Στα υψηλότερα επίπεδα των τελευταίων 3,5 ετών διαμορφώθηκε η εγχώρια μεταποιητική δραστηριότητα τον Ιούλιο, καθώς επιβραδύνεται η μείωση της παραγωγής και των νέων παραγγελιών, όπως προκύπτει από τη μηνιαία έρευνα της Markit.

Ο δείκτης υπευθύνων προμηθειών (PMI) διαμορφώθηκε σε υψηλό 43 μηνών, στις 47,0 μονάδες από 45,4 μονάδες που ήταν τον Ιούνιο. Αν και παραμένει κάτω από το όριο των 50 μονάδων, που διαχωρίζει τη συρρίκνωση από την επέκταση, ο δείκτης παρουσιάζει αύξηση τους έξι από τους επτά τελευταίους μήνες.

Σύμφωνα με τη Markit, η εξέλιξη αυτή υποδηλώνει ότι επιβραδύνεται σταθερά η συρρίκνωση της ελληνικής μεταποίησης, δημιουργώντας ελπίδες για ανάκαμψη του κλάδου.

«Ο κύριος δείκτης PMI εξακολούθησε να έχει ανοδική πορεία προς το σημείο μηδενικής μεταβολής των 50,0 μονάδων, καθώς ο βραδύτερος ρυθμός μείωσης των νέων παραγγελιών ώθησε τους κατασκευαστές να περιορίσουν τις περικοπές στην παραγωγή, στην απασχόληση και στα αποθέματα προμηθειών σε σύγκριση με τον Ιούνιο», παρατηρεί ο Φιλ Σμιθ, οικονομολόγος της Markit.

«Τα τελευταία στοιχεία της έρευνας, παρότι απέχουν αρκετά από το να αποτελούν ενδείξεις για σαφή σταθεροποίηση του τομέα, τουλάχιστον υποδεικνύουν έντονη βελτίωση σε σύγκριση με τις συνθήκες που παρατηρήθηκαν στις αρχές του έτους και γεννούν ελπίδες για διαφαινόμενη ανάκαμψη», σημειώνει.

Η ελληνική οικονομία αναμένεται να παραμείνει σε ύφεση για έκτη συνεχή χρονιά φέτος, με το ΑΕΠ να εκτιμάται ότι θα συρρικνωθεί περαιτέρω κατά 4,2%.

Βασικός παράγοντας για την αύξηση του κύριου δείκτη PMI ήταν η παραγωγή, που μειώθηκε με το βραδύτερο ρυθμό από τον Απρίλιο του 2011. Παρόμοια ήταν η τάση και στις νέες παραγγελίες, που υποχώρησαν με τον λιγότερο έντονο ρυθμό από τον Ιανουάριο του 2010.

Ενθαρρυντικές ήταν οι ενδείξεις και για τον αριθμό θέσεων εργασίας, παρά την νέα υποχώρηση του επιπέδου απασχόλησης. Ο ρυθμός περικοπής προσωπικού ήταν ο μικρότερος των τελευταίων 42 μηνών Προκειμένου να τονώσουν τις πωλήσεις τους, οι κατασκευαστές συνέχισαν να μειώνουν τις τιμές χρέωσης, αν και με βραδύτερο ρυθμό σε σχέση με τον Μάιο και τον Απρίλιο. Οι υψηλότερες τιμές εισροών, ωστόσο, διατήρησαν τις πιέσεις στα περιθώρια κέρδους.

Facebook Comments