Μεμωνομένες ειδήσεις, όπως η έκδοση ομολογιακού της Ιντραλότ της τάξης των 300 εκατ. ευρώ με τσιμπημένο επιτόκιο μεταξύ 9 – 10%, η οριστική μεταβίβαση του ΟΠΑΠ στην Emma Delta με τις υπογραφές να αναμένεται να πέσουν από ώρα σε ώρα, η κινητικότητα στις μικρότερες κεφαλαιοποιήσεις, όπως το deal της Forthnet, ή της ΓΕΚ/Τέρνα με το Κατάρ και οι φήμες για αναθέρμανση της συμφωνίας Σιδενόρ – Nucor, δημιουργούν προϋποθέσεις αγοραστικού ενδιαφέροντος.

Aριστοτεχνικό κλείσιμο του γενικού δείκτη σε… στρογγυλά επίπεδα και συγκεκριμένα σε επίπεδα τα οποία είχε να δει από τις 19 Ιουνίου, στις 900,12 μονάδες  και με ποσοστιαία άνοδο 1,75%.

Με εξαίρεση τις απώλειες της Εθνικής, που υποχώρησε κατά 4%, ο 25άρης υπεραπέδωσε με κέρδη 2,19%, κλείνοντας πάνω από το ψυχολογικό φράγμα των 300 μονάδων και συγκεκριμένα στις 306,74.  Έστω και για ψυχολογικούς λόγους, η αγορά επιχειρεί τη φυγή προς τα εμπρός.

Σύμφωνα με τους χρηματιστές, η νεκρή περίοδος του καλοκαιριού δεν ευνοεί αυξημένες συναλλαγές, ωστόσο οι εντυπώσεις δημιουργούνται και μπορεί να «τσιμπήσουν» για τοποθετήσεις νέα κεφάλαια από το εξωτερικό. Εκείνο που προκαλεί αισιοδοξία στην αγορά είναι η κινητικότητα που δείχνει η κυβέρνηση εν μέσω θέρους στο θέμα της περιστολής του κόστους του Δημοσίου, αλλά και το ότι η υστέρηση των εσόδων είναι οριακή, άρα και αναστρέψιμη μέχρι το τέλος του έτους.

Το οικονομικό κλίμα όμως, παραμένει άσχημο, με βάση τα στοιχεία του ΙΟΒΕ, ενώ ο Economist επαναφέρει το θέμα του Grexit και λίγες μέρες πριν από την επίσκεψη Σαμαρά στην Ουάσινγκτον, θεωρεί ότι από το φθινόπωρο θα προκληθούν κοινωνικές αναταραχές με την αντιπολίτευση να έχει το πάνω χέρι στις δημοσκοπήσεις.

Παρά τις ελλείψεις που διαπιστώνει το ΔΝΤ για το οικονομικό πρόγραμμα της Ελλάδας, αναφέρει ότι το χρέος θα πρέπει να μειωθεί κατά 4% προκειμένου να καταστεί βιώσιμο το 2020 και μάλιστα καλεί τους Ευρωπαίους να τιμήσουν τις δεσμεύσεις τους στις προηγούμενες Συνόδους Κορυφής. Κάτι που αν συμβεί θα ελαφρύνει σημαντικά το Ελληνικό χρέος και θα αποδεσμευθούν κεφάλαια για την ανάπτυξη στη χώρα μας, σημειώνουν παράγοντες της αγοράς.

Από την άλλη πάντως, δεν είναι και λίγοι εκείνοι ότι με τον χαμηλό τζίρο η κατεύθυνση της αγοράς μπορεί να είναι οποιαδήποτε. Οι συναλλαγές την Πέμπτη διαμορφώθηκαν στα 37,5 εκατ. ευρώ.

Κέρδη 4,93% για τα Folli Follie που έκλεισαν σε νέα υψηλά έτους, στα 18,50 ευρώ, στα 20,76 ευρώ ενισχύθηκε η Coca Cola και μάλιστα σε ποσοστό 4,8%, 3,87% η ΕΥΔΑΠ, στα 6,18 ευρώ, στα 7 ευρώ ο ΟΠΑΠ και κέρδη 3,70%, 2,5% η Jumbo στα 8,20 ευρώ (υψηλό έτους τα 8,70), 2,27% η Βιοχάλκο, στα 4,5 ευρώ 1,91% ο ΟΤΕ, στα 6,93 ευρώ.

Υπεραπόδοση για το warrant και τη μετοχή της Alpha, καθώς θεωρείται ως η πιο ελκυστική τραπεζική μετοχή στη χώρα, φτάνοντας αθροιστικά το 1,20 ευρώ, στοιχίζοντας περίπου τρεις φορές πάνω σε σχέση με την τιμή της αύξησης κεφαλαίου.

ΧΣ

Facebook Comments