Σε συμφωνία για τη χορήγηση περισσότερου χρόνου στην Ιρλανδία και την Πορτογαλία, ώστε να αποπληρώσουν τα δάνεια στήριξης και να επιστρέψουν στις διεθνείς αγορές, κατέληξαν οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης τα ξημερώματα στις Βρυξέλλες.

«Οι υπουργοί του Eurogroup είναι αποφασισμένοι να συνδράμουν τις προσπάθειες της Ιρλανδίας και της Πορτογαλίας να ξαναποκτήσουν πλήρη πρόσβαση στις αγορές και να εξέλθουν με επιτυχία από το πλήρως εφαρμοζόμενο πρόγραμμα δανεισμού τους», σημειώνουν στην κοινή τους ανακοίνωση οι 17 υπουργοί Οικονομικών.

Η Ιρλανδία αναμένεται να εξέλθει από το πρόγραμμα δανεισμού εντός του τρέχοντος έτους, ενώ η Πορτογαλία αναμένεται να επιτύχει το ίδιο στις αρχές του 2014. Οι δύο χώρες θεωρούνται ως οι υποδειγματικοί δανειολήπτες μεταξύ των πέντε ευρωπαϊκών χωρών που έχουν επωφεληθεί έως τώρα από τα αντίστοιχα πιστωτικά προγράμματα.

Η σημερινή απόφαση καλύπτει τα δάνεια που έχουν λάβει η Ιρλανδία κι η Πορτογαλία από τον μηχανισμό του EFSF, του πρώτου ταμείου δανειακής χορήγησης που έχει συστήσει η Ευρωζώνη.

Οι υπουργοί Οικονομικών από τις 27 χώρες της Ε.Ε. θα έχουν ξεχωριστή συνάντηση για να αποφασίσουν σχετικά με τη δανειακή συνδρομή που έχει δοθεί σε αυτές τις δύο χώρες μέσω του έτερου πιστωτικού μηχανισμού EFSM.

Οι λεπτομέρειες για τη χαλάρωση των δανειακών υποχρεώσεων της Ιρλανδίας και της Πορτογαλίας επεξεργάζονται σε συνεργασία με τους διεθνείς δανειστές τους, επεσήμανε ο επικεφαλής του Eurogroup Γιερούν Ντάισελμπλουμ, ο οποίος ευελπιστεί πως αυτές θα παρουσιασθούν στους υπουργούς της Ευρωομάδας «πιθανώς τον Απρίλιο».

Facebook Comments