθεί στον πολιτικό στίβο, και είναι έτοιμο να πιστέψει όποιον του πει “έλα μωρέ λαμόγιο είναι κι αυτός” ειδικά αν ο “αυτός” λέει άβολες αλήθειες και δεν μοιράζει λεφτά.

Όμως έτσι καμμία αλλαγή δεν μπορεί να προκύψει. Ο εκτός κομματικών μηχανισμών και πολιτικών συμφερόντων άγνωστος πολιτικός της διπλανής πόρτας μπορεί να λασπωθεί σε dt. Όταν δεν γνωρίζεις την πορεία ζωής κάποιου, είναι εύκολο για την συνωμοσία ΜΜΕ – κομματοκρατίας, να σου τον παρουσιάσει ως τέρας. Για να συνεχίσει φυσικά τη λεηλασία των φόρων σου.

Όσοι λοιπόν ψάχνετε το διαφορετικό κάντε τον κόπο να το ψάξετε λίγο περισσότερο. Κυρίως να ψάχνετε κατευθείαν στην πηγή και όχι σ’ αυτά που λέγονται ή γράφονται για την πηγή. Διότι η πηγή μπορεί να αναβλύζει γάργαρο νερό και το σύστημα μέσα από το φίλτρο των μήντια που ελέγχει να το εμφανίζει μολυσμένο. Και αντιστρόφως: να εμφανίζει το δικό της δηλητήριο ως νέκταρ. Είναι, δυστυχώς, το μόνο πράγμα που ξέρει να κάνει καλά.

Facebook Comments