Θα μπορούσε να θεωρηθεί η σημερινή συνεδρίαση ως η επιστροφή προς τις 900 μονάδες, τις οποίες «αποχωρίστηκε» η αγορά στις 20 Ιουνίου με μία θεαματική πτώση, τότε, πάνω από 3% και κλείσιμο στις 884 μονάδες.  Δυναμική, όπως δείχνει και το ταμπλό, υπάρχει. Καταλύτες και… δικαιολογία για να στηριχτεί η κίνηση προς τις 900 μονάδες, δεν υπάρχουν, διαπιστώνουν οι εμπλεκόμενοι περί τα χρηματιστηριακά, συνιστώντας στους επενδυτές προσοχή. Λίγο πιο πριν, ο γενικός δείκτης του Χ.Α. διαπραγματευόταν στα όρια των 890 μονάδων και με τις συναλλαγές έπειτα από μία ώρα συνεδρίασης κοντά στα 9 εκατ. ευρώ, δηλαδή σχεδόν διπλάσιες σε σχέση με τις προηγούμενες συνεδριάσεις.

Η όποια αντίδραση βγαίνει αφορά σε μεμονωμένα χαρτιά, όπως στον ΟΠΑΠ, που υπάρχει μεγάλη προσδοκία να κλείσει άμεσα το θέμα μεταβίβασης του Οργανισμού στην Emma Delta, Μυτιληναίος, καθώς πληθαίνουν οι φήμες για μείωση του κόστους ρεύματος στις ενεργοβόρες βιομηχανίες, Ελλάκτωρ, στο πλαίσιο αναδιάρθρωσης των υποχρεώσεων και επανέναρξης των μεγάλων έργων από Σεπτέμβριο, Σωληνουργεία Κορίνθου ενόψει της μεγάλης δουλειάς του ΤΑΡ, ΕΥΔΑΠ ενόψει της αποκοπής του ποσού επιστροφής κεφαλαίου στους επενδυτές, MIG, που κατάφερε να επαναχρηματοδοτήσει τα ομόλογά της, κάτι που σημαίνει ότι δίδεται ψήφος εμπιστοσύνης από τις αγορές στον όμιλο και ΕΧΑΕ που «κατοχυρώνεται» από την αύξηση του τζίρου και τα έκτακτα κέρδη του δεύτερου τριμήνου 9αυξήσεις κεφαλαίου των τραπεζών).

Από εκεί και πέρα, το πλαίσιο στο οποίο κινείται η αγορά είναι θολό και ασαφές, διαπιστώνουν οι χρηματιστές. Ξαφνικά προέκυψε θέμα κουρασμένων βουλευτών, εξαιτίας της ψήφισης των μνημονιακών και συνάμα επώδυνων για την κοινωνία νομοσχεδίων, οι ξένοι οίκοι ανησυχούν για τις κοινωνικές εντάσεις που θα φέρει από τον Σεπτέμβριο η διαθεσιμότητα ή οι μετακινήσεις των δημοσίων υπαλλήλων και βεβαίως, τα αποτελέσματα που θα προκύψουν από τους ελέγχους της Blackrock στις τράπεζες μετά την ανακεφαλαιοποίησή τους.  Στασιμότητα στα 0,96 ευρώ για την Πειραιώς και την Alpha, στα 0,965 ευρώ και 0,45 ευρώ αντίστοιχα και απώλειες 1,5% για την Εθνική. Profit taking στη ΔΕΗ, που υποχωρεί στα 7,70 ευρώ.  

ΧΣ

Facebook Comments